CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678910... 50Next
Return Post new threads
Show: 67718|Reply: 1241

Padang & Bukit Tinggi, Sumatera Barat, Indonesia [Part IV]

[Copy link]

Rank: 6Rank: 6

Post on 21-4-2013 12:29 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Post Last Edit by azlianakasim at 20-6-2012 09:22

*** airport tax utk bandara minangkabau (padang) = IDR 100,000/pax


map padang-bukittinggi ------------------------>
https://maps.google.com/maps/ms? ... 444fb61f9&msa=0

thanks to forumer dvpro...!!!

Senarai hotel

      PADANG

Hotel Bunda (kerepeklicious,zafreen, blueskymama, ellenzex, ct39, attyalong)

Hotel Edotel (teja132, neofim, d_anne04))

Hotel Hangtuah (marufie, azlianakasim, faan)

Hotel Ion

Hotel Pengeran

Hotel Rocky (asia_girlz02, meklin)



BUKIT TINGGI


Hotel AmbunSuri (nila,taries, myizi, Gangway, azlianakasim, dura81)

Hotel Asia (norim)

Hotel Benteng (ellenzex)

Hotel Dahlia (melur_30)

Hotel Gallery (fitrizainuddin)

Hotel Grand Malindo (melur_30,mickey_honey75, zafreen, blueskymama, azi1111, Atifan, speaky06)

Hotel Imran (pucuk)

Hotel Kartini (faan)

Hotel Kharisma (Latio2012, neofim)

Hotel Nikita (asamfy87, teja132, kaktaya, Aja, d_anne04, ct39, attyalong)

Hotel Pusako (olnkrm)

      Hotel Royal Denai (Ms_She,kerek_lager, speaky06)

Hotel The Hills (asia_girlz02)


** yg dlm kurungan, forumer yg pernah stay hotel tu..


** nama-nama hotel ni ikut turutan abjad dan bukan ikut star rating @ pilihan forumer..


INFO DR FORUMER ct39 :-

Antara hotel2 yang terdapat di kota Bukit Tinggi
Aie Angek Cottage
Jl.Raya Padang Panjang
Ph:0752-498400
Fx:0752-498361
http://aieangekcottage.com
The Hills Hotel 4*
Jl.Laras Datuak Bandaro Bukittinggi
Ph:0752-35000
Fx:0752-23800
Grand Rocky Hotel 4*
Jl.Yos Sudarso No.29 Benteng Bukittinggi
Ph:0752-627000
Fx:0752-624222
www.rockyhotelsgroup.com

Pusako Hotel 4*
Jl.Soekarno Hatta No.7 Bukittinggi
Ph:0752-32111
Fx:0752-32667
www.pusakohotel.com

Royal Denai 3*
Jl.Dr.A.Rivai No.26 Bukittinggi
Ph:0752-32920
Fx:0752-33490

Campago Hotel 3*
Jl.Cempaka 1 Bukittinggi Utara
Ph:0752-35151
Fx:0752-35190
www.campagoresorthotel.com

Parai Resort 3*
Jl.Raya Bukittinggi Medan KM7
Ph:0752-6237277
Fx:0752-22444
www.eljohn.co.id

Kharisma Hotel 2*
Jl.Sudirman No.57 Bukittinggi
Ph:0752-628900
www.kharismahotel.biz

Bunda Hotel 2*
Jl.Panorama No.6 Bukittinggi
Ph:0752-627355
Fx:0752-627655

Gran Malindo 2*
Jl.Panorama No.30 Bukittinggi
Ph:0752-6258234
www.granmalindohotel.com

Royal Denai View 2*
Jl.Yos Sudarso No.7A Bukittinggi
Ph:0752-22953
Fx:0752-23404

Nikita Hotel 1*
Jl.Sudirman No.55 Bukittinggi
Ph:0752-31629
Fx:0752-31177

Benteng Hotel 1*
Jl.Benteng No.1 Bukittinggi
Ph:0752-21115
Fx:0752-22596
http://hotelbenteng.com/







Attention:  Nilah satu satu masalah dan punca mood bercuti di Padang/Bukit Tinggi terjejas sikit.. Perangai Imigresen/KASTAM kat airport Bandara Minang ni kena hati2 sikit. aku listkan beberapa benda yag perlu diambil perhatian yer.. supaya percutian anda tidak bertukar jadi mimpi ngeri..

1. Sila print tiket pergi dan balik. kepilkan sekali masa nak masuk Imigresen Bandara Minangkabau. Standard procedure imigresen sana memang perlu kemukakan tiket balik. kalau tak ada tiket balik silap besarla korang.. kena tunggu kat tepi lama2.. silap2 kena pow duit kopi.

2. Sila isi Boarding Pass Card imgresen Indonesia dan simpan cebisan. dah nak sampai nanti cabin crew Airasia bagi kad putih masa dalam pesawat. Bawa pen sebatang nanti tak yah pinjam2 dengan orang sebelah. Jangan hilangkan cebisan Boarding Pass Card tu.. sebab masa balik nanti Imigresen sana akan check cebisan tu. kalau hilang silap2 nanti kena pow duit kopi.. bukan sikit tau... RM50 tu.. lesap duit aku.. salah aku juga pasal tercicir kat mana ntah...

3. Sila jangan hilangankan baggage kargo sitcker, kalau check in baggage kat dalam kargo LCCT. Sebab imigresen sana akan minta baggage sticker sebagai bukti beg tu kepunyaan kita. Kalau hilang banyak citer dia nanti tu..

4. Sila sediakan Indonesia Rupiah 100,000 setiap seorang untuk Airport Tax masa balik nanti . Asingla siap2 nanti terhabis pulak buat shopping hehhe

Kalau boleh kita minimakan perkara2 yang boleh memberi peluang kepada pegawai2 Imigresen Bandara Minangkabau ni untuk mudah dapat duit kopi dengan cara sediakan semua dokumen yang di atas..





Tempat-tempat menarik


Air Terjun Lembah Anai

Istana Pagaruyung Batusangkar/Silindung Bulan Palace

Pusat Dokumentasi/Rumah Gadang/Kota Gadang/Minangkabau Village

Sianok Grand Canyon

Lubang Japang

Fort De Knok

Jam Gadang

Jenjang 40

Tasik Singkarak

Kelok 44

Tasik Maninjau

Muzium/Rumah Pak Hamka

Kebun Binatang (sebelah hotel benteng)

Jambatan Siti Nurbaya

Pantai Air Manis

Pantai Padang

China Town

Teluk Bayur (pelabuhan kapal)



Kedai jualan


Tabek Patah (Industri kopi dan pisang salai)

Pandai Sikek (Tempat tenunan songket, ukiran kayu juga sulaman)

Bonda Kanduang (Industri kerepek)

Pasar Aur Kuning

Pasar Atas

Butik Putri Minang

Butik Linduang Bulan

Butik Komala Sari

Butik Anissa

Butik Sulaman Hajah Rosmah

Kedai/Rumah Yenie Bordir

Panorama Sungai Landia


p/s klu ada lagi yg sy tertinggal, pls inform ya!!




Last edited by neofim on 20-6-2013 03:16 PM

Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 22-4-2013 10:37 AM |All posts
assalam,saya ada pakej ke padang- bukit tinggi dari 2 orang hingga seramai 40 orang.
jika sesiapa memerlukan pakej sila pm saya.pakej bermula dari 3 hari 2 malam,atau mengikut pilihan anda.
pakej saya beserta tour guide dari Mlysia,jika peserta kumpulan melebihi 10 orang dalam satu pakej.atau hubungi 014-2349697.
yang pasti Bukit tinggi memang menarik.....
ruqayah resources agent  Lgkwi,Bandung,B.Tinggi.Jk
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 23-4-2013 09:42 AM |All posts
Previous Thread
Part 1 http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=319934
Part 2  http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=523031
Part 3  http://mforum2.cari.com.my/forum ... 2954&extra=page%3D2


Attention:
iNilah satu satu masalah dan punca mood bercuti di Padang/Bukit Tinggi terjejas sikit.. Perangai Imigresen/KASTAM kat airport Bandara Minang ni kena hati2 sikit. aku listkan beberapa benda yag perlu diambil perhatian yer.. supaya percutian anda tidak bertukar jadi mimpi ngeri..

1. Sila print tiket pergi dan balik. kepilkan sekali masa nak masuk Imigresen Bandara Minangkabau. Standard procedure imigresen sana memang perlu kemukakan tiket balik. kalau tak ada tiket balik silap besarla korang.. kena tunggu kat tepi lama2.. silap2 kena pow duit kopi.

2. Sila isi Boarding Pass Card imgresen Indonesia dan simpan cebisan. dah nak sampai nanti cabin crew Airasia bagi kad putih masa dalam pesawat. Bawa pen sebatang nanti tak yah pinjam2 dengan orang sebelah. Jangan hilangkan cebisan Boarding Pass Card tu.. sebab masa balik nanti Imigresen sana akan check cebisan tu. kalau hilang silap2 nanti kena pow duit kopi.. bukan sikit tau... RM50
tu.. lesap duit aku.. salah aku juga pasal tercicir kat mana ntah...

3. Sila jangan hilangankan baggage kargo sitcker, kalau check in baggage kat dalam kargo LCCT. Sebab imigresen sana akan minta baggage sticker sebagai bukti beg tu kepunyaan kita. Kalau hilang banyak citer dia nanti tu..

4. Sila sediakan Indonesia Rupiah 100,000 setiap seorang untuk Airport Tax masa balik nanti . Asingla siap2 nanti terhabis pulak buat shopping hehhe

Kalau boleh kita minimakan perkara2 yang boleh memberi peluang kepada pegawai2 Imigresen Bandara Minangkabau ni untuk mudah dapat duit kopi dengan cara sediakan semua dokumen yang di atas..

Tempat-tempat menarik
Air Terjun Lembah Anai
Istana Pagaruyung Batusangkar/Silindung Bulan Palace
Pusat Dokumentasi/Rumah Gadang/Kota Gadang/Minangkabau Village
Sianok Grand Canyon
Lubang Japang
Fort De Knok
Jam Gadang
Jenjang 40
Great Wall
Tasik Singkarak
Kelok 44
Tasik Maninjau
Muzium/Rumah Pak Hamka
Kebun Binatang (sebelah hotel benteng)
Jambatan Siti Nurbaya
Pantai Air Manis / malim kundang
Pantai Padang
China Town
Teluk Bayur (pelabuhan kapal)

Kedai jualan
Tabek Patah (Industri kopi dan pisang salai)
Pandai Sikek (Tempat tenunan songket, ukiran kayu juga sulaman)
Bonda Kanduang (Industri kerepek)
Pasar Aur Kuning
Pasar Atas
Butik Putri Minang
Butik Linduang Bulan
Butik Komala Sari
Butik Anissa
Butik Sulaman Hajah Rosmah
Kedai/Rumah Yenie Bordir
Panorama Sungai Landia

Contoh Itinerary 1
Day 1 :
Airport - Air Terjun Lembah Anai - Pusat Dokumentasi/Rumah Tradisional Minangkabau - Pandai Sikek -   Butik Putri Minang - Butik Linduang Bulan - Butik Anissa
Day 2 :
Sianok Grand Canyon - Lubang Japang - Fort De Knok - Tasik Maninjau - Rumah Hamka - Pasar Atas
Day 3 :
Tabek Patah - Home Industry (Pisang salai, kerepek dan kopi) - Istana Pagaruyung Batusangkar - Padang Tour (China Town, Old Harbor, Jambatan Siti Nurbaya, Padang Beach)
Day 4 :
Hotel di Padang - Airport
Contoh Itinerary 2
Day 1 :
Airport - Air Terjun Lembah Anai - Pandai Sikek - Kota Gadang - Tasik Maninjau - Rumah Hamka - Bermlm di Maninjau
Day 2 :
Sianok Grand Canyon - Lubang Japang - Fort De Knok - Butik Komala Sari - Butik Putri Minang - Jam Gadang - Pasar Atas
Day 3 :
Tabek Patah - Home Industry (Pisang salai, kerepek dan kopi) - Istana Pagaruyung Batusangkar - Tasik Singkarak - Pasar Atas (repeat) @ Sulaman Yenie Bordir
Day 4 :
Bukittinggi - Airport

contoh2 itinenary dari forumer.
fhttp://mforum2.cari.com.my/forum ... tra=page%3D2&page=9  (post #214)
http://mforum.cari.com.my/forum. ... page=67#pid50939655      (post #1663)
http://mforum.cari.com.my/forum. ... 2954&extra=&page=87      (post #2172)


Tasik Singakarak:
~ Selalunya akan melaui Tabek Patah ( sepanjang perjalanan akan melihat permandangan sawah padi yang sangat cantik.. comel2..)
~ Perusahaan Kiniko (Singgah tengok perusahaan kerepek pisang salai dan kopi di atas kawasan bukit. Minuman percuma disediakan ada kopi/daun mulberi/dauh teh.. sila bancuh sendiri)
~ Singgah makan kat Restoran Pondok Flora (Restoran makanan Padang atas kolam ikan.. dalam sawah yang menghijau sangat menyegarkan)
~ Istana Pagar Ruyung (Tempat asal usul Raja Negeri Sembilan.. Istana dalam proses baik pulih..)
~ Seterusnya ke Tasik Singkarak (Ada perusahaan ikan bilis tasik singkarak dah siap goreng dijual setiap kedai tepi tasik)

Perjalanan lebih kurang 5-6 Jam dari pekan Bukit Tinggi
Tasik Maninjau:
~ Melalui Pekan Matur (Tempat perusahaan kerepek dari labu/jagung dll)
~ Melalui jalan bersimpang siur Kelok 44 (Selalunya Tour Guide akan tanya nak turun sampai Tasik Maninjau atau pun tak..)
~ Berkunjung ke rumah Buya Hamka di tepi tasik Maninjau (Penerangan bibliografi akan diterangkan oleh anak buah buya Hamka sendiri)

Perjalanan lebih kurang 3-5 Jam dari pekan Bukit Tinggi

P/S: harap2 jangan assume boleh habis cover semua tempat dalam masa satu hari.. sebab antara satu tempat ke satu tempat paling kurang ambik masa 3 Jam.. dari Bandar Padang/Airport ke Bukit Tinggi ambil masa 2-3 Jam..

Jarak berjalan kaki dari hotel ke Jam Gadang: ~ credit to forumer DVPRO

1. Royal Denai View - 700 meter
2. Kharisma - 730 meter
3. Nikita - 745 meter
4. Grand Malindo - 820 meter (ikut jalan utama, kalau ikut shortcut 740 meter)
5. Royal Denai - 1 km
6. Bunda - 300 meter
7. Ambun Suri - 210 meter
8. Grand Rocky - 450 meter
9. The Hills - 160 meter (dikira dari entrance hotel, kalau dari lobby 235 meter) Last edited by ct39 on 23-4-2013 09:48 AM

Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 25-4-2013 06:27 PM |All posts
Salam... baru balik 17 haribulan haritu..

Round2 sekitar bukit Tinggi sahaja....



Bas Tranex ke Basko Mall IDR18,000 Shj

Cadang nak turun Basko Mall nak ambil travel Avanza atau pun bas.. tapi dapat better offer IDR45,000 untuk seorang naik travel terus dari Bandara ke Bukit tinggi.. Kalau naik Tranex/Damri IDR18,000 + Avanza/Bas (ambil di Basko Mall) IDR20,000 = IDR38,000.. Beza IDR7,000 sahaja... plus tak perlu buang masa dari Bandara ke Basko Mall setengah jam.. tunggu Avanza lagi.. baik dari Bandara terus ke Bukit Tinggi.. jimat masa



Bilik Sewa Tigo Balai di Jalan Kampung China.. belakang Ramayana Bukit Tinggi.. IDR100,000 Semalam (lebih kurang RM32)

Oleh sebab memang pergi sorang.. tambah pulak lelaki bujang.. tempat tidor macam ni tak jadi masalah bagi aku... bilik air kat luar.. kongsi le..



Jalan shorcut dari Kampung China ke Kebun Binatang (Zoo Bukit Tinggi).. ke kiri Kebun Binatang.. kalau ke kanan ke Jam Gadang...





Replika Rumah gAdang yang terdapat di Kebun binatang... Loket masuknya IDR 5,000...

Kat dalam Zoo antara binatangnya... Rusa, Harimau Sumatra, gajah, berunag, orang utan, unggas2, ikan dll.. waktu buka pukul 8 pagi..



Jambatan yang menghubungkan Kebun binatang dengan fort de kock..

Dibawah jambatan inilah jalan Kampung China...


Pemandangan dari jambatan menghubungkan Zoo dengan benteng fort de kock..

nilah Kampung China...  kat hujung jalan sana tu Hotel The Hills...



Fort De Kock.... Tempat pertahanan Belanda

tempat ni macam bukit melawati kat Kuala Selangor.. banyak meriam je..



Pintu masuk Fort De Kock

Saya masuk dari pintu Kebun binatang dan keluar ikut pintu masuk Fort De Kock...



Antara hotel2 yang saya nampak masa berjalan dari pintu MAsuk Fort De Kock menuju ke  Lubang Jepang (Lubang Jepun)..

Hotel Benteng



Hotel Grand Rocky



Hotel Grand Malindo





Berjalan kaki menuju Lubang Jepang

Ingat nak sewa motor.. tapi teringin pulak nak exercise.... jadi berjalan je keliling Bukit Tinggi


Lobang Jepang...guna khidmat tourist guide masuk dalam ni.... IDR20,000 untuk wang persatuan tourist guide.... IDR30,000 upah tukang tunjuk jalan merangkap tukang bagi maklumat dalam Lobang Jepang...

Saya suggest gunakan lah khidmat tourist guide supaya tahu maklumat dalam setiap terowong ada cerita...


Kat hujung sana lorong masuk tempat jualan kat Ngarai Sianok... barang2 murah dari tempat lain sebab tempat ni sewa dia murah..... kata tourist guide tu lah

Jalan terus sampai hujung kedai akan nampak Panorama... jalan terus lagi akan nampak TPU (Tempat Perkuburan Umum).. nanti nampak anak tangga menuju Janjang Seribu (Great Wall of Bukit Tinggi)..


Pavement menuju Great Wall of Bukit Tinggi.... Janjang Seribu bahasa dulu2nya...

Dari Panorama ke sini kena menurun bukit turun tangga.. boleh tanya orang sana jalan ke Janjang Seribu...



Inilah sungai yang kita nampak masa kat atas Panorama...



Menuju jambatan yang menghubungkan Bukit Tinggi(Panorama) dengan Singgalang (Janjang Seribu)...



Kat atas jambatan.... maksimum 10 orang sekali jalan atas jembatan...

hati2.. jambatannya bergoyang2..


Nilah sungai yang kita nampak kat atas Panorama/Lubang Jepang...

ni belah ulu...




ni belah hilir...



Great Wall of Bukit Tinggi... anak tangga yang pertama...



Separuh perjalanan.....



Sampai dah puncak....



Pemandangan dari atas Janjang Seribu (Great Wall of Bukit Tinggi)...

Kelihatan disebelah sana Panorama.....
Last edited by neofim on 25-4-2013 09:05 PM

Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 25-4-2013 10:04 PM |All posts
Mcm best je bila tgk gmbr2 yg neofim post kat forum ni. rupanya byk lg tmpt yg blum dijejaki & perlu dijejaki. tp tu lah...klw pegi dgn kwn2 yg suka sopink & melawat tmpt2 yg biasa2 je, susah sikit la kot kan? tak ramai org yg suka explore mcm yg dibuat oleh neofim ni....
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 25-4-2013 10:32 PM |All posts
bestnya tgk gambar neofim tu.. nak pergi sana ahad ni insyaAllah.. harap2 cuaca kat sana cerah + cantiklah.. target utama nak tgk view danau maninjau dari puncak lawang.. sesambil tu haruslah menyoping kain juga.. huk3..

nak tanya kalau nak beli simcard simPATI tu kat area airport ada orang jual ke?
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 26-4-2013 09:32 AM |All posts
Sutra06 posted on 25-4-2013 10:04 PM
Mcm best je bila tgk gmbr2 yg neofim post kat forum ni. rupanya byk lg tmpt yg blum dijejaki & perlu ...

Boleh lah explore sikit2... sambil2 exercise...  

Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 26-4-2013 09:33 AM |All posts
sato_oreo posted on 25-4-2013 10:32 PM
bestnya tgk gambar neofim tu.. nak pergi sana ahad ni insyaAllah.. harap2 cuaca kat sana cerah + can ...

Rasanya ada jual.. tapi mahal sikitlah dari beli kat luar airport..

Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 26-4-2013 10:06 AM |All posts
neofim posted on 26-4-2013 09:33 AM
Rasanya ada jual.. tapi mahal sikitlah dari beli kat luar airport..

ohooo.. tq.. kalau gitu elok beli kat bukittinggi je lah kan..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 26-4-2013 10:15 AM |All posts
neofim posted on 25-4-2013 06:27 PM
Salam... baru balik 17 haribulan haritu..

Round2 sekitar bukit Tinggi sahaja....

Neofim
Travel IDR45k tu memang sentiasa ada kat aiport tu ke? ianya macam van ke bas...
On d way ke BT tu , dia ada singgah kat mana2 ke?
kat BT dia turunkan dekat area mana?


Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 26-4-2013 10:37 AM |All posts
ct39 posted on 26-4-2013 10:15 AM
Neofim
Travel IDR45k tu memang sentiasa ada kat aiport tu ke? ianya macam van ke bas...
On d way ...

Keluar sahaja dari Airport Bandara nanti ramai pengusaha travel yang akan datang tawar khidmat hantarkan ke Bukit Tinggi... rate dia biasanya kalau seorang IDR45,000.. boleh juga sewa 1 van untuk satu keluarga.... selalunya kena tunggu sampai van penuh 4-5 orang penumpang baru van tu jalan.. pasal dia nak cover kos minyak ke BT...

Saya ituhari naik van Daihatsu.. avanza pun ada.. selalunya MPV...

Nanti sampai BT dia hantar sampai hotel atau mana2 tempat yang kita nak berhenti.. sampai tempat menginap pendek katanya

Dia tak singgah mana2.. terus direct ke bT

Last edited by neofim on 26-4-2013 11:19 AM

Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 26-4-2013 10:49 AM |All posts
neofim posted on 26-4-2013 10:37 AM
Keluar sahaja dari Airport Bandara nanti ramai pengusaha travel yang akan datang tawar khidmat han ...

pengusaha travel ni pakai baju biasa ke ada uniform?
harga 45k tu murah lah,.. senang lah kalau sudah ada transport dari aiport terus ke BT.
lagi satu nak tanya dari BT ke aiport ada juga ke servis travel ni?






Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 26-4-2013 11:11 AM |All posts
ct39 posted on 26-4-2013 10:49 AM
pengusaha travel ni pakai baju biasa ke ada uniform?
harga 45k tu murah lah,.. senang lah kalau s ...

Takda uniform... kira macam Van sapu lah.. nanti keluar2 dari airport dia orang akan kerumun cari customer...

saya ituhari dari BT terus ke kota Padang... nanti dah naik travel ke BT cuba tanya pemandu tu tempat ambil travel dari BT ke Bandara.. atau deal lah dengan dia tarikh nak balik tu suruh dia hantar ke Bandara...

Kalau dari BT nak ke kota Padang.. ambil angkut warna merah nombor 03 atau nombor 14 bayar IDR2,000.. nanti dia berhenti kat tempat stop terakhir.. nama tempat tu Jambu Air.. samapi Jambu Air lintas sebaerang jalan.. tunggu MPV/avanza berhenti nanti diaorang akan bagi hint nak naik ke tak.. cakap dengan travel tu nak ke Padang... IDR 25,000...

Tapi kalau nak jimat masa baik ambil travel dari BT ke Bandara terus lah..

Last edited by neofim on 26-4-2013 10:04 PM

Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 26-4-2013 01:39 PM |All posts
neofim posted on 26-4-2013 11:11 AM
Takda uniform... kira macam Van sapu lah.. nanti keluar2 dari airport dia orang akan kerumun cari  ...

neofim
TQ sangat2..info yg sangat2 membantu
ingat satu hari nanti nak try g sana secara bekpeking pula ..
sebelum2 ni g ramai2 bak kata @Sutra06  kalau ramai banyak tempat tak leh cover
sedangkan tempat2 tu sekitar BT je...




Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 26-4-2013 07:17 PM |All posts
dah masuk rumah baru.. Hot sgt topik Bkit Tinggi ni..

melawat kat sini mmg berbaloi.
byk tmpt boleh melawat selain dr shopping la..
mmg sgt2 puas hati..
tak rugi pun kalau repeat trip lg..

forumer yg akn dtg bukit tinggi.. slmt berenjoy..

mmg ke sana, risiko nye tinggi.. tapi thp kepuasan pn tinggi jgk.

::: Escaping to :::
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 26-4-2013 09:47 PM |All posts
ct39 posted on 26-4-2013 01:39 PM
neofim
TQ sangat2..info yg sangat2 membantu
ingat satu hari nanti nak try g sana secara bekpeki ...

saya cover Kebun Binatang, Fort De Kock, Lubang Jepang dan Janjang Seribu (Great Wall) setengah hari sahaja... start pukul 7pagi hingga pukul 1:00 tengahari dah bertolak menuju padang...

Window shopping pun kat pasar bawah sahaja... beli kerepek ..

habislah RM350 termasuk tiket pergi balik untuk 3hari 2 malam.. itu pun  datang flight tengahari.. balik pun tengahari... kira 1 hari je full day nye...


untuk cover tour sekitar Bukit Tinggi memang perlu satu hari full jugak.. selain pergi Maninjau dan singkarak..

Aktiviti2 sekitar BT sahaja - Jam Gadang, Pasar Atas Pasar Bawah, Lubang Jepang, Panorama, Janjang Seribu, Kebun Binatang, Fort De Kock,   Sanggar (tarian tradisional Minangkabau.. Malam sahaja)
Last edited by neofim on 26-4-2013 09:54 PM

Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 27-4-2013 08:21 AM |All posts
neofim posted on 26-4-2013 09:47 PM
saya cover Kebun Binatang, Fort De Kock, Lubang Jepang dan Janjang Seribu (Great Wall) setengah ha ...

budget RM350 mmg murah..heheh kalau popuan mesti ada lebih sikit lah kan,
kalau flight balik waktu petang kan,, kira 1/2 hari je di padang, mana tempat yang sempat nak melawat
selain malim kundang lah..kira sekitar pekan padang tu apa yang menarik ye?
masjid besar kat padang tu dah siap ke?

Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 27-4-2013 11:59 AM |All posts
kalau nak jalan jalan ngan isteri.. relax relax santai ..bukit tinggi padang ada tempat menarik ka
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 27-4-2013 04:29 PM |All posts
ct39 posted on 26-4-2013 01:39 PM
neofim
TQ sangat2..info yg sangat2 membantu
ingat satu hari nanti nak try g sana secara bekpeki ...

Sebab tu sy lebih suka pegi dgn 3-4 org je....klau gi ramai2 ni kadang2 leceh, byk songeh. tujuan kita lain, tujuan dioarg plak lain. sepatutnya trip utk suka2 and kenal tmpt org...at last jdi panas pulak.  

Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 27-4-2013 04:31 PM |All posts
wahhh...dah ada rmh baru....best2....

Reply

Props Report

Post on 28-4-2013 10:05 PM |All posts
sato_oreo posted on 25-4-2013 10:32 PM
bestnya tgk gambar neofim tu.. nak pergi sana ahad ni insyaAllah.. harap2 cuaca kat sana cerah + can ...

ada, tapi jalan ke arah pintu masuk sebelah kanan lepas exit door, tapi agak jauh, bagus on the way saja, harga biasa 3ribu - 5 ribu/pac,
Reply

Props Report

Post on 28-4-2013 10:11 PM |All posts
ct39 posted on 27-4-2013 08:21 AM
budget RM350 mmg murah..heheh kalau popuan mesti ada lebih sikit lah kan,
kalau flight balik w ...

kalau stay kat padang,  jika mahu melawat hanya pantai padang / purus, dan juga ada Museum Adytiawarman, mungkin masa ni dah habis 1/2 hari, tapi jika mahu ke malin kundang naik bas awam, yang problem ialah jika nak balik daripada malin kundang ke padang / hotel, bas awam tak banyak layani ke sana.

Reply

Props Report

Post on 28-4-2013 10:13 PM |All posts
yang nak book hotel bulan may ni, tapi tak dapat, sila ambik je villa rosyan, tempat bersih, bilik ok, harga Rm 110/n/r
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 29-4-2013 05:01 PM |All posts
@sutra06 pulak dah .. saya dah 2kali ke BT pergi ramai2 , nasib baik semua nya okey..memasing mendengar kata
cuma banyak tempat lah tak leh nak pegi...masa suntuk sangat.. nnt ada masa ingin pergi berdua saja dgn somi, jalan2 santai2 di BT macam neofim buat tu.. . @muhibbahbkt TQ 4 d info.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 30-4-2013 05:38 PM |All posts
muhibbahbkt posted on 28-4-2013 10:13 PM
yang nak book hotel bulan may ni, tapi tak dapat, sila ambik je villa rosyan, tempat bersih, bilik o ...

SEBILIK BOLEH DUDUK BPA ORG.?
HRGA SEBILIK ATAU SEKEPALA?
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 23-11-2014 04:24 PM , Processed in 0.377374 second(s), 27 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top