CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 6368|Reply: 36

Abang Kandung Yang Curang, Simpati pada kakak ipar. Tolong bagi pendapat.

[Copy link]

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 20-6-2011 01:52 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Tujuan sy bukak kisah nih, bukan ler nak bukak pekung di dada, cuma nak minta pandangan dan pendapat, bagi membantu menyelamatkan rumah tangga abg saya.

Abg sy n kakak ipar dah berkawin selama 21 tahun, dan dikurniakan 5 org anak. yang paling besar umur 20 tahun. Kedua-duaya bertugas sebagai guru sekolah rendah di sekolah yang berbeza di pendalaman sarawak. Kira depa nih weekend husband n wife. Anak2 akak ipar sy yg jaga. Abg sy balik hujung minggu jer. Tak dpt nak dok sekali sebab posting tak der.

Nak dijadikan ujian, baru2 nih, akak ipar sy kol, buat luahan perasaan ttg abg saya yg telah byk berubah. dah tak peduli anak bini, sebab tgh asyik mashuk bercinta dengan kerani kat sekolah tuh. Abg sy nih penolong kanan sekolah, n time tuh jawatan guru besar belum diisi, so abg sy lah yg memangku tugas. Kiranya abg sy bos kat sekolah tuh. Abg sy dah umur 47 tahun perempuan tuh 33 tahun, dan masih berstatus isteri orang. sebab kedudukan sbg org pertama kat sekolah, so tak der sapa yg berani tegur or report akan skandal tuh.

Yg lebih memburukkan keadaan, semenjak dah pandai bercinta nih, akak ipar sy nih jadi makan sepak terajang. pantang silap sikit, mmg kena penampar. Byk kali dah akak ipar sy baca mesej cinta2 kat hp tuh, n dia fwd mesej2 tuh kat hp dia tok jd bukti. tapi bila abang sy tahu, abis dia delete semua mesej tuh. dia ckp kat akak ipar, dia tak takut kat sapa n tak segan kat sapa2 pun.

baru2 ni, jawatan guru besar tuh dah disi, so akak sy nih mintak ler GB tuh tok ambil tindakan or nasihat depa. Tp GB tuh tak mo masuk campur, sebab katanya nih masalah rumah tangga. Peh2 akak ipar sy p lak ngadu kat mak ayah sy, mak pak sy pun tak mo masuk campur. sy tahu sebab per, sebab abg sy nih kira anak harapan mak n ayah sy merangkap anak kesayangan. peh2 dia g lak mengadu kat jabtan pendidikan daerah. Jbtn pendidikan pulak kata depa nak bukti. masalahnya bukti2 semua abg sy dah delete mesej2 tuh. Peh2 org jbtn pendidikan nih agak gak try selidik2, tp kat sekolah tuh ramai yg subahat, depa ckp abg sy ngn perempuan tuh cuma kawan sekerja jer.

So sekarang nih akak ipar sy buntu, x tau nak buat cam ner. Dia kata selagi boleh dia nak selamtakan rumah tangga nih. Jadi sy nak bertnya kepada sesapa, terutamanya org yg ada kabel dengan kementerian pelajaran ker, macam mana sy nak buat untuk tolong bantu akak ipar sy. At least salah sorang di transfer, mungkin dpt membantu. Tp macam mana caranya?

harap2 ada yg dapat membantu.
terima kasih.
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 20-6-2011 02:06 PM |All posts
Repot kat asben dia... Skodeng n lapor pada jabatan agama. Dapat bukti bergambar  bg pada jabatan kerana berkelakuan kurang sopan. Kakak tak boleh mintak tukar ke?
forever yours ben
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 20-6-2011 02:10 PM |All posts
Reply 2# nuryakmal


    dah report kat laki dia, tp laki dia pun x leh nak wt per, sebab laki dia nih cam suku sikit. kawin pun sebab jd pak sanggup jer, sebab pompuan nih dah ngandung anak laki lain time kawin ngan laki dia nih.

bab jabatan agama nih, kat sarawak dan pedalaman lak tuh, mmg sgt susah ler jbtn agama nak sampai. selalu org kampung jer yg ambik port hal2 begini. yg jd masalah, sekolah abg sy ngajar nih kat tempat majoriti penduduk nya non muslim. so x der sapa ambik kisah. lagi2 hal nih berlaku dalam kawasan sekolah. so org luar tak tahu.

bab mintak tukar tuh, buat masa nih mmg tak dpt lah, sebab tak der kekosongan kat sekolah yg abg sy ngajar tuh.
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 20-6-2011 02:17 PM |All posts
Reply 3# isms


    Kat sekolah lain yg brdekatan? Tak semestinya satu sekolah. Tryla repot kat jbtn agama dulu.. Kalau nak drastik pg kaunseling kt jabatan agama. Abg awak tu angau tu.. Life begins at 40 kekdahnya
forever yours ben
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 20-6-2011 02:46 PM |All posts
curang satu hal...naik tangan kat bini satu hall....
Sayang hingga ke mati...
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 20-6-2011 02:49 PM |All posts
simpati utk SIL tt....moga dia kuat dan tabah dgn dugaan nih....
mcm mod akmal ckp....report jer kat jabatan agama dulu.....cepat or lmbat tindakan depa..at least ade gak usaha.

Then cube suh SIL tt calm down dulu ...tnjuk kat abg tt mcm dia dh tak kisah or lupakan benda tu...bkn ape......nak bg abg tt tak terlalu berwaspada sgt...bila dia dh leka skit...cuba check balik hp tu.....mane tau ade tersimpan sms cintun2......ataupun pi sykt telekomunikasi ...minta depa print kan sms antara abg tt dgn pompuan tu.....rasanya sy pernh bc kat cari...ade yg buat mcm tu.....
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 20-6-2011 03:06 PM |All posts
just nak tanya.... anak buah yu tahu x pasal perilaku ayah derang nie?....
http://supplement-harian.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 20-6-2011 03:11 PM |All posts
Reply 7# carly_lah


    semua anak dia tahu hal nih..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 20-6-2011 03:31 PM |All posts
kakak ipar awak dah pernah ke jumpa dengan kerani tu face to face?.. dah la bini orang still tak sedar diri...
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 20-6-2011 04:33 PM |All posts
report kt Jabatan pendidikan bior dorang kena tindakan
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 20-6-2011 04:59 PM |All posts
Post Last Edit by ParinAmat at 21-6-2011 10:14

Reply 9# kakayau


    tak pernah jupe, sebab dia takut kalau dia p ctu, kompom lagi teruk kena belasah ngan abg sy
tp pernah try ko, tp pompuan tuh x mo angkat, sebab dia dah tahu tuh no akak ipar sy..

ekceli pompuan nih kaki kikis, sebelum abg sy dia dah wt menda yg sama ngan guru besar sebelum abg saya, sampai mengandung(menurut akak ipar sy) tuh yg kena kawin ngan laki dia yg 3 suku tuh sebab nak tutup citer dah peknen..
so bila guru besar tuh pencen, abg sy lak g jadi penolong kanan kat sekolah tuh, so modus operandi dia jatuh kat abg sy plak..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 20-6-2011 05:03 PM |All posts
Post Last Edit by isms at 20-6-2011 17:07

Reply 10# mixed


    akak ipar sy dah g report mulut dah kat jabatan pendidikan, tp kt depa selagi depa tak dok bukti sahih, depa x leh ambik tindakan paper. n then org2 jbtn nih ada gak g riki2 citer nih dr cikgu2 lain sekolah yg abg sy ngajar, so depa dpt 2 jawapan berbeza, ada yg admit mmg ada skandal, n ada yg tolong cover abg sy, ckp depa dua tuh just kawan sekerja sahaja
so pihak jbtn x leh nak ambik tindakan paper, selagi tak dok bukti.
bukti yg akak sy ada hanyalah sms yg dia curi2 fwd dr hp abg sy, tp tuh pun abg sy dah delete ari tuh..

yg sy kesian, mak pak sy pun x mo masuk campur, siap ckp, hal depa, biarlah depa settle sendiri..geramnya sy sgr jawapan cam tuh...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 20-6-2011 05:05 PM |All posts
sebab tuh ler sy nak minta tolong, kot2 sapa pernah ada pengalaman sebegini, lagi2 org2 pendidikan, kot2 ada cara belakang yg boleh, supaya pompuan tuh atau abg sy dapat ditransfer dari sekolah tuh

selagi dua2 masih ada kat situ, selagi tuh ler depa akn bermaharajalela..
lagipun sy x nampak pun abg sy akan kawin ngan pompuan nih, sebab
i) pompuan nih masih siteri org
2) pompuan nih bukan islam..
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 20-6-2011 09:45 PM |All posts
jabatan agama susah nak sampai ke pedalaman???

ko suruh org2 tu brenti keja, makan gaji buta saja.

pedalaman2 pun, sampai gak manusia ke dalam tu. sebab mcm mn sekali pun, tetap ada kaedah pengangkutannya.
sah-sahlah orang jabatan agama tu malas nak kuar dr bilik ber aircond. Biawak!
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 20-6-2011 11:30 PM |All posts
smntara tuh kumpul bukti2x.. banyak2x.. mintak pada Allah moga Allah tunjuk kebenaran kat dorng tuh..

kesian plak aku membacenya..
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 21-6-2011 10:23 AM |All posts
rasanya yg tinggal cuma doa dan semoga terbuka pintu hati abg awak utk terima hidayah.. sementara tu, kalo akak ipar awak dah tak tahan sgt kena dera, report ajela biar jadi kes polis..

buat apa nak selamatkan rumahtangga ngan suami yg ngah angau dan naek tangan kaki bagai.. akak ipar awak tu takyah risau, dah bercerai sok2 suh claim nafkah anak2 dari potongan gaji somi.. err dia memang nak bercerai ke?
welcome to the unreal world, for what you choose is predetermined below your own conscious mind
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 21-6-2011 10:25 AM |All posts
Byk kali dah akak ipar sy baca mesej cinta2 kat hp tuh, n dia fwd mesej2 tuh kat hp dia tok jd bukti. tapi bila abang sy tahu, abis dia delete semua mesej tuh. dia ckp kat akak ipar, dia tak takut kat sapa n tak segan kat sapa2 pun.
...
isms Post at 20-6-2011 13:52


lengkali, ambik gambar SMS sumer tuh. masuk kat thumbdrive rahsia. pastuh forward kat hp akak ipar ko pulak, ambik gambar lagik. kalo nak lagik senang, guna print screen kat iphone and upload to facebook ka, email ke Jabatan berkenaan ka...


satu lagik, kalo hal rumahtangga yg melibatkan sepak terajang, sila lapor talian nur 15999. Kalo pendalaman sangat dorang tak datang, sila buat surat pembaca kat suratkhabar harian. adu kat ahli parlimen ker haper...
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 21-6-2011 10:29 AM |All posts
Reply 16# ParinAmat


    betul 3x.

pi hospital kerajaan untuk pemeriksaan, amik salinan medikal/rekod doktor and buat aduan kat pejabat polis berhampiran.

bak apa si mimik ajar kat thread lagik satu, karang lah mcm nak buat novel pun. janji report sumer mender.

kalo dia buat lagik, pi hospital buat pemeriksaan, pastuh bwk rekod ke polis untuk aduan. mintak untuk perintah perlindungan interim.

kalo dia buat lagik, call polis suruh tangkap dia.

boleh?
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 21-6-2011 10:49 AM |All posts
mertua sy pernah kate... bile org laki dah mngatal nak kahwin lain, tolak kanan push atas bawah pun, sembunyi ke tunjuk dia tetap akan buat... mmg kt pompuan syg suami nak dia kembali... klu dah rupo itu... suh kakak ipar bela diri dia je.. klu dia rs dia blh bhgia dgn pompuan tu.. biarkan... dr kn pukul baik habiskan mase ke gim setting badan bg cantekk.. g spa...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 21-6-2011 01:43 PM |All posts
Reply 16# ParinAmat


    Menurut cr dia citer tuh, mmg dia dah putus harapan. Dia ckp cam x nampak pun boleh diselamatkan lagi. Dia ckp tunggu hingga hujung tahun nih, kalau still cam tuh gak, cerai lah kot jalan terbaik.

ikutkan sy, mmg sy nak suruh depa bercerai,baru padan muka abg sy. tp tak terucap, sebab sy tak nak akak ipar sy fikir, sy menggalakkan pulak. Ye lah dia akak ipar jer, yg bermasalah abg kandung, takut sedikit sebanyak dia fikir sy support abg sy, padahal sikit pun tak.  Sekarang nih abg sy x rs rugi paper, sebab byk belanja semua akak yg yg tolong. cam keter 2 bijik, umah 2 bijik. semua dia share ngan akak sy. kalau nak harap dia sorang mmg x terbayar dia. dgn utang kredit kad dia yg berlambak2. Bak kata akak ipar sy, dia rs cam dia hanya diperlukan tok tolong cover2 expenses jer. duit belanja anak sekarang nih semua akak ipar sy sorang jer yg tanggung, abg sy plak sebuk tanggung bini org tuh :@

sebab tuh ari tuh, sy ckp, soh dia saba, nanti sy tolong2 iktiar apa2 yg boleh, tanya kawan2 keje pejabat pendidikan. tp rs cam beri harapan kosong plak kat dia. .
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 21-6-2011 02:01 PM |All posts
Reply 20# isms


    nape smp ujung taun? byk leh jadi sblm ujung taun.. mebi akan ada anak baru sorang lagi, so tindakan pon terpaksa ditunda.. alasannya kesian kat anak kecik..
welcome to the unreal world, for what you choose is predetermined below your own conscious mind
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 21-6-2011 02:10 PM |All posts
Reply 21# ParinAmat


    napa sampai kena tunggu sampai hujung tahun? sebab menda ni baru jadi lepas ry ari tuh. dia fikir tak kan terburu2 nak bercerai, padahal dlm tempoh 20thn sebelum nih ok jer. Kalau x sebab kena pindah ke sekolah baru tuh, menda2 nih mebi tak terjadi.

bab anak baru tuh tak tahu ler. Wallahualam, kuota pun dah penuh, lagipun semenjak angau mmg x pernah bg nafkah zahir dan batin, tdo pun bilik asing2 dah. balik hujung minggu pun x iklhas dah, just nak coverline..supaya mak ayah sy still fikir abg sy nih x der ler buruk mana. akak sy sj wt2 citer. cam2 lah lebih kurang.
Reply

Props Report

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 21-6-2011 04:49 PM |All posts
mak pak mane leh masuk cmpur rumah tangga anak2...bg nasihat aje...keputusan tetap d tgn anak2 tu sendiri...kalo mak pak masuk campur pon..dah dia nk sgt kt pmpuan tu x gune gak...keputusan d tgn lelaki..bukan d tgn mak pak...
i love my wife!!!
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 21-6-2011 05:00 PM |All posts
Reply  ParinAmat


    Kalau x sebab kena pindah ke sekolah baru tuh, menda2 nih mebi tak terjadi. ...
isms Post at 21-6-2011 14:10


tak boleh la pikir macam nih. sebab mender dah terjadik pun. long story short, abang ko dah silap buat pertimbangan hidup. dia buat pilihan guna nafsu instead of akal.
Reply

Props Report

Conqueror

no more doubt...

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 21-6-2011 05:07 PM |All posts
mcm ni... time laki dia balik.... time dia tidur tu... kerat jek anunya....

gatai sgt nk berendut dgn binik org...
Imran Plaster Ceiling and Hardware, Bdr Saujana Putra
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 1-11-2014 04:33 AM , Processed in 0.306038 second(s), 31 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top