CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 8969|Reply: 13

perlukan info cara-cara makeup yang betul

[Copy link]

Rank: 3Rank: 3

Post on 16-4-2012 04:05 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

salam semua..

saya perlukan info cara2 nak pakai make up dgn betul...

itu hari ada pegi kelas solekan... banyak yg dipelajari, tapi lain guru lain sedikit caranye.. so kawan2 sudi2lah kongsi kat sini...

masa sy blaja tu, first skali kena spray kan muka.. then biarkan kering lepas tu pakai 3 lapis jenis bedak, ada yg jenis cam lipstik tu, pastu jenis cecair, n bedak tabur... itu utk makeup asaslah

then, utk makeup sanding, pakai bedak yg disahkan span n sapu seluruh muka. sy ada tanya cikgu tu, dia cakap bedak tu dari tanah liat. tebal gila. muka dah tak macam kulit betul dah.. cam patung... tapi bila dah lama,  x cantik makeup tu jadi pecah2 n muka berminyak...

so bila dah banyak sgt yg jenis2 makeup dipelajari dah keliru dah... sy x tau yg mana satu cara2 yg betul... huhu.. paling buat saya keliru tang bedak sbb by jenis yg mana dulu nak pakai...kalu kwn2 biasa makeupkan utk dinner ke sanding or natural makeup saya perlukan info sgt2 supaya saya x tersalah makeup...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 16-4-2012 04:43 PM |All posts
Bedak apa yg buat dr tanah liat?
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 16-4-2012 04:51 PM |All posts
sory, saya  x tau brand ape... dia ade tunjuk n makeupkan saya... cuma saya ade tanya harga lebih kurang 100 lebih... tapi saiznye besar la... then katanye lagi bedak ni x digunakan selalu sbb ia menyumbat liang pori2... so muka cepat rosak.. kalu jarang2 guna xpelah cth utk sanding
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 16-4-2012 04:59 PM |All posts
sory, saya  x tau brand ape... dia ade tunjuk n makeupkan saya... cuma saya ade tanya harga lebih ku ...
daniashahila Post at 16-4-2012 16:51



   adakah itu krayolan?
~somewhere over the rainbow~
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 16-4-2012 05:49 PM |All posts
sory memang me x pasti... cuma masa dok blajar tu dia lebih byk gunakan produk gifarine.. biasa guna tak??? dulu2 tu dia ada gak join produk krayolan.. mungkin la kot brand tu yg dia pakai... tapi pd saya bedak tu terlalu tebal n melekit2....
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 16-4-2012 06:19 PM |All posts
i rasa betul la tutor tu ajar...lain majlis lain mekap kita guna sebab mekap biasa yang kita guna hari2 tu tak mampu tahan lama dan bagi muka cantik dari siang ke malam macam mekap utk sanding.jadi mekap sanding atau photoshoot tu memang bukan mekap yg kita pakai hari (utk foundation dan concelar je lah kot...lain2 macam lipstik dan eyeshadow tetap sama).

kalau mekap utk hari2 macam ni i pakai:
1.mosturiser...biarkan kat muka at least 5 minit sebelum apply #2 dan seterusnya

2.face primer/foundation primer/makeup base...nama berbeza fungsi sama je.apply ni ke seluruh muka..ada banyak jenis primer contohnya nak yg berkilat ke matte ke (matte sesuai utk org kulit berminyak).

3.baru la guna foundation tapi #3 dan #4 ni tricky sikit.baca elok2 naa..kalau foundation jenis krim/liquid, u boleh pakai foundation dulu dan concealer kemudian, atau concealer dulu barula foundation.kalau foundation u jenis bedak/compact powder, mesti pakai concealer dulu.

4.concealer.macam i tulis atas tadi.biasa org guna ni utk kurangkan hitam bawah mata tu haa..

5.eye primer..letak kat mata sebelum guna eyeshadow utk bagi warna eyeshadow tahan lama.kalau x mau pakai eyeshadow,skip ni.

6.eyeshadow.skip kalau takmo bertempek lama sangat part ni susah gak ni kalau guna lebih dari 1 warna.utk beginner,guna 1 warna je atau 2 warna neutral (dark brown + soft pink).

7.eyeliner/mascara/eye brow

8.blush/highlights....katakan la pipi tu terlebih merah dengan blush,i selalu guna face powder dan apply kat pipi tu sampai warna dia tone down sikit.atau guna je berus lain utk berus area tu.

9.finally.....face powder...ni utk bagi rata je mekap tu.

if anything you do not understand, please do not afraid to ask
Beautiful things don't ask for attention.
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 16-4-2012 06:21 PM |All posts
oh ye u ada sebut pasal spray kan...mungkin tu spray yg fungsi dia sama macam face primer...mac memang ada spray ni...i tak guna tu sebab i lagi suka jenis liquid..

ada 2 jenis spray..spray sebelum mekap ni selalunya jenama mac..spray selepas mekap pun utk bagi tahan lama gak mekap dari jenama urban decay.harga sebotol utk urban decay ni tak silap bawah rm200.cuba google urban decay all nighters
Beautiful things don't ask for attention.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 16-4-2012 07:08 PM |All posts
aha... betul la tu spray tu sebelum n sesudah mekap dia ade gitau utk tahan lama... brand gifarine... sy ade tgok bawah botol tu made in thailand.. ok ke produk keluaran ni jenis kosmetik...

concelear tu warna ape yg perlu dipakai, lebih gelap dari foundation or lebih light...

pastu lak semua jenis bedak kena dap dap ke, kalu sapu camtu je ade kesAN TAK
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 17-4-2012 12:29 AM |All posts
giffarine tak penah beli la..ni first time dengar jenama ni..produk ni keluaran thai.kalau pegi website kilang dia,katanya ada dapat pengesahan halal thailand gak.

tak penah try la giffarine ni jadi takleh komen lebih.

concealer biasanya orang pilih 1 color lighter dari warna tmpt gelap tu.secara peribadi i suka jenama bobbi brown punya concealer.BB ada 2 jenis, corrector dan concealer.corrector apply sebelum concealer, yang memang tutup dark circle tu.concealer lak macam biasa.tapi harga leh tahan mahal la.corrector tu tak silap rm90.concealer rm130.

kalau nak sapuan rata dan nipis, lebih baik apply bedak guna berus.kalau guna span, hasil dia nanti agak tebal.kalau guna span i sapu je hehehe KECUALI ada 1 compact powder ni.i penah beli foundation dulu jenama ZA.foundation ZA ni katanya 2 way cake foundation.bentuknya macam compact powder.2 way foundation ni boleh guna utk span lembap atau kering.i prefer guna span lembap sebab hasil dia lebih nampak flawless dan rata berbanding kering sebab rasa macam berdebu je muka ni.

kalau u nak beli berus tapi x reti mana 1 dan xmau yang mahal boleh beli jenama elianto punya berus.semua eyeshadow brush elianto marvelous,padan dengan harga.paling murah rm6 atau rm8.jangan beli elianto face powder brush.kasar yahamat!!!sakit muka ni.kalau nak jimat, guna je blush brush utk blush dan face powder hehehe...lip brush dorang pun murah je rm5.tab dah beli hampir semua.

memandangkan berus elianto ni murah, jadi dorang takde label nama2 berus ni.jadi kalau u tak mau keliru bolehla label setiap berus tu.
Beautiful things don't ask for attention.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 17-4-2012 12:17 PM |All posts
ic... so tau dah serba siket pasni leh lah try mekap sape2 yg sudi utk pratikal hehehe...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 18-4-2012 01:21 AM |All posts
tumpang-tumpang belajar sekaki. i selalu tgk tutorial kat youtube.
banyak juga tutorial yang best and detail.
tengok jer la, tapi belum practice lagi
http://cikjatt.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 18-4-2012 08:05 AM |All posts
tumpang-tumpang belajar sekaki. i selalu tgk tutorial kat youtube.
banyak juga tutorial yang best a ...
cikjatt Post at 18-4-2012 01:21


sama la kite... pelajari juga melalui utube... n pernah gak tenyek kat muka sendiri.. hehehe...tapi x menjadi.. bagi me lebih senang mekapkan muka org lain dari mekapkan muka sndri....
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 19-4-2012 08:47 PM |All posts
sama la kite... pelajari juga melalui utube... n pernah gak tenyek kat muka sendiri.. hehehe...t ...
daniashahila Post at 18-4-2012 08:05


tu la. tengok tutorial macam sennag, tapi bila nak apply sendiri, mula la terkial2.
at the end, hancus. me kalau mekap muka orang, lagi hancus
http://cikjatt.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 20-4-2012 10:50 AM |All posts
i pn ske tgk tutorial kt yutube...paling ske tutorial dari atelier paris....
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 24-11-2014 01:03 PM , Processed in 0.219891 second(s), 23 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top