CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
CARI Malay Forums Main Kenderaan View content

antara satria neo(SECOND) dengan viva/myvi

11-9-2012 03:12 PM|Author: arifa|Views: 9607| Comments: 133

Summary: aku nk mintak pendapat korang...

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

salam...kalau slah landing harap momod alihkan ke tmpt yg btol n sory ...

ok,aku ni nak cite skit pasal tajuk aku ni erk...

1.aku baru amek lesen kali ke3-aku ni mmg penakot /cepat tepnjt
2. bile aku dah lulus nanti(doa3 lah aku lulus wat kali ke 3 ni ek) aku nak amek kete...

satria neo tp haruslah second(kalau baru mau pening aku nk bayo) or viva/myvi(baru)..

aku nk mitk pendpat korang...

satria neo-rmai kengkawan,pemily aku tak bgi hambek sbb dorang ckp neo byk mslh,cepat rosak tp ini kete hidaman hakuuu..
dorang suruh aku amek viva/myvi sbb aku ni tak brapa nak tinggi so sesuai lah aku naek viva tu..

so cmne ek kengkawan...i need advice...plz plzz plzzzz


View Comment Views: 9607   Comments: 133 Click To Reply

Share to:

Previous : Mercedes Benz- SLS AMG GT coupe

Next       : volkswagen beetle 2012

Related

Comment

Latest Comments

Quote dune1989 11-9-2012 12:29 PM
cik atira samsudin,
saya memahami perasaan hati anda,
tapi harus diingat apabila kita terdengar perkataan "seken",
harus la membuat checking pada bakal2 kereta anda,
panggil orang2 yg berkemahiran,
bukan apa kita pakai kereta ni utk long term,
kalau awal2 bermasalah hati pun susah,
kalau kereta baru tiada masalah unless mmg ditakdirkan bermasalah,

cik atira baru kerja ke dah atau dah lama kerja?
kira dah ada stable income?
kalau baru2 lagi elok la beli kereta baru,
takut kereta seken ni timbul problem,
haru nk keluarkan duit repair,
kalau kereta baru ada warranty,

let say dah ada steady income,
cash pun banyak,
boleh la nak sambar satria neo seken,
tp bawa la orang2 yg mahir,
bro zulka dan bro ahmadVW mahir bab2 kereta ni,
kot2 leh minta assist depa masa nk beli nnt..

teman nak cakap pasal kereta tak la mahir pun secara teknikal,
tapi berdasarkan pengalaman dulu,
cukup2 la kena sekali beli benda seken,
kalau nk beli kenderaan ni minat kena tolak tepi dulu,
kena check kemampuan,
if mampu nk installment dan maintain go for it even kereta alpha romeo sekali pun..


saya assume cik atira samsudin ni mesti speed demon punya wanitakan
Quote zulka 11-9-2012 12:36 PM
1st..pastikan lulus test drive tu dulu...
2nd..first car kan.. tak salah amik kete 2nd....lagipun awak memang minat pada satria neo khennn???
so go for it baby.....jgn nti dah pakai viva/myvi...kena cucuk dgn satria neo...menyesal tak sudah....
-utk info....kete satria neo not a bad choice....jarang ada major problem kete ni....
Quote arifa 11-9-2012 12:49 PM
dune1989 posted on 11-9-2012 12:29 PM
cik atira samsudin,
saya memahami perasaan hati anda,
tapi harus diingat apabila kita terdengar pe ...

oooo ye ke...ermmm.....tu lah....aku lame dah keje....tp income nye pasang surut lah..kekeekke.. tu sbb nk tnye tu..kalau susah bebeno,viva suday...lgpun aku takot drve n aku ni tak bapa tinggi org nye...hak hak hak...

btw..bila plak nama aku atira samsudin?
Quote arifa 11-9-2012 12:51 PM
zulka posted on 11-9-2012 12:36 PM
1st..pastikan lulus test drive tu dulu...
2nd..first car kan.. tak salah amik kete 2nd. ...

tu lah psal..harp2 lulus lah....utk pengetahuan uolss..aku ni tak pndai bwk kete..n ni lah lesen kali ke 3 aku amek...so ni lah kereta pertama akn aku bawk(kalau jd beli,n lulus lesen)...nak amek pon auto..mmg minat satria neo..tp ramai yg membangkang....ckp mcm3 maslah trutama proton...uwaaaaaaa...
Quote metalique 11-9-2012 01:37 PM
dune1989 posted on 11-9-2012 12:29 PM
cik atira samsudin,
saya memahami perasaan hati anda,
tapi harus diingat apabila kita terdengar pe ...

ewah ko mengayat abam dune...
Quote kuchenta_81 11-9-2012 01:55 PM
cik arifa, amik je neo ..
ai dah drive neo since 2008, neo baru.
handling memang bagus, kalo speeding takyah cite la babai viva kihkihkih

masalah? alhamdulillah takde major problem selama 5 tahun drive
takat bunyi2? tu biasalah kihkihkih
tingkap ok, enjin ok, aircond ok, radio ok so apalagi? lainlah kalo hardcore driver
minyak? save juga. unless heavy traffic mmg tak save la haha

go for neo la, angkat baru rasa harga 46k je skang

** ni pandangan lady driver la ye yang tau bawak je kah kah kah
Quote EqbalHarris 11-9-2012 02:18 PM
pakai satria neo manual sejak 2007 lagi. memang xnak tukar dah keta lain kot.setakat ni, xpenah rosak lagi
Quote dune1989 11-9-2012 02:26 PM
metalique posted on 11-9-2012 01:37 PM
ewah ko mengayat abam dune...

ahaha, kita tak kenal dia,
so address in very "proper" manner la hehe
Quote dune1989 11-9-2012 02:28 PM
arifa posted on 11-9-2012 12:49 PM
oooo ye ke...ermmm.....tu lah....aku lame dah keje....tp income nye pasang surut lah..kekeekke..:l ...

ohh haha,
jgn marah pasal nama,
saje2 je gurau...ermm, itu ada kawan cerita pasal satria neo,
seems positive.. try la riki2 dgn dia, tp elok la ambil baru.. less worries..
try consult her..


aku punya pengalaman bukan beli kereta seken la tapi motor seken,
sama cam ko income ada pasang surut,
tapi klu dh timbul masalah tu,
pening kepala la juga,
tp klu beli baru even mahal installment,
but still peratusan utk peningkan kepala rendah..

sorry eh cik Arifa manis...
Quote arifa 11-9-2012 02:41 PM
kuchenta_81 posted on 11-9-2012 01:55 PM
cik arifa, amik je neo ..
ai dah drive neo since 2008, neo baru.
handling memang bagus, kalo spe ...

yek....tu lah...ermm....46 k  murh...kalau neo yg bgus lak cmne?ape beza neo r neo cps..ape lagi tah aku pon tak tau...kekkekek..
  1. pakai satria neo manual sejak 2007 lagi. memang xnak tukar dah keta lain kot.setakat ni, xpenah rosak lagi
Copy
ermmm..tu lah..tp kwn2 aku ckp ade yg cepat rosak..onthlah...
Quote arifa 11-9-2012 03:00 PM
dune1989 posted on 11-9-2012 02:28 PM
ohh haha,
jgn marah pasal nama,
saje2 je gurau...ermm, itu ada kawan cerita pasal satria neo,

emmm..tulah..aku lak pasal beli2 kete ni tak pndai n tak amek tau...bawak kete pon tak reti..wakakkaak..baru tehegeh2 amek lesen sbb TERPKSA kerna tmpt keje baru aku jauh pndlaman..sob sob sob sob...
Quote shazana 11-9-2012 03:11 PM
gurl kalo bwk neo nampk mcm ade gaye tau walaupun pendekkkkk....
Quote arifa 11-9-2012 03:18 PM
shazana posted on 11-9-2012 03:11 PM
gurl kalo bwk neo nampk mcm ade gaye tau walaupun pendekkkkk....

kahakhakah..sentap mak noksss...
Quote dune1989 11-9-2012 03:25 PM
arifa posted on 11-9-2012 03:00 PM
emmm..tulah..aku lak pasal beli2 kete ni tak pndai n tak amek tau...bawak kete pon tak reti..wakak ...

laa yeke, takpe la, slow2 belajar,
semua orang bermula dari zero knowledge,
janganlah susah hati,
abg2 disini ada sudi membantu ,

nnt nk beli kereta bawa la somebody yg arif lagi tegas,
khuatir kena tipu nnt,
teman ni dulu2 byk kali "kena",
skrg lebih beringat2, lgpun yg keluar duitnya kita..
belajar drive baik2 dulu eh,
tak kemana neo tu.. sabar eh, tahan nafsu tu..

ate cik adik kerja kat mana skrg?
Quote shazana 11-9-2012 03:36 PM
ayat yang last tu tak bley angkt ler....
Quote arifa 11-9-2012 03:41 PM
dune1989 posted on 11-9-2012 03:25 PM
laa yeke, takpe la, slow2 belajar,
semua orang bermula dari zero knowledge,
janganlah susah hati ...

hahah..mmg tak tahan nafsu ni...sebelum ni tak penh tepikir nak beli kete sbb tak pndai bawk..la ni wajib kene beli,n harap sgt lulus lah lesn aku kali ni...amin......

*tah2 viva jek akhirnye aku beli nati...mklumlah neo tu mcm debab jek aku nk bawak,tak konpident iolss...
Quote dune1989 11-9-2012 03:47 PM
arifa posted on 11-9-2012 03:41 PM
hahah..mmg tak tahan nafsu ni...sebelum ni tak penh tepikir nak beli kete sbb tak pndai bawk..la n ...

hahaha, bahaya2.. takpe la, huhu.. tapi sblm beli try la drive kereta-kereta ayah ke mak ke,
bukan apa kasi biasa dulu, agak2 konfiden baru la fikir beli neo ke apa,
kita beli keta ni jgn terburu2 sok nnt yg menyesal tuan badan..
large investment tau beli kereta ni...

kalau dah okay driving pi la sambar neo, hehe
Quote arifa 11-9-2012 03:53 PM
dune1989 posted on 11-9-2012 03:47 PM
hahaha, bahaya2.. takpe la, huhu.. tapi sblm beli try la drive kereta-kereta ayah ke mak ke,
buka ...

ermmmm..tu lah..harap kakak aku tu bg lah test drive kete die..aritu da ckp kt die dah,tp die mcm takot jek nak bg aku bawak..har har har har....ape2 pon ape lagi aku perlu tau erk sbelum beli kete?ape lagi yg perlu ade?bla bla bla bla bla bla....
Quote dune1989 11-9-2012 04:16 PM
arifa posted on 11-9-2012 03:53 PM
ermmmm..tu lah..harap kakak aku tu bg lah test drive kete die..aritu da ckp kt die dah,tp die mcm  ...

ala kasi kipas2 sikit kakak tu hehe..
ok la mcm tu... hehe, takpun minta akak dok sebelah kasi drive dekat tempat2 tak banyak kereta..
apa lagi eh perkara yang perlu ambil tahu sebelum beli kereta?

ermm, ni main assumption la yg perlu diambil kira sebelum beli kereta,
first check berapa gaji bersih anda, maksud saya lepas awak bayar itu dan ini berapa tinggal,
then pi website proton dan guna loan calculator, pilih model apa yg awak nk dn bajet berapa deposit yg awk agak,
then dah dapat agak2, standby duit deposit and at the same time survey mana2 kedai proton yg offer the best utk satria neo,
pastu dah jumpa apa lagi mulakan proses pembelian anda

yg lain kena tanya otai.. depa lebih otai..

All Comments(133)

For more features and services, register now to become a member of CARI!

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 3-9-2014 07:43 AM , Processed in 0.080924 second(s), 17 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top