CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Author: Bella75

All About Bandung, Indonesia - Part 19

 Close [Copy link]

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 19-10-2012 04:20 PM |All posts
wiseguy posted on 19-10-2012 03:46 PM
Hati-hati dgn nama kedai kat, kalau nama macam melayu e.g. putri ayu boleh jadi chinese dan serve  ...

Rasanya Kg Daun ni tak ada serve benda2 sebegitu dari menu mereka pun tak ada tertulis adanya babi guling atau arak mungkin ada orang yang dah salah bagi info pada forumer peterpan.  Jadi ada baiknya kita double check berita yang kita terima sebelum buat posting sebab kalau bendanya salah ia boleh mendatangkan kekeliruan pada forumer lain.  Lagi pun kalau tak halal tak mungkin pak2 supir yang beragama islam akan bawa kita makan kat situ. Sebab mereka ni lebih arif tentang mana2 kedai yang serve makanan halal dan yang mana tidak.
Inggit...many many... see see... U luck me todayyy
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-10-2012 04:30 PM |All posts
kat BDO kan ada tak korang nampak mana2 kedai atau butik ker yg jual Tabita Skincare???...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-10-2012 04:44 PM |All posts
bab halal haram nie mmg kena cukup hati2 ketika travel indonesia..last trip saya ke surabaya teringin nk mkn seafood (lunch), supir bawa kami ke satu restoren yg biasa2 jer..
belek2 menu tgk ada babi (sate babi laa, babi itu, babi ini)..mmg terkedu, tnya kt waitress dia kata mmg ada menu babi tp masak asing2 tk cmpur..mmg paler hotak dia

terus kiteorg angkat punggung blah cmtu jer...yakssss geli
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-10-2012 04:45 PM |All posts
lady_lily posted on 19-10-2012 04:30 PM
kat BDO kan ada tak korang nampak mana2 kedai atau butik ker yg jual Tabita Skincare???...

dear, u masuk thread jakarta..Miss Bee ada bg address kedai jual tabitha..klu kt Bandung tak pasti ada ke tak
Last edited by kerek_lager on 19-10-2012 04:47 PM

Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-10-2012 05:04 PM |All posts
kerek_lager posted on 19-10-2012 04:45 PM
dear, u masuk thread jakarta..Miss Bee ada bg address kedai jual tabitha..klu kt Bandung tak pasti ...

tq kerek...tengah menstudikan diri thread jakarta....nangis laaaa nyesal tak ikut hubby hari tuh....waaaaaaaa
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 19-10-2012 05:21 PM |All posts
Peterpan17 posted on 19-10-2012 03:58 PM
Melantak puas2 Pak Ngah. Sekali sekala dpt mkn. Tp saya pun rasa takde babi. Salah restaurant agak ...

itu la baru cadang nak gi makan pisang cheese dekat kg. daun... ada pulak citer yang boleh buat kita was-was
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 19-10-2012 05:22 PM |All posts
Artemesiaa posted on 19-10-2012 04:20 PM
Rasanya Kg Daun ni tak ada serve benda2 sebegitu dari menu mereka pun tak ada tertulis adanya babi ...

setuju dengan Art.
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 19-10-2012 07:15 PM |All posts
kerek_lager posted on 19-10-2012 04:44 PM
bab halal haram nie mmg kena cukup hati2 ketika travel indonesia..last trip saya ke surabaya teringi ...

Masa saya kat Surabaya, masuk ke warung, tukang jual dan pelayan pakai tudung. Saya dgn confident mmg durang Islam. Sekali tgk ada menu daging anjing. Terus angkat kaki. Supir kat sana kata benda2 ni biasa kat Surabaya. Yg Islam jual benda2 begitu. Huhuhu!! Ngeri.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 19-10-2012 07:54 PM |All posts
ALAMAT ORANG JAHIT BAJU PENGANTIN (DRESS MAKER)

endar bhasir
+62813 2247 1762
+6222 9264 1409

email/ fb : suhendare99@yahoo.com



Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 19-10-2012 07:59 PM |All posts
Pada pendapat aku lah, memang kita kena selidik betul2 apa yang dikata oleh forummer peterpan ttg kawan dia yang non malay kata makan babi bakar kat kg daun. Ini serius beb.. kalau tak betul, naya bisnes orang tu nanti.. kalau betul kita plak yang naya.. kalau tgk dalam menu kat Kg Daun tu memang takde tulis pun babi guling ke babi bakar ke.. yang ada.. BEBEK BAKAR.. SAPI BAKAR.. aku takut org non malay tu ingat benda tulah babi bakar.. Wallahu A'lam.. memang betul, kita org Islam kena berhati2 bab2 makan ni.. dan dalam masa yang sama pun kita taknak kalau cerita ni tak betul dah menganiaya perniagaan org..

Boleh tgk sendiri menu Kg Daun kat sini http://kampungdaun.net/wp-content/uploads/2012/07/graphic2.jpg , lagi satu kadang2 kalau nak tau kod babi kat Indonesia ni.. antaranya B1 dan B2 contohnya  B1 guling.. B1 bakar = anjing bakar.. B2 guling = Babi guling
PrefieroMorirDePieQueVivirSiempreArrodillado
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 19-10-2012 10:43 PM |All posts
DinKicap posted on 19-10-2012 07:59 PM
Pada pendapat aku lah, memang kita kena selidik betul2 apa yang dikata oleh forummer peterpan ttg ka ...

Mgkn betul juga betul abang Din ni cakap. Cuma kwn non Malay ni Chinese tak fasih cakap atau baca Melayu. Mgkn dia salah faham pasal tu saya post kat sini minta tlg pencerahan dari kwn2. Saya nak tanya dgn supir yg selalu saya pakai kereta dia kat Bandung. Besok saya akan sms dia minta tlg chk betul2.

Kdg2 Indon org Islam ni tak sama dgn kita. Durang punya pemahaman tu lain sgt. Contohnya saya ada customer org Indonesia pakai tudung segala, time solat tak pernah tinggal. Tp bab mkn dia pakai beli daging salai kat Jln Alor. Bila saya kata itu tak pasti halal ke tidak, dia boleh jawab tp ini bukan daging babi. Saya cakap betullah tp kita tak tau sembelih ke idak. Dia kata tak apa bukan daging babi. Ada pula lg satu ibu ini, siap beli patung katak yg ada bola dlm mulut katak tu. Dia kata utk bawa nasib, dia beli utk letak dirumah. MasyaAllah!! Saya tegur dia, itu sd kira syirik.  Tp dia berkeras nak beli.
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 19-10-2012 10:49 PM |All posts
Peterpan17 posted on 19-10-2012 08:11 AM
10pg ke 10mlm. Saya ada post kat FB durang & durang balas balik my post 10am-10pm.

tq for the info peterpan.....
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 20-10-2012 01:41 AM |All posts
Peterpan17 posted on 19-10-2012 10:43 PM
Mgkn betul juga betul abang Din ni cakap. Cuma kwn non Malay ni Chinese tak fasih cakap atau baca  ...

Haha.. tu mmg betul beb.. pengamalan Islam sesetengah diorang memang "ada lain" sikit berbanding kita kat sini..

PrefieroMorirDePieQueVivirSiempreArrodillado
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 20-10-2012 07:24 AM |All posts
Peterpan17 posted on 19-10-2012 10:43 PM
Mgkn betul juga betul abang Din ni cakap. Cuma kwn non Malay ni Chinese tak fasih cakap atau baca  ...

x per peterpan ..u tlg kita check dlu pasal kg daun ni
nnti u clearkan kat forum ..
after all memang u dh dekat sangat nk gi ni
boleh selidik sendiri ..demi kebaikan semua ..

p/s pd orang luar..haram tu pemahaman dorang klu ada babi dlm pinggan kita jer
dorang x tau hukum klu guna kuali, sudek, pinggan, sudu garpu yg sama ..
dan dorang tahu orang Islam x minum arak ..tp  dorang x tau hukum kongsi gelas yg sama ..
x salah kita sama2 fokus dan lebih hati2 dlm hal ni
bukan di kg daun sahaja..di mana2 pun ..jgn ambil mudah
walau di negara kita sendiri ..

Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 20-10-2012 09:02 AM |All posts
Peterpan nak fly ke Bandung bila?
PrefieroMorirDePieQueVivirSiempreArrodillado
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 20-10-2012 09:38 AM |All posts
Peterpan17 posted on 19-10-2012 10:43 PM
Mgkn betul juga betul abang Din ni cakap. Cuma kwn non Malay ni Chinese tak fasih cakap atau baca  ...

Assalamu'alaikum wbt.

Peterpan17 posted on 19-10-2012 10:43 PM
Kdg2 Indon org Islam ni tak sama dgn kita. Durang punya pemahaman tu lain sgt. Contohnya saya ada customer org Indonesia pakai tudung segala, time solat tak pernah tinggal. Tp bab mkn dia pakai beli daging salai kat Jln Alor. Bila saya kata itu tak pasti halal ke tidak, dia boleh jawab tp ini bukan daging babi. Saya cakap betullah tp kita tak tau sembelih ke idak. Dia kata tak apa bukan daging babi.
DinKicap posted on 20-10-2012 01:41 AM
[size=11.818181991577148px]Haha.. tu mmg betul beb.. pengamalan Islam sesetengah diorang memang "ada lain" sikit berbanding kita kat sini
Ye betul, saya pernah berbual dengan seorang jemaah umrah daripada Bali semasa duduk-duduk di tangga dataran kaabah. Saya cuba dapatkan info tentang makanan halal di Bali. Dia kata sekarang ini mudah untuk mendapatkan makanan halal di Bali, tidak seperti dulu-dulu. Katanya, "Iya... ada orang bilang..., bila mahu makan... baca saja Bismillah..." Lantas saya jawab, "Mana boleh buk, nanti ayamnya bukankah sudah mati? Sudah jadi bangkai. Itu tidak dibolehkan dalam Islam." Terus dia senyap dan terkedu.

Tak lama lagi hari raya kurban. Teringat pulak daging masak kicap. Ha ha ha

Hidup Biar Allah Sayang
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 20-10-2012 09:43 AM |All posts
Peterpan17 posted on 18-10-2012 09:49 PM
itulah pasal. Ramai yg kata kat sini ori, so I nak pergi survey sendiri & pastikan ori ke tak.

Macam mana nak tahu ia ori ke idak? Ada sorang Mat Saleh bagi review, dia kata tak ori.
Hidup Biar Allah Sayang
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 20-10-2012 10:19 AM |All posts
jcadsel posted on 17-10-2012 08:14 AM
siapa tahu dekat ngan Pasar Baru ada tak tempat utk mengurut..?kedai buku ada tak dekat2 ngan PB..tq

Dulu ada satu entri pasal urut ni kat forum ni daro otai bandung yang orang panggil Kak Lina, tapi dah lupa entrinya. Nasib baik saya copy paste dalam nota untuk ke Bandung. Ini dia infonya:

SHARE INFO.....SAPA2 YANGDAH PENAT SANGAT BERSHOPPING DAN TERINGIN NAK MENGURUT BOLEH CONTACT TUKANGURUT NI...+628157154571 IBU CHANDRA, TAPI YANG ANGKAT TEL SUAMINYA. SEBAB CHANDRA TAK DEHP.  DIA BOLEH DATANG SELEPAS 8 MALAM JUGA.
CAKAP JE KAWAN AKAK - SELALU NGAN AKAK RP100K,KALAU NAK LULUR SEKALI TAMBAH RP30K....URUT HAMPIR 2 JAM...DIA BOLEH DATANGBILIK.






Last edited by msaadhamid on 20-10-2012 10:21 AM

Hidup Biar Allah Sayang
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 20-10-2012 10:45 AM |All posts
simpai posted on 20-10-2012 07:24 AM
x per peterpan ..u tlg kita check dlu pasal kg daun ni
nnti u clearkan kat forum ..
after all me ...

Ok Pak Ngah. Nanti saya pergi saya akan double chk. Benda mcm ni tak blh buat main2. Klu betul tak pe, klu tak betul naya org yg berniaga kena fitnah.

Abang Din, saya pergi 29/10-1/11 ujung bulan ni.

Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 20-10-2012 10:47 AM |All posts
msaadhamid posted on 20-10-2012 09:43 AM
Macam mana nak tahu ia ori ke idak? Ada sorang Mat Saleh bagi review, dia kata tak ori.

Klu ada yg seluar ori sila buat comparison dgn yg kat Toko 3. Dari segi jahitan pun ada perbezaan antara ori dgn cetak rompak.  
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 20-10-2012 10:49 AM |All posts
msaadhamid posted on 20-10-2012 09:38 AM
Assalamu'alaikum wbt.

Ye betul, saya pernah berbual dengan seorang jemaah umrah daripada Bali s ...

Masa saya kat Mekah pun sama Bang. Jemaah umrah dari Indonesia dtg 1 bus. Durang makan2, sembang2 pastu masuk waktu terus solat. Saya tanya tak amik air sembahyang ke?? Durang kata tadi pagi dah amik.
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 20-10-2012 11:57 AM |All posts
Peterpan17 posted on 20-10-2012 10:45 AM
Ok Pak Ngah. Nanti saya pergi saya akan double chk. Benda mcm ni tak blh buat main2. Klu betul tak ...

we really appericiate ..tlg clearkan
ramai yg nk tahu ni peterpan ..
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 20-10-2012 12:00 PM |All posts
msaadhamid posted on 20-10-2012 10:19 AM
Dulu ada satu entri pasal urut ni kat forum ni daro otai bandung yang orang panggil Kak Lina, tapi ...

noted ..TQ msaadhamid
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 20-10-2012 12:05 PM |All posts
Peterpan17 posted on 19-10-2012 07:15 PM
Masa saya kat Surabaya, masuk ke warung, tukang jual dan pelayan pakai tudung. Saya dgn confident  ...

Kiranya Surabaya, JKT n BDO ni boleh le tahan lagi cuba gi bali atau medan sana sini banyak je penjual babi guling.  Penjualnya pun siap bersongkok pada hal dia bukanya islam.  Sebabnya kat sana bersongkok dll tu hanya pakaian sahaja tak melambangkan agama yang dianuti.  Lain ceritanya kalau kat Malaysia dari cara berpakaian kita dah boleh meneka agama apa yang dianutinya.  Tapi kat Malaysia pun ada juga masaalah sebegini misalnya kedai mamak walaupun kadang2 ada digantungnya ayat Al-Quran kat dalam kedainya tu.  Tapi pada hakikatnya dia bukan le beragama islam sesilap kedainya pun tokey cina yang punya pekerja je dari india semuanya.  Tu belum lagi bab cafe bistro kopitiamnya lagi sama je dimana2.  Bab makan kena berhati2 selalu tak kira kat luar negara mau pun dalam negara sendiri.
Inggit...many many... see see... U luck me todayyy
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 20-10-2012 02:07 PM |All posts
Artemesiaa posted on 20-10-2012 12:05 PM
Kiranya Surabaya, JKT n BDO ni boleh le tahan lagi cuba gi bali atau medan sana sini banyak je pen ...

Betul tu. Kedai mamak kat Malaysia ni kena berhati2 gak. Pokok pangkal nak makan tu, tengok kiri dan kanan. Jgn pakai makan je.
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 1-10-2014 11:59 AM , Processed in 0.372369 second(s), 27 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top