CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 19960|Reply: 18

peti sejuk yg tak sejuk...

[Copy link]

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 11-1-2010 09:08 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

peti sejuk aku tidak sejuk di bahagian sayur2...yg freezer plak mengalami problem defrost..ais berkumpul....model peti sejuk=goldstar..sila bantu.....aku malas le nak buang.....aku tak jumpa cara nak buka tempat yg menyambungkan defrost pipe tu...
SPESIS ANTI KELATE DAN PELAGA  MAZHAB SUNNI DAN SYIAH ADALAH BAKA LEMBOOOOO...  
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 11-1-2010 09:48 PM |All posts
kelakar laa tajuk bod nie.....'peti sejuk yang tak sejuk'

macam....'bas sihat yang selalu tak sihat'
...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 11-1-2010 10:48 PM |All posts
ko selotep... haha... adeh banyak masalah ko dengan alat elektrik eh?
umur brape? kalau dah lame buang le.. beli baru..
http://umarfaruq.com
http://kakitech.net
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 12-1-2010 02:58 AM |All posts
Kasi tukar getah/rubber keliling pintu tu...wokeh....
Live to Ride
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 12-1-2010 09:41 AM |All posts
Kasi tukar getah/rubber keliling pintu tu...wokeh....
danedzya Post at 12/1/2010 02:58


adakah sebab freezer sampai ada ais dan bahagian bawah peti sejuk yg simpan sayur2 tu jadi tak sejuk disebabkan oleh getah tu?hmy3:

pasal aku cuba rasa aliran angin sejuk dari bawah 'dispenser' tu..mmg slow sangat dan kadang2 tak ada langsung..mcm tersekat...
SPESIS ANTI KELATE DAN PELAGA  MAZHAB SUNNI DAN SYIAH ADALAH BAKA LEMBOOOOO...  
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 16-1-2010 08:31 PM |All posts
tadak pakar ke kat sini??????????????????? at least bagi tahu aku cam mana nak cari tiub air untuk defrost tu...:@
SPESIS ANTI KELATE DAN PELAGA  MAZHAB SUNNI DAN SYIAH ADALAH BAKA LEMBOOOOO...  
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 1-2-2011 12:41 PM |All posts
honeyz pun ada problem ngan peti sejuk ni brand sharp 2 pintu. ari tu ada bunyi kuat macam motor bergetar. pastu honeyz off sebab bising sgt. lastly on balik langsung x sejuk dan x beku belah atas. Panggil cina repair tukar termostat, fius dan sensor kena RM230 . Tapi skang ni belah bawah x berapa sejuk tapi belah atas ok ngan dh 2 kali repair masih camtu gak.. org tu pun tgh pening... dia kata lpas raya nak bawak gi workshop tengok apa masalah ni...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 3-4-2011 08:50 PM |All posts
selalu freezer lama kalau da start problem repair pon x tahan lama,selalu dlm brape bulan mesti problem dtg lagi..bukan pe nanti silap2 kos repair pon da dekat sama beli baru..
helo.. B-)
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 5-4-2011 11:00 AM |All posts
rasanya dah nak kondem dah tu..
kalau fridge ni dah lama sgt pakai, harus le kena ganti baru.
fridge kat umah aku ni pon mula2 camtu la pangai dia..
ais bagai nak rak punya banyak berkumpul.
last2, fridge aku terus tak sejuk langsung....
beli baru...tp puas le guna..dlm 15 tahun camtu.
sori arr..tak tau camner nak tolong ko ..ko beli baru je la..
i'm going to stand outside
so if anyone asks
i am outstanding
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 16-4-2011 12:09 AM |All posts
hang tutup bila x sejuk 2
kemudian wak2 hang off ek pintu kena la bukak

ok
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 24-4-2011 12:07 PM |All posts
antola kt pakar,
bkn semua benda bole fix sendiri,

mmbe aku yg belaja kursus penyaman udara pun amik masa berbulan2 utk abis..
[html]Select * password[/html]
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 16-8-2011 05:43 AM |All posts
peti sejuk aku pon sama. 2 kali repair. pastu jadik balik
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 18-11-2011 05:03 PM |All posts
rasanya gas dia dah habis ......kena top up gas agaknya. kena la cari pomen nak top up gas sebab paip dia semua guna tembaga.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 9-12-2011 08:33 AM |All posts
ni "remote diagnostic" so tak boleh pakai sangat.

air batu dalam freezer tu sebab wap air dari luar masuk, atau air yg terpeluap dari condensor (terlalu sikit)
tak sejuk sebab udara sejuk tu leak.

since peti ais ni besi dan agak tebal, very unlikely dinding dia ada bocor, unless yg dah uzur sangat dan boleh nampak karat2 dia.

so diagnostic aku, getah kat pintu tu dah loose.

sekian.

p.s. dulu2, 20 tahun dulu make sense jugak la nak pi repair peti ais. sekarang ni dlm hati "sengkek sgt ke?" 1 phone boleh dpt DUA peti ais 2 pintu dah.
Truth decays into beauty,while beauty soon becomes merely charm.Charm ends up as strangeness,and even that doesn't last,but up & down are forever.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 21-3-2012 04:59 PM |All posts
i pernah kena sekali...nasib baik under warranty.
technician cakap kipas tak jalan....sebab tu atas sejuk, bawah tak sejuk.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 26-3-2012 11:37 AM |All posts
pernah ade masalah same...belah atas je ok..siap bleh jupe lipas kecik dlm peti...hahaha..tp peti aku gune mmg da tua sgt la..belas2 tahun..
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 11-5-2012 04:23 PM |All posts
biasanya kalo 'cina' yang repair... memang makin sakit la peti ais tu, sbb diaorang ni nk duit je, lain yg rosak lain yg dia cakap...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 18-12-2012 10:00 AM |All posts
kes ni mungkin defrost heater "koyak"... kalau bukak bahagian beku... bukak cover.. pastu bawah cooling coil ada heater... check heater contuinity.. kalau "open" maknanya kena tkr heater tu....

defrost heater..  bentuk macam ni...

defrost heater
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 18-12-2012 10:04 AM |All posts
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 25-11-2014 12:01 AM , Processed in 0.494842 second(s), 32 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top