ann84 posted on 10-1-2012 05:20 PM

Reply 145# nurmarsya

tima kasih marsya.. sbb bg nasihat yang kuatkan hati saya....  apa2 pun.. saya akan beri peluang utk dia brubah.. n cuba bantu dia utk kuar dari mslh ni.. doakan utk ketabahan n kebahagian masa dpan saya..

ann84 posted on 10-1-2012 05:21 PM

Reply 149# zaza_lina


    insyaallah... tima kasih doa kan utk saya...:)

lonso posted on 10-1-2012 07:57 PM

apesal korunk suruh cerai berai nih............nak runtuhkan masjid ker.

TT bertabahlah. seorang isteri mmglah, org suruh cerailah , apalah. tp dugaan TT nih ujian dari Allah s.w.t. siapa yg sanggup diduga sebitu rupa. tp igtlah Allah tidak akan menduga jika tidak mampu. n yg pasti surga isteri dibawah telapak kaki suamikan. bimbinglah suami tuan tanah. jgn hiraukan org suruh cerai berai nih. u kene  igt setiap apa yg kita lakukan utk suami pasti ada ganjaran nye dari Allah........{:1_141:}

Munnalicious posted on 10-1-2012 08:23 PM

Kenapa perempuan ini lemah? Perempuan terlalu sayangkan lelaki tapi kenapa lelaki tak boleh sayangkan perempuan spt mana perempuan sayangkan laki?

EmakBonda posted on 10-1-2012 10:26 PM

Post Last Edit by EmakBonda at 10-1-2012 22:30

Kenapa perempuan ini lemah? Perempuan terlalu sayangkan lelaki tapi kenapa lelaki tak boleh sayangka ...
Munnalicious Post at 10-1-2012 20:23 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

Kerana wanita diciptakan untuk lelaki,
Kerana tabah wanita itu letaknya di hati,
Kerana tangisan wanita itu ubat sayunya,
Kerana belaiannya mengurangkan duka.


Dengarlah ini fakta wanita,
Tangan yang mendodoi itu mampu menggoncang dunia,
Tabahkan hati mu itu wahai adikku,
Semoga Allah membalas syurga berkat ketabahanmu,
Namun begitu, usaha juga perlu,
jangan biarkan dirimu dibelenggu,


Usah salahkan dirimu sahaja,
Perkahwinan itu hasil perkongsian bersama,
Jangan kita saja yang berusaha,
Usaha pihak 'sebelah' pun perlu ada.


EB faham keadaan diri tuan tanah ini.
Memang ramai yang menyokong dikala ini, dan ramai juga akan menjatuhnya semangat.
EB doakan semoga Allah memberkati dirinya dengan kekuatan dan kecekalan. Amin...

winda_klose posted on 11-1-2012 12:05 AM

kwn aku...hubby dia kn tuduh edar dadah...hubby dia pn ex tentera
mahkamah jatuhkn hukuman gantung smpai mati..
lebih menyedihkn masa tu,doktor bgtau dia kena breast cancer.
tp akhirnya suami dia dpt pengampunan sultan...

kwn aku tu sorang wanita yg sgt tabah..
x pernah sekalipn burukn sang suami..(aku sndiri x leh jd mcm dia)
tetap setia menanti kepulangan suami trcinta..

selepas 3 bulan suami dia dibebaskn...kwn aku pergi mengadap Ilahi.:(

ann84 posted on 11-1-2012 08:58 AM

Reply 153# lonso


   tima kasih.. saya akan bimbing dia n akan jaga hubungan kami... insyaallah...:)

ann84 posted on 11-1-2012 09:00 AM

Reply 155# EmakBonda


    tima kasih emakbonda... tima kasih sbb doakan kebaikan n kebahagian saya...

lonso posted on 11-1-2012 09:03 AM

kwn aku...hubby dia kn tuduh edar dadah...hubby dia pn ex tentera
mahkamah jatuhkn hukuman gantung  ...
winda_klose Post at 11-1-2012 00:05 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
:'(..............sedey. moga2 kawan ditempatkan di kalangan org beriman kerana ketabahannya dan menjaga aib suaminya..

ann84 posted on 11-1-2012 09:06 AM

Reply 156# winda_klose


    harap winda doakan supaya hati saya setabah kawan winda... amin...

lonso posted on 11-1-2012 09:06 AM

Reply 157# ann84

berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.........siapalah tahu takdir manusia...bertabahlah{:sigho.

ann84 posted on 11-1-2012 09:07 AM

..............sedey. moga2 kawan ditempatkan di kalangan org beriman kerana ketabahannya dan me ...
lonso Post at 11-1-2012 09:03 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


   semoga rohnya sentiasa dicucuri rahmatNYA... amin...

dkzue posted on 11-1-2012 09:28 AM

Salam Ann..
jenis heroin ker haper ni...
urine test dia sangkut tak...
Yang penting...
Mak bapak dia bagi tahu dulu..
Mak bapak kita..kalau kita rasa kita masih kasih dan sayangkan dia..
SILA TUTUP CERITA INI DARI KELUARGA KITA.....
Apa2 pm akak....
Nanti akak bagi tau apa yang perlu Ann buat..

leni posted on 11-1-2012 10:45 AM

Salam Ann..
jenis heroin ker haper ni...
urine test dia sangkut tak...
Yang penting...
Mak bapak ...
dkzue Post at 11-1-2012 09:28 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    Saya setuju pasal bg tau mak bapak dia tu...yang ni saya sokong...sebab mak bapak dia juga ada tanggungjawab pd dia...dia org patut tahu hal anak2 dia org tu...senang aje sang suami...suh jgn bg tau mak bapak dia...taknak mak bapak dia susah hati tapi kenapa dia buat TT susah hati...boleh ke mcm tu??....rumahtangga ni kalau mak bapak mertua tahu buruk perangai anak dia insyaallah dia akan tahu utk lebih menghargai pengorbanan menantu dia.....klau mak bapak sendiri terpulang la kat TT..TT lebih tau yg mana yg terbaik...

Tapi saya advise TT pergi cari lawyer - CRIMINAL LAWYER - story kat dia minta advise...tanya la sapa2 lawyer yg tere...kena bayar sikit pun tak pe.....TT jgn cari lawyer lain sbb mcm2 lawyer ada...lawyer shariah la...lawyer commercial la...cari CRIMINAL LAWYER...then TT akan dpt nasihat yg sepatut nya....forumers di sini cuma boleh simpati & advise sikit2 jerrr....klau CRIMINAL LAWYER boleh settle benda ni....rasanya kes TT tak berat pun klau tahu cam mana nak "main" dgn undang2...

AniSani posted on 11-1-2012 12:49 PM

ko da ad ank ke blum... sabar byk2 je .. kuat kan diri tu...

plainjane posted on 11-1-2012 01:18 PM

aku percaye skali dh isap dadah memg susah nk henti, lebey2 lg biler dh jumpe geng balik..  malu pun satu hal sebb dpt tau somi kite kembali hisap balik..  susah tui la mcm ni..

alfariq posted on 11-1-2012 03:19 PM

budakgraphic posted on 11-1-2012 03:22 PM

Okies, skang nak tau, dia ditangkap atas dakwaan apa? memiliki dadah? menghisap dadah? atau mengedar dadah? Then dadah jenis apa yg dia amik tu? Dia ada join sekali ke? Dia penah amik dadah cara suntikan ke? If dia penah amik yg jenis suntikan, better uolls gi check darah dulu... Then kalau hubby dah dibebaskan n ingin 'bersama' dgn uolls, make sure dia amik ujian darah dulu... Kang tak pasal2 je uolls hiv positif... Kalau dah terbukti dia ada hiv, better tuntut fasakh jewk... Sori, komen iolls agak keras, tapi niat iolls ikhlas... Thanks...

dkzue posted on 11-1-2012 03:48 PM

Reply 89# ann84


Dik....
Kerana sayang..kasih....kasihan dan macam2 lagi....terutama kerana mak pak dia mohon supaya akak jangan tinggal anak dia..jangan aibkan maruah mereka..akak tutup kejahatan dia dari pengetahuan famili akak..apa jadipun akak rahsiakan....dan anak2 pun akak berpesan kat mereka kalau apa2 jangan citer ngan nenek n tok mereka..... 17 tahun dik.........hingga tubek 4 cahayamata dik........

Dan bila peluang demi peluang akak bagi dia wat macam air lalu..baik cuma seketika..dan ulang..ulang dan ulang..... depan akak pijak semut tak mati.. belakang akak dia ketawakan kita depan kawan2 seangkatan dia kerana dapat perdayakan akak yang dungu ni...........

Dan bila akak BUANG DIA........ mak mertua hina akak sampai ke lubang cacing...luar dalam kita dicaci.... dipaksa anak dia supaya jangan beri nafkah pada anak2 akak....... datang umah dengan anak kesayangan dia ni kutip semua harta anak dia........licin dikkkkkkkkkkk.......

Menyesal?????????????????????
Tidak sama sekali....
Kerana akak telah cuba merubah dia menjadi sebaik manusia..
Menatang dia bagai minyak yang penuh....
Melayan keluarga dia macam keluarga akak sendiri....
Tapi pada satu tahap.....
Allah akan buka minda kita dikkkkkkkkk.....
Tak kan kita nak berlakun sepanjang hidup kita..........
Tak kan kita nak dera perasaan anak2 kita.....

Kak zue pernah jumpa ganja masa dalam pantang anak sulung.... pada masa tu patutnya kak zue dah angkat kaki..tapi kerana mak mertua meraung peluk kaki kak zue..supaya jangan buat maruah dia tercalar dan akan bantu kak zue...hadapi masalah ini.....kak zue bertahan......TAPI apa yang kak zue dapat dik....tiada apa-apa..........kerana masa kita terima anak dia..dia sanjung kita....masa kita serah anak dia.....dia meroyan gajah dik..sebab kena tanggung biawak hidup nieeeee.......

Jadi..fikirlah...... sementara masih muda..masih tiada anak........ janji seorang penagih tiada satu pun yang boleh dipercayai..mereka ini amat pandai berlakun...bermain dengan kata-kata..bermain dengan air mata....belakang kita..dia gelak sakan dengan kawan2 seangkatan dikkkkkkkkkk...... so fikir lah dengan hati yang waras.......... dan bawak berbincang dengan keluarga..mak ayah dan adik beradik......... itulah jalan terbaik.....

dkzue posted on 11-1-2012 04:06 PM

Ok la...
Kalau masih nak terima dia gini jer nasihat akak...
Lepas abis reman..
Dia akan di hadap ke majistret...
Kalau dituduh..mengisap...memiliki...
Pihak mahkamah kata boleh jamin...
So bayar bon jamin tu...selalu dalam 2.5 K ke 5K...tenguk pada rayuan kita....
Dan dia akan dilepaskan selepas Ann atau sapa2 bayar bon jamin tu....
Jadi dia akan bagi tarik sebutan kes../ bicara.... ikuti lah aturan tu sampai jatuh hukum...
Nasib lah samada..tak bersalah@bebas.....bersalah..kena bayar denda@penjara..selalu bulan2 jer....Dan selepas kes selesai..kita dapat balik bon tu..

Kalau tak dapat bayar bon jamin.. dia kena masuk penjara la.... sampai kes dia dibicara.....

Pasal peguam pulak...
Dari pengalaman akak... setiap peg polis yang pegang kes...ada senarai peguam dia sendiri....
So tanya peg polis tu dia ada tak kenal mana2 peguam....
Senang amik peguam dengan dia...
Dia akan deal ngan peguam tu..... masa bicara pandai lah dia main2...sampai kes kita lepas.....
Pasal urine pun sama..... kena bagi sikit...untuk bagi negetif kalau urine positif....
Terpaksa dik...
Kalau nak selamat....
Semua tu main duit....pasai nak bagi urine lepas..selalu dia orang mintak RM 500..nak bagi budak lab lagi....
Tu yang peguam dalam kes exhusband akak buat dulu.....
Bila kita amik peguam yang dia kenal..dia dapat sedikit komisyen..heheheh...

dkzue posted on 11-1-2012 04:12 PM

Lagi satu...
Kalau dia lepas...mungkin bebas terus..dan dia akan dipanggil ke pejabat AADK berdekatan...
So depa akan soal siasat.....
Pegawai ini yang akan datang masa keputusan kes nak dibaca...kerana keputusan samada:-

1. Bebas @bawah pengawasan AADK 2 tahun...
2. Masuk Puspen...dulu panggil SERENTI

Kalau yang no 1... tiap bulan ikut tarikh yang diberi..kena lapur diri kat balai berdekatan... dan kena urine test kat pejabat AADK...pada hari yang sama...

Kalau no. 2.. selalu dia kata pi Puspen...ikut paa keputusan hakim puspen yang mana...ditahan 2 tahun...tapi kalau dikira hari dan bulan tolak pulic..cuma 1 tahun 2 bulan saja....

mass86 posted on 11-1-2012 04:59 PM

Reply 169# dkzue


saya dh baca kisah akak.. sedih.. kita sm.. tp.. sy x la lama menderita sb family sy support sy suruh cerai ngn dia...

sy phm ann.. umahtangga dia msh baru.. biar la dia berjuang utk selamatkan umahtangga dia sekurang2nya dia puas ati dengan usaha yg dia wat untuk selamatkan umahtangga dia...

ann... lepas husband kuar dr pusat.. bwk la dia berubat.. awk wajib bitau family dia.. jgn awk pikul beban ni sorg2.. nnt husband ok.. ann plak sakit mental.. penagih ni ckp putar2.. silap2 dia burukkan kita depan mak bapak dia... ms tu baru nyesal sb x cite hal sebenar....

semoga bertabah.....

sevenoctober posted on 11-1-2012 05:24 PM

terigt plak kes akak kawan seven yg husband dia pun selalu keluar masuk penjara sbb dadah ni..
dadah ni memang memusnahkan kebahagiaan..
sekali berlaku, dia akan terus berlaku berulang2 kali sampai la si pelaku tu betul2 insap..
kadang2 insap pun boleh kembali terjebak jugak..
n utk perempuan, biasanya perempuan ni suka memilih untuk setia dengan harapan lelaki tu menghargai pengorbanan perempuan tuh..
tp jangan la sampai menggelapkan masa depan..
ini bukan pasal nak runtuhkan masjid, tapi pasal masa depan, anak2 dan keturunan..
kalau boleh ubahlah takdir diri sendiri n hentikan penganiayaan terhadap diri sendiri..
kalau si penagih ni gagal untuk menyayangi diri sendiri, macam mana dorg nak sayangkan diri org lain?

orgsepang posted on 11-1-2012 08:47 PM

Reply 28# llisamaisarah

Sokong kenyataan awak {:1_149:}

mawarputih2612 posted on 12-1-2012 12:27 AM

Reply 171# dkzue

terkedu membaca... akak mmg seorang yg tabah dan kuat.
Page: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10
View full: .....