azry0206 posted on 16-11-2012 09:59 PM

KURSUS BAGI PENJAWAT JABATAN KASTAM EG: PEMBANTU PENGUASA KASTAM GRED W17

Salam sejahtera.

Saya ingin membuat pertanyaan mengenai kursus-kursus yang perlu dihadiri / dilengkapkan oleh seseorang penjawat sektor kerajaan dalam jabatan Kastam. Saya telah menerima berita bahawa saya telah berjaya temuduga. Kini sedang menunggu berita dari pihak SPA/ Kastam.

Saya masih tidak jelas mengenai kursus yang perlu dihadiri. Adakah kursus tersebut sama seperti latihan Polis di (PULAPOL) yang perlu dijalani sebelum mendapat lokasi berkhidmat (posting), ataupun, kursus Kastam perlu dilengkapkan / dihadiri setelah selesai melapor diri.

Harap sesiapa yang berpengetahuan / berpengalaman dapat berkongsi ilmu di sini.

Terima kasih. :)

azry0206 posted on 17-11-2012 11:35 PM

hello........................???? Last edited by azry0206 on 22-11-2012 11:20 AM

azry0206 posted on 22-11-2012 11:20 AM

xde sesiapa yang tahu ke?

snowlyice posted on 24-11-2012 04:52 PM

hello here. same with u, i'd succeed in relevant interview too.so, sudahkah anda terima surat tawaran daripada SPA?

azry0206 posted on 26-11-2012 12:16 AM

snowlyice posted on 24-11-2012 04:52 PM static/image/common/back.gif
hello here. same with u, i'd succeed in relevant interview too.so, sudahkah anda terima surat tawara ...

salam.yup.. surat daripada SPA dah terima, suruh buat medical check up, akuan sumpah dan surat tawaran. Cuma surat lapor diri daripada pihak Kastam masih belum trima lagi. mcm mana?

snowlyice posted on 27-11-2012 02:39 AM

azry0206 posted on 26-11-2012 12:16 AM static/image/common/back.gif
salam.yup.. surat daripada SPA dah terima, suruh buat medical check up, akuan sumpah dan surat taw ...

just tunggu surat dari kastam.

azry0206 posted on 27-11-2012 08:25 AM

snowlyice posted on 27-11-2012 02:39 AM static/image/common/back.gif
just tunggu surat dari kastam.

{:thumbo
..

kraken89 posted on 29-11-2012 10:01 AM

congratulation azry0206 . sy pn dpt tawaran tu, tunggu surat dr kastam je.. awk dh buat medical check up? kalo yg pakai spek mata tak pe ke? huhu :)

azry0206 posted on 29-11-2012 07:18 PM

kraken89 posted on 29-11-2012 10:01 AM static/image/common/back.gif
congratulation azry0206 . sy pn dpt tawaran tu, tunggu surat dr kastam je.. awk dh buat medical chec ...

Congrate bro..

Semua dah settle dah.. medical check up pakai je lah spec tu.. x silap bg yg pakai spec make sure penglihatan dpt 6/9 kalau x salah..
Tp skrg ni surat kastam masih x sampai lg, ntah kena posting kat mana x tau.. haha..
Asal mana bro?

kraken89 posted on 30-11-2012 12:57 PM

azry0206 posted on 29-11-2012 07:18 PM static/image/common/back.gif
Congrate bro..

Semua dah settle dah.. medical check up pakai je lah spec tu.. x silap bg yg pak ...

muar..and sy "sis"...bukan "bro";P surat kastam pun sy lum dpt.. sy dgr2 la maybe lapor diri kt putrajaya january tahun depan.. tp ni cume anggaran je :)

azry0206 posted on 30-11-2012 02:13 PM

kraken89 posted on 30-11-2012 12:57 PM static/image/common/back.gif
muar..and sy "sis"...bukan "bro" surat kastam pun sy lum dpt.. sy dgr2 la maybe lapor diri kt pu ...

Oh org muau.. haha, sori2.. putrajaya? sumber dari mana ni..?

snowlyice posted on 1-12-2012 01:38 PM

kraken89 posted on 30-11-2012 12:57 PM static/image/common/back.gif
muar..and sy "sis"...bukan "bro" surat kastam pun sy lum dpt.. sy dgr2 la maybe lapor diri kt pu ...

congraz sis:)saya calon sarawak....sedang tunggu surat dari kastam too.

MAIZATUHAKMA posted on 1-12-2012 09:15 PM

saya pn boleyh tawaran thoo,, tp surat dari kastam blum dpat lg,,kalo surat tuk medical thoo mmg da smpai lhaa,,
agk2 bile erk surat lapor diri thoo>> risau tkot2 smpai last mnute,, mne na wt persiapan,,huhuhu:bye:

MAIZATUHAKMA posted on 1-12-2012 09:26 PM

kraken89 posted on 30-11-2012 12:57 PM static/image/common/back.gif
muar..and sy "sis"...bukan "bro" surat kastam pun sy lum dpt.. sy dgr2 la maybe lapor diri kt pu ...

mybe januari thun dpan???  btol ker??.. hoohoo,,excited lhaa saya na tahu tarikh lapor diri thoo,,sov mencelah ta bagi salam bagai,,huuhuhu ..salam,

azry0206 posted on 2-12-2012 11:20 PM

Kalau sapa2 dah dapat surat kastam bgtau lah k.. share2 bgtau kpd yg belum dpt surat dr jabatan ni.. {:heroo

azry0206 posted on 2-12-2012 11:21 PM

MAIZATUHAKMA posted on 1-12-2012 09:26 PM static/image/common/back.gif
mybe januari thun dpan???  btol ker??.. hoohoo,,excited lhaa saya na tahu tarikh lapor diri thoo,, ...

{:thumbo..

kraken89 posted on 3-12-2012 09:51 AM

azry0206 posted on 2-12-2012 11:21 PM static/image/common/back.gif
..

hahaha...tahniah pd yg dpt tawaran kastam ni... haaa...lapor diri tu agak2 je tahun dpn..dr sumber2 yg belum sah..hihihi... medical checkup boleh siap sehari tak? susah la nk minta cuti ni.... sape2 yg da dpt surat dr kastam tlg bg info k? :) ;P

azry0206 posted on 3-12-2012 10:06 AM

kraken89 posted on 3-12-2012 09:51 AM static/image/common/back.gif
hahaha...tahniah pd yg dpt tawaran kastam ni... haaa...lapor diri tu agak2 je tahun dpn..dr sumber ...

Medical check up buat kat swasta sehari siap lah.. kalau hospital kerajaan x berani nak jamin.. {:speco

snowlyice posted on 3-12-2012 01:40 PM

hanya saya calon sarawak.....tak tau akan mana tempat lapor diri nanti. kursus 3 bulan, apa latihan akan dijalankan?kawad?berenang?

kraken89 posted on 3-12-2012 02:14 PM

tp lebih baik buat kat hospital or klinik kerajaan, because sy ada dgr medical check up klinik swasta akan di suruh buat skali lagi sbb nak kerajaan yg buat.. sy tak confirm sbb ni rumour, but still, kite kena amik berat. :) :sweat3: snowlyice, tahniah ye.. latihan fizikal tak tau la kena buat ape tp yg pasti kawad tak tinggal . :D

azry0206 posted on 3-12-2012 04:29 PM

kraken89 posted on 3-12-2012 02:14 PM static/image/common/back.gif
tp lebih baik buat kat hospital or klinik kerajaan, because sy ada dgr medical check up klinik swast ...

Serious ke kena kerjaan..? knp die x tulis pun kat situ kena buat di klinik @ hospital kerajaan..? kraken ni mcm2 info je, dr sumber2 mana x tau.. haha.. {:smileo

kawad dah tentu ada.. ada gak dgr kena buat kerja dalam kumpulan, gotong royong semua tu lah.. yg exactly punye tentatif sy x tau.. sbb 3 bulan lebih kan.. {:sleepyo

kraken89 posted on 4-12-2012 09:59 AM

azry0206 posted on 3-12-2012 04:29 PM static/image/common/back.gif
Serious ke kena kerjaan..? knp die x tulis pun kat situ kena buat di klinik @ hospital kerajaan..? ...
ok la, ok la....buat2 cerita best gak kan.. :lol: slalu dgr org ckp2 je..betul atau tak baik confirmkan sendiri dgn menghubungi pihak yg berkenaan.. skrg tunggu surat je la, nanti kalo bg info bukan2 kena flying kick ngan azry0206 :sweat3:

MAIZATUHAKMA posted on 4-12-2012 08:47 PM

hahahak,, tapi an korang,, saya rs pn mmg kne wt medical checkup at hospital krajaan lhaa,,dari info y sy dapat pn same gax nga info kraken89 ..hOohoo{:1_141:} .. sorry tibe2 mencelah,,, just na share pendapat j .. erh2,,nnti korang da dpt surat dr kastam info lhaa k,,

MAIZATUHAKMA posted on 4-12-2012 09:04 PM

kraken89 posted on 3-12-2012 09:51 AM static/image/common/back.gif
hahaha...tahniah pd yg dpt tawaran kastam ni... haaa...lapor diri tu agak2 je tahun dpn..dr sumber ...

hahahak,, medical checkup bole siap lam sehari lhaa,,at h.krajaan pn bole siap lam sehari ,, hoohoo

MAIZATUHAKMA posted on 5-12-2012 12:25 PM

,, surat AKU JANJI dia ta bagi kan ??? ,,sO kita kene print sdri ta ??,, n kawan2 smua dh print ker surat terima jawatan thoo,,??,,
jangan buat2 lupe pula,, {:singo ,,hehehe
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: KURSUS BAGI PENJAWAT JABATAN KASTAM EG: PEMBANTU PENGUASA KASTAM GRED W17