kay87 posted on 16-11-2011 04:23 PM

Berapa duit nak buat roadtax kereta?

salam...
aku baru 1st time nak renew roadtax kereta.. klau bleh nak try budjet brape harga nak renew roadtax skali ngan insuran @ ape bayaran yg diperlukan.. klau bleh jumlah keseluruhan... ;P  mintak tolong sape2 yg tau berikan pendapat... xbrape pandai la.. hehehehe:$

zulka posted on 16-11-2011 04:38 PM

kete apa?
taun berapa?
kalau 1st time maknanya kete baru, kalau baru maknanya insuran baru,
kalau insuran baru maknanya takde NCD... standby la dlm seriban..

puccafan posted on 16-11-2011 04:43 PM

kete ko cc brapa?renew roadtax murah ja.yg mahal tu insurans ja

kay87 posted on 16-11-2011 04:52 PM

kete apa?
taun berapa?
kalau 1st time maknanya kete baru, kalau baru maknanya insuran baru,
kalau ...
zulka Post at 16-11-2011 16:38 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


   kreta gen-2 je.. NCD tu ape?? sory.. teman xtau ler.. dlm sriban ek... rosak poket aku... hehehehe

kay87 posted on 16-11-2011 04:54 PM

Post Last Edit by kay87 at 16-11-2011 17:04

kete ko cc brapa?renew roadtax murah ja.yg mahal tu insurans ja
puccafan Post at 16-11-2011 16:43 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


   Gen-2 1.6.. insuran agak2 dlm brape ringgit?? xde yg murah ke?? ;P

anizarina posted on 16-11-2011 05:05 PM

insurans ikut gak market value kete ko..bape current value...klo gen 2 baru..riban jugak tuh

kay87 posted on 16-11-2011 05:09 PM

Reply 6# anizarina


o00oo0o... ikut market value la...  serius ke riban???:L alahai...

zulka posted on 16-11-2011 05:15 PM

biasala mula2 renew insuran memang mahai sket...
kalau ncd dah 55% sok dapatlah separuh harga...

anizarina posted on 16-11-2011 05:16 PM

Post Last Edit by anizarina at 16-11-2011 17:37

nie contohnya yaa...

sum insured kete = rm60k
ncd 45%(klo xpernah claim after 3-4 years,mmg 45% kan?lupe)<--haa..55 % kowt..55% ni yg max kan?

insurans = rm9xx.

ini utk yg ada ncd....klo kete baru..ncd bukan 0 lagi ke?

kita klo nk insured kete, ikut juga harga kete..jgn rendah sgt insured tuh... rina pun xreti..nie as per mak xplain laa

zulka posted on 16-11-2011 05:16 PM

NCD - No Claim Discount

kay87 posted on 16-11-2011 05:21 PM

Reply 8# zulka


   o0oo... orait... baru la paham skit... klau x ape pon xtau... :$ thanx...

kay87 posted on 16-11-2011 05:25 PM

Reply 9# anizarina


   orait.. thanx 4 da info... klau gitu.. mmg kena bajet2 dlm seriban lebih la ni ye... kena save duit la gini... hehehehe :sweat3:

Fast-N-Furious posted on 17-11-2011 08:27 AM

haku andaikan ko beli kete tahun lepas..

market value tahun nie, dalam RM55k, dan ko amik comprehensive coverage.

Base premium ko jer dah RM1655.50.

since ko dah pakai setahun, andaikata ko takde claim, ko entitle NCD sebanyak 25%. selepas diskaun, premium ko adalah RM1241.63. kalau ko pernah claim, NCD ko ZERO balik, ikut harga base premium tu.

kemudian, tambah lagik RM10.00 utk stamp duty.  kalau nak tambah coverage macam windscreen, bergantung plak baper ko nak cover, kalau dalam coverage RM1k, kena tambah extra RM150.

Lepas tu ko gi JPJ, renew road tax, bayar RM90.00   , kalau takmo gi JPJ, bleh renew kat pejabat pos, tambah lagi 2 hengget kos renew kat post office.  kalau malas gak, bleh buat guna MyEG, tapi kena bayar extra dalam 7 hengget kalau tak silap haku, utk kos penghantaran road tax straight pada ngko.

kiraan kos minyak dan kos parking  utk urusan diatas tidak diambik kira.. cukup detail tak nieh??

zulka posted on 17-11-2011 08:59 AM

maknanya tak cukup la seriban tu.... ;P
harap2 la tt ni beli kete 2nd ....dapatla murah sket :loveliness:

kay87 posted on 17-11-2011 11:07 AM

Reply 13# Fast-N-Furious


    peerrrggghhh!!!! ini terbaik bro.. cukup detail bro.. time kasih bebanyak.. sekarang baru ku tahu apa macam dia punye bayar...

mmg konpom sriban lebih la ni jwab nye... ini bikin rusak ana punya pogram...:sweat3:;P


thanx again bro... btol2 membantu.. hehehehe:$

sebringfgk posted on 17-11-2011 02:21 PM

haku andaikan ko beli kete tahun lepas..

market value tahun nie, dalam RM55k, dan ko amik compreh ...
Fast-N-Furious Post at 17-11-2011 08:27 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


mmg tepat skali penjelasan berikut.

cript_ariff posted on 18-11-2011 11:55 AM

cb try kat cni.
https://www.motortakaful.com/index.php?tpl=tn_qq_popup.php&agent=0000278
siap ade clculation tp ni etika takaful r

Loloq89 posted on 18-11-2011 12:06 PM

sume skali below 200 je..
dun wory

iza_yuss posted on 20-11-2011 01:47 PM

Reply 13# Fast-N-Furious

fulaweh.....lengkap segala.....

~kalo aku jd mod ni, aku dh kasik pinat utk ko sebarang 30 paling kureng:lol:

Limao posted on 25-11-2011 04:01 PM

Is there any websites which can calculate my car value?  Yang aku jumpe siap kena bayo 2 hinggit. {:questiono

harumawar posted on 30-11-2011 04:29 PM

cb try kat cni.

siap ade clculation tp ni etika takaful r
cript_ariff Post at 18-11-2011 11:55 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


    kalo uni asia ada x?

cript_ariff posted on 30-11-2011 04:33 PM

Reply 21# harumawar

link yg aku bg tu utk renew insurans dr mane2 insuran kepada etiqa takaful je

harumawar posted on 30-11-2011 04:36 PM

Reply  harumawar

link yg aku bg tu utk renew insurans dr mane2 insuran kepada etiqa takaful je
cript_ariff Post at 30-11-2011 16:33 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif




owhh..xpe22:loveliness:
sebab ingat nk renew nx year

ruffleen posted on 9-12-2011 09:00 AM

kete apa?
taun berapa?
kalau 1st time maknanya kete baru, kalau baru maknanya insuran baru,
kalau ...
zulka Post at 16-11-2011 16:38 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
nak tompang tred TT gak...aku pun akan renew roadtax dlm beberapa bulan lagi

kereta aku Kelisa 2nd hand, tahun 2001


standby seribu cukup kot? :o

AHMADVW posted on 9-12-2011 11:06 AM

kalau bwh 1.6 rm90
Page: [1] 2
View full: Berapa duit nak buat roadtax kereta?