CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return Post new threads
Show: 3376|Reply: 50

wali enggan

[Copy link]

Rank: 1

Post on 8-12-2011 10:14 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

salam dan selamat pagi..

saya merupakan MN ingin memohon pandangan dan nasihat esp yg ade kepakaran dlm hal ni.
saya akan berkahwin dalam bln mac tahun depan. ayah saya meninggal dunia beberapa bulan lepas
jd wali saya skrng ni adalah ayah saudara saya. dia cakap akan jd wali setelah dibayar RM5000.00
hubungan arwah ayah dan kami sekeluarga dengan ayah saudara ni tak rapat lnsg. dia memang bermasalah
dari dulu.

saya decide nak berwali hakim je.. jd memerlukan pandangan dlm beberapa perkara:
1. perlukah saya pujuk bapa saudara saya
2. lama tak prosedur untuk wali enggan kat mahkamah syariah tu, saya kompem pakcik saye ni takkan hadir bila mahkamah
panggil, sempat tak nak selesai menjelang awal mac tahun depan
3. bolehkah saya bernikah di rumah saya sendiri, masa akad nikah nanti

terima kasih in advance atas pandangan
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 8-12-2011 10:19 AM |All posts
Ok, kalau lah wali seseorang perempuan tu tak mahu atau tak bersetuju menikahkan anak perempuan (atau tanggungannya), maka si perempuan layak memohon wali enggan...

Perempuan tu mesti memfailkan permohonan wali enggan di Mahkamah Rendah Syariah tempat dia tinggal...ada la borang dan syarat-syarat, antaranya kena dapat pengesahan Imam Kariah tempat dia tinggal tu...then pihak mahkamah syariah pulak akan 'summon' (bukan saman, tapi panggil hadir) si wali yang enggan tu, masuk court dan nyatakan sebab kenapa dia tak suka dan tak setuju pernikahan dijalankan...andaikata Hakim berpuashati bahawa sebab tidak setuju itu tidak syarie, maka Hakim akan rule bahawa perempuan tersebut layak mendapat wali hakim...so boleh la menikah...tapi kalau kata Hakim berpuas hati bahawa sebab walinya tu syarie, maka tak leh la menikah jugak...

Read more: http://azharshafie.blogspot.com/ ... .html#ixzz1fuDW3CfS
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 8-12-2011 10:22 AM |All posts
proses yg diambil mmg panjang la... proses ape yg tak ambik masa lama kalau kat mahkamah tu? lagi plak mahkamah syariah... lagi plak kes org pompuan... kalau kes cerai ke, fasakh ke berbulan baru settle... huhuhu... tak de process improvement langsung....
lam ati ader taman....
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 8-12-2011 10:23 AM |All posts
no 1 - boleh juga pujuk, pray for the best meskipon tendency utk dia tak makan pujuk tu tinggi.. citer la tak baek menyulitkan isu nikah kawin.. anak buah sendiri kot.. pak sedara spesis mana ntah..

no 2 - tak pasti, kes leh prolong kalo mahkamah asyik menangguh kes/pak sedara wat stone cold..

no 3 - nak buat kat antartika pon bleh.. leh masuk malaysia's book of records gitu..
welcome to the unreal world, for what you choose is predetermined below your own conscious mind
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 8-12-2011 10:23 AM |All posts
Ok, kalau lah wali seseorang perempuan tu tak mahu atau tak bersetuju menikahkan anak perempuan (ata ...
chaintea Post at 8-12-2011 10:19



  makasih atas feedback

tu le dah decide nak gi mahkamah je, klu pakcik saya tidak hadir ke mahkamah camne ye..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 8-12-2011 10:25 AM |All posts
Reply 5# mystyq


    nama pon wali enggan... da tentu tak dtg... gi tepon pejabat agama la dik non oiii.. kan senang dpt jawapan.... lam tepon bukan org tu kenal awk pon.....
lam ati ader taman....
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 8-12-2011 10:25 AM |All posts
Jenis Wali

Wali Mujbir. - laitu bapa atau datuk daripada sebelah bapa hinggga ke atas kepada seseorang gadis.

Wali bukan mujbir., - laitu wali-wali selain daripada bapa dan datuk atau semua wali bagi janda.

Wali mujbir boleh mengahwinkan anak perempuannya yang masih dara samada yang sudah cukup umur atau belum tanpa perlu meminta izin gadis tersebut.

Wali mujbir disunatkan supaya meminta izin dan persetujuan daripada terlebih dahulu.

Wali bukan mujbir, mestilah meminta izin terlebih dahulu daripada gadis. Antara tanda yang menunjukkan gadis bersetuju sudah memadai dengan diam atau dia tersenyum



Wali perkahwinan itu mestilah dengan syarat:

    Tidak ada permusuhan antara wali mujbir  dengan gadis.
    Gadis dengan lelaki yang akan dinikahinya juga tidak ada permusuhan.
    Lelaki yang akan dinikahkan dengan perempuan ada kufu.
    Pengantin lelaki sanggup membayar mas kahwin kepada gadis yang akan dikahwin.


Bahagian Wali



    Wali nasab.
    Wali hakim.



Susunan Wali Nasab mengikut Akrab

    Bapa
    Datuk lelaki dari sebelah bapa hingga ke atas.
    Adik-beradik lelaki seibu sebapa.
    Adik-beradik lelaki sebapa.
    Anak-anak saudara lelaki seibu sebapa hingga ke bawah
    Anak saudara lelaki sebapa hingga ke bawah.
    Bapa saudara seibu sebapa.
    Bapa  saudara sebapa.
    Anak lelaki daripada bapa saudara seibu sebapa hingga ke bawah.
    Anak lelaki daripada bapa saudara sebapa hingga ke bawah.



Wali Hakim.

Ialah sultan atau wakilnya.  Apabila wali nasab tidak ada perempuan dinikahkan oleh wali hakim.

Sebab perempuan berkahwin menggunakan wali hakim ialah:

    Tiada wali nasab
    Wali aqrab tidak cukup syarat sebagai wali sedangkan  wali abad tidak ada.
    Wali aqrab menghilangkan diri dan tiada wakilnya.
    Wali aqrab ditahan atau dipenjara.
    Wali aqrab tidak dapat dikesan.
    Wali aqrab dalam ihram.
    Wali aqrab enggan menikahkan.
    Wali aqrab menyembunyikan diri.
    Wali aqrab hilang dan tidak diketahui tempatatau  hidup dan matinya.
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 8-12-2011 10:26 AM |All posts
dear TT..

xde adik beradik lelaki ke?
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 8-12-2011 10:26 AM |All posts
Reply 4# ParinAmat


    memang lambat ye... tak tau le camne pakcik leh jd cam tu, leh nak pau RM5000.00 plk..
ooo leh nikah kat umah.. tenkiu
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 8-12-2011 10:26 AM |All posts
dear TT..

xde adik beradik lelaki ke?
chaintea Post at 8-12-2011 10:26



    tiada.. adik pompuan je
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 8-12-2011 10:29 AM |All posts
salam dan selamat pagi..

saya merupakan MN ingin memohon pandangan dan nasihat esp yg ade kepakar ...
mystyq Post at 8-12-2011 10:14



    Dulu masa saya ada masalah saya jumpa juru nikah dulu. Dia sangat helpful.

In fact dia pernah citer yg dia pernah pujuk ramai wali. Tapi ni kawasan shah alam. Ustaz ni memang helpful.

Kalau masuk mahkamah seksa woo n amik masa. Masa my sis in law buat proses ni sgt2 sedih n lama.
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 8-12-2011 10:32 AM |All posts
ada tak time frame untuk kes cam ni kat mahkamah...

dah pujuk, tapi tak nak gak..
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 8-12-2011 10:36 AM |All posts
ada tak time frame untuk kes cam ni kat mahkamah...

dah pujuk, tapi tak nak gak..
mystyq Post at 8-12-2011 10:32



    Setahun gitu
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 8-12-2011 10:38 AM |All posts
sian TT nk kawin pon ssh erk....sabor yer...
~JaGa DiA UnTuK kU~
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-12-2011 10:41 AM |All posts
pak sedara yg len xdak ka?
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 8-12-2011 10:48 AM |All posts
pak sedara yg len xdak ka?
kurmasafia Post at 8-12-2011 10:41



    dia sorang je
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 8-12-2011 10:49 AM |All posts
Reply 14# fifie_olin


    ngah sabor le ni
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 8-12-2011 10:51 AM |All posts
naper bapak sedara yu minta rm5k? dia x suka ke pilihan hati uols tue?
http://supplement-harian.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-12-2011 10:55 AM |All posts
mcm kwn aku..pak dia dh xdak..harap abg ja jd wali tp abg dia xmau jd wali...punya lama kes tu..mkn masa 2thn gk kot...last2 dia kawen kat siam...balik register sini..setel...

tp aku xsuh la ko kawen kat siam kan..just nk bgtau ja kwn aku tu dok pi mahkamah bagai sbb wali enggan ni la....sampai tahap dewan katering suma kena cansel sbb xleh kawen lg.....


ko try pi pejabat agama tnya tgk....apa dendam sgt pak sedara ko tu sampai xnk jd wali...siap ugut bagai nk duit ribu riban
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 8-12-2011 11:15 AM |All posts
Oh ya lupa nak tulis. KALAU n thats a big IF  tt. Nak bayor bapak sedara tu 5k. Please do so lepas selesai semua. Dah sah nikah bagai. Jangan pulak dia no show.

Lagi satu scenario saya nak share ngan tt. Ni sekadar cerita k. Ni citer 8 tahun lepas. Sepupu saya nak kawen medic student. She was studying in Ireland. So ada time constraint satu. Wali enggan dua. So nak naik court no time. Cousin pun nak ikut ke sana nak buat masters or was it phd? Ku lupa. So theyols gi nikah kat siam then buat kenduri kat KL. Kendian lapor kat JAWI kena denda tak salah. ( ni ala2 kes bung n zizie gak) risky

Tu saja saya nak citer.

Tunggu Nuryakmal beri info.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-12-2011 11:37 AM |All posts
kalau citer kat pej agama pasal wali enggan ni, pegawai agama ambik port tak?

sori kalau soalan aku ni cam bodo la pulak
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 8-12-2011 11:42 AM |All posts
kalau citer kat pej agama pasal wali enggan ni, pegawai agama ambik port tak?

sori kalau soalan a ...
bluberi Post at 8-12-2011 11:37



    Ustaz yg kat shah alam tu amik pot. Tempat lain ku tak tau
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 8-12-2011 03:21 PM |All posts
Negotiate minta kurang skit RM500 misalnya.
+-x/
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 8-12-2011 03:36 PM |All posts
bg je la 1k dulu.. then ckp la pas nikah baru loan approve bg lagi 4k... tp bile pas nikah nnt... wat bangang je la tak yah bagi... wahahhaha.......
lam ati ader taman....
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 8-12-2011 03:38 PM |All posts
Reply 20# sleepyfish


    nape nak tunggu kemal kak?
forever yours ben
Reply

Props Report

123Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 20-10-2014 09:02 PM , Processed in 0.364643 second(s), 29 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top