CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
1234567Next
Return Post new threads
Show: 23063|Reply: 157

Cookingware

[Copy link]
arwenn This user has been deleted
Post on 31-3-2004 04:33 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Nak tanya ttg periuk belanga you all. ada brand tertentu ke atau main taram beli je yg mana teringin....macam saya:bgrin: Teringin nak beli satu set periuk/kuali yg bagus...sape yg stay /pernah stayed kt overseas/belajar kt overseas mesti ada satu set periuk e.g tefal/T-fal etc yg guna sampai hari ni kan...(like my cousin).


Sape la nak tolong rekemen periuk stainless steel/coated yg bagus..sila beri tunjuk ajar....

kat malaysia tefal tak de yg set kena beli satu2..kalau kat US ada macam2 colur dan cantik2 pulak tu...kalau kitchen kale green boleh pilih set kale green...bestnyer;)
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 31-3-2004 04:53 PM |All posts
kuakuwakuaaaa,.....biler baca topik nie baru aku pasan yg i know nothing pasal jenama2 cooking ware nie.:malu:

yg aku tau pon..pasal noritake..lagik aper ek..wandal wood ker aper ntah, jenama2 pinggan yg lama...tue pon sbb aku dengo mak aku sebut.

alahai...kena mula amik tau nie.....ehehhehe;)
Don't hear, don't deem. Drown in before you dive.  
Reply

Props Report

Challenger

Take me away...

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 1-4-2004 01:42 PM |All posts
tak tau jenama ape tapi beli kart jj.....base dia warna merah! hurm lupa lah!
Nur Dini Zahra..anakku sayang.
Jadilah anak yg solehah, kebanggaan kedua-dua ibu dan ayah mu.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 1-4-2004 02:12 PM |All posts
Originally posted by finnie at 2004-4-1 01:42 PM:
tak tau jenama ape tapi beli kart jj.....base dia warna merah! hurm lupa lah!


hey yg kaler merah itam tue..bagos aa..kalau menggoreng tak lekat kat koli..senang nak angkat.
nak basoh membasoh pon senang...takyah sesusah menyental.
Don't hear, don't deem. Drown in before you dive.  
Reply

Props Report

Challenger

Take me away...

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 1-4-2004 02:24 PM |All posts
Originally posted by tina^^ at 2004/4/1 02:12 PM:


hey yg kaler merah itam tue..bagos aa..kalau menggoreng tak lekat kat koli..senang nak angkat.
nak basoh membasoh pon senang...takyah sesusah menyental.

itulah...lagi satu tak boleh pakai senduk besi.....kena pakai senduk plastik atau kayu utk tahan lama dan supaya surface dia tak bercalar....lagi satu instruction dia jgn basuh kuali non stick ni sejurus lepas memasak(time tgah panas2) kena tunggu dia cool down dulu!
Nur Dini Zahra..anakku sayang.
Jadilah anak yg solehah, kebanggaan kedua-dua ibu dan ayah mu.
Reply

Props Report

Defender

b y y o u r s i d e

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 2-4-2004 12:39 AM |All posts
ni list beberapa jenama cookware set yg eli kira agak baik..sbb ia dlm senarai terutama..

Copper Cookware Set by All Clad


Classic Cookware Set by Anolon


Tri-ply Copper Cookware Set by Calphalon


White Cookware Set by Chantal
1

View rating log

@}--"y u've 2spend da best time of ur life doin da worst things? bad deal! so do wat u luv.."--{@
Reply

Props Report

Defender

b y y o u r s i d e

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 2-4-2004 12:51 AM |All posts
Classic Nonstick Cookware Set by Circulon


Chef's Classic Stainless Steel Cookware Set by Cuisinart


Millennium Soft Touch Stainless Steel Cookware Set by Farberware


Hi-Density Hard-Anodized by KitchenAid
@}--"y u've 2spend da best time of ur life doin da worst things? bad deal! so do wat u luv.."--{@
Reply

Props Report

Defender

b y y o u r s i d e

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 2-4-2004 01:02 AM |All posts
Duroply Stainless Steel Cookware Set by Kuhn Rikon


Red Cast Iron Cookware Set by Le Creuset


Copper Clad Stainless Steel Cookware Set by Revere


Classic Nonstick Cookware Set by Scanpan
@}--"y u've 2spend da best time of ur life doin da worst things? bad deal! so do wat u luv.."--{@
Reply

Props Report

Defender

b y y o u r s i d e

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 2-4-2004 01:11 AM |All posts
Stainless Steel Cookware Set with Nonstick Saute by T-Fal


Professional Cookware by Viking



Cookware Set with Dutch Oven, Teapot and Trivet (3-pc.) by Staub


@}--"y u've 2spend da best time of ur life doin da worst things? bad deal! so do wat u luv.."--{@
Reply

Props Report

arwenn This user has been deleted
Post on 2-4-2004 03:12 PM |All posts
Banyaknya:...harga pun musti boleh tahan nih..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 13-4-2004 01:26 PM |All posts
hmmm tak reti sgt pasal jenama nih..janji bleh masak cukup...n kalau non stick tuh kena jaga... itu jer

suker tgk set viking tuh...rasa macam chef plak kalau pakai alatan dapur macam tuh... hehehee

[ Last edited by sinbad^boy on 13-4-2004 at 01:30 PM ]
Who the hell you think you are??
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 20-4-2004 11:51 AM |All posts
TUPPERCHEF pun bagus jugak..
Aku Sayang Kucing
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 21-4-2004 06:58 PM |All posts
guna Lagostina nyer brand dr Sears
https://www.facebook.com/as.lina.sa
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 22-4-2004 05:12 AM |All posts
kuhn rikon tu one 0f the best cookware...
esp pressure cooker dia..

tull tak alja?
Hentikan pembakaran terbuka...JANGAN MEROKOK!!
Reply

Props Report

Super Moderator

KeTurunan SUPER SAIYA

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Sr Super Moderator

Post on 23-4-2004 08:39 AM |All posts
ntahlah...kat rumah tuh aku guna jer...tak perasanlak brand apa...nanti aku tanya omak den
* I never enter a business  relationship without my exit plan in my back pocket * - Super Saiya Sasha

"Dont argue with an idiot, he will drag you down to his level and beat you with experience" - Dilbert
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 22-11-2005 06:40 AM |All posts
Originally posted by eligible_gurl at 1-4-2004 10:11 AM
Stainless Steel Cookware Set with Nonstick Saute by T-Fal


Professional ...



eli, banyaknya collection nko.cantik. aku pun suka gak ngan periuk2 ni.yg ada dlm simpanan aku sekarang ni lagostina dan kinox.tapi yg dok pakai kat rumah skang beli dari Ikea.tak perasanlah brand apa.aku dah kurangkan banyak dah pakai periuk non-stick ni.tapi ini hanya pendapat aku sekeluarga jelah.
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 22-11-2005 07:44 AM |All posts
Saya tak ada set collection utk cookingware ttp adalah beli sikit2. Prefer beli yg non-stick tu sebab kurang guna minyak masak. Suka cookingware yg tebal w/p harganya mahal sebab biasanya cookingware mcm ni tahan lama.
Baiduri of The Inggaration & Stylish Society

Anda tak menarik, kesepian, asyik di reject lelaki? Jgn risau. CI Board
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 22-11-2005 07:47 AM |All posts
Originally posted by sinbad^boy at 13-4-2004 01:26 PM
hmmm tak reti sgt pasal jenama nih..janji bleh masak cukup...n kalau non stick tuh kena jaga... itu jer

suker tgk set viking tuh...rasa macam chef plak kalau pakai alatan dapur macam tuh... hehehee


Non-stick cookingware memang kena jaga & tak boleh guna senduk biasa. Kena guna senduk atau sudu kayu. Bila nak basuh jgn sekali2 guna apa tu yg mcm berus besi tu. Non-stick cookingware ni mahal harganya, kena cermat.
Baiduri of The Inggaration & Stylish Society

Anda tak menarik, kesepian, asyik di reject lelaki? Jgn risau. CI Board
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 29-11-2005 02:31 PM |All posts
Long dah 8 tahun pakai Caphalon hard anodize...x suka non stick cookware sebab leceh nak menjaga..lama2 lapisan atas  periuk tu boleh tanggal.  InsyaAllah tepekkan gambarnya..(kalau x luper)
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 29-11-2005 08:02 PM |All posts
me suka T- Fal.....sbb tu paling senang carik kat cni....
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 30-11-2005 12:01 AM |All posts
kat KL lindt guna semua non-stick cookware.
kat sini brand Princess Gold, tulis kat bawah periuk designed in Solingen Germany...kat pemegang tepi periuk & knob tudung periuk tu ada sikit kunin2...24 carat gold...
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 30-11-2005 02:56 PM |All posts

Reply #1 arwenn's post

tak yah beli T fal.  beli yang kat ikea tu cukup.  ada yang 3 piece tu less than rm.  setakat nak memasak ni tak yah cari yang jenama sangat.  masa i study kat oversea dulu, macam2 jenis i beli kat mak.  yang bontot kuali kaler copper pun ada.  tapi kalau kena api lama2 dah hilang copper.
satu lagi pinggan mangkuk belilah corning ware/corelle. yang tak mudah pecah atau chipped.  last year angin dapat pergi US. nak cerita lah sikit.  tengok pinggan mangkuk dia semua murah2.  nak beli jenuh pulak nak angkut kan. lepas tu my manager kata nak shopping apa pun shopping je, nanti shipping company bayar.  bak kata pepatah, org mengantuk disorongkan bantal.  macam2 beli.  i survey kat parkson kalau nak beli 3 mangkuk corning tu rega dia abt rm300 tapi kalau kat us with latest corak baru usd30.  murah kan.
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 30-11-2005 02:56 PM |All posts

Reply #1 arwenn's post

tak yah beli T fal.  beli yang kat ikea tu cukup.  ada yang 3 piece tu less than rm.  setakat nak memasak ni tak yah cari yang jenama sangat.  masa i study kat oversea dulu, macam2 jenis i beli kat mak.  yang bontot kuali kaler copper pun ada.  tapi kalau kena api lama2 dah hilang copper.
satu lagi pinggan mangkuk belilah corning ware/corelle. yang tak mudah pecah atau chipped.  last year angin dapat pergi US. nak cerita lah sikit.  tengok pinggan mangkuk dia semua murah2.  nak beli jenuh pulak nak angkut kan. lepas tu my manager kata nak shopping apa pun shopping je, nanti shipping company bayar.  bak kata pepatah, org mengantuk disorongkan bantal.  macam2 beli.  i survey kat parkson kalau nak beli 3 mangkuk corning tu rega dia abt rm300 tapi kalau kat us with latest corak baru usd30.  murah kan.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-12-2005 08:22 AM |All posts
Originally posted by anginutara at 29-11-2005 11:56 PM
tak yah beli T fal.  beli yang kat ikea tu cukup.  ada yang 3 piece tu less than rm.  setakat nak memasak ni tak yah cari yang jenama sangat.  masa i study kat oversea dulu, macam2 jenis i beli kat ...



angin, skrg ni corelle dah tak dapat rege tu lagi.pattern2 baru skrg ni pun dah tak banyak bunga2.dia org suka mix & match.tapi memang le berbaloi kalau dapat beli kat state.i memang enjoy kalau shopping kat state.banyak varities dan murah.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 6-12-2005 10:33 AM |All posts
Kat umah, pakai Vision & Pyrex
Errr, masuk lam kategori cookingware gak ker???
Reply

Props Report

1234567Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 26-10-2014 06:04 AM , Processed in 0.166624 second(s), 36 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top