ChintaRizq posted on 9-8-2011 08:41 AM

Minyak Yu Yee cap limau tu haram ke?

Tataw nak tepek mane post neh...
cume nak kan kepastian..betul kew Minyak Yu Yee cap limau tu haram ye?
sebab MIL chin ade cakap, yang ade sorang cina tego sdare die kat spital, mase tu die tengah sapu minyak yu yee kat baby
so cina tu kate la, kenapa u mlayu pakai itu minyak...minyak tu ade pakai babi punye minyak la...

jadi kat sini sangat tertanye..adekah ia benar2 haram..sebab chin slalu gune minyak tu

imma2010 posted on 9-8-2011 09:20 AM

alamak....baru je li tuk anak.....:dizzy:
mahal 2...

ChintaRizq posted on 9-8-2011 09:32 AM



tu la imma...chin neh pown baru gak beli minyak tu..tau2 SIL datang umah die cakap la yang minyak tu haram...tapi xtaw la kesahihan nye...asben chin gune jew minyak tu..tp chin da tuka ke vicks..

Z77 posted on 9-8-2011 10:13 AM

Reply 1# ChintaRizq
mana ada minyak babi dalam tu..tu kan minyak angin...cuba baca kandungan kat dalam tu pass tu google....ko kena troll agaknya dgn nyonya tu..

ChintaRizq posted on 9-8-2011 10:21 AM

tataw la bukan chin yg kenechin nye MIL punye sdare yg bgtaw sebab die yg kene...
kalau xbtol elok la..xla bazir minyak yg baru beli tu...

Z77 posted on 9-8-2011 11:07 AM

Reply 5# ChintaRizq
ada satu cina cakap kat aku, kalau minyak babi tu di gunakan dalam masakan pasal tak mau kasi mee melekat kat kuali..tu masak style cina la..then dia kasi tau aku, minyak babi ni mahal, sebab tu diaorang tak pakai kalau buat dalam kuantiti besar..nikan pulak nak buat minyak angin..anak aku pun pakai minyak tu, aku tengok kat ingredient dia tak de lak..

ChintaRizq posted on 9-8-2011 11:42 AM

harap2 la sume tu hanye cakap2 kosong jew..xbenarkan..sekian lame da gune minyak neh xkan nak stop plak..mane la ade minyak yg ok cam minyak tu

ciksenyum posted on 9-8-2011 12:02 PM

aikk..saya baru beli smlm..rasa mcm tak logik je ada minyak babi kat dlm tu.....harap2 tak derlah...

im_cyclist posted on 10-8-2011 12:03 AM

fikirkn yg seballiknye...
KALAU ADE myk khinzir tsebut??
mgkinkh ini 1 perang saraf bg kite umat Islam atau bagaimane?

Brutal posted on 10-8-2011 12:48 AM

setakat pengetahuan aku dan setakat yg aku baca pasal kandungan dia, takde la minyak babi dalam tu...

hukum semua benda adalah harus melainkan datang dalil mengharamkannya...
tapi sekarang takde bukti pun...andaian sahaja....

perang saraf terhadap umat islam? mmg dah berlaku pun....tapi tak main ar pakai minyak angin ni....diorang guna hiburan melampau + karaoke + arak + betina sundal + jantan kabaret + rasuah dsb...
pebarang main minyak angin?

Projek_Luar posted on 10-8-2011 09:34 AM

td baru cek kt directory halal JAKIM... diorg tk apply pun untuk sijil halal...

zaiha posted on 10-8-2011 09:39 AM

emm ak biasa guna minyak ni tuk sapu kat perut anak2 ...:(
harap2 bukan minyak babi la kan...
harap ada pihak yg berkenaan mengesahkan....:o

kikuri posted on 10-8-2011 09:41 AM

minyak yu yi ni sedap pakai...harap-harap la tade ba alif ba ya...abih la satu family aku kene samak :'(:'(

leylapple posted on 10-8-2011 09:48 AM

setakat pengetahuan aku dan setakat yg aku baca pasal kandungan dia, takde la minyak babi dalam tu.. ...
Brutal Post at 10-8-2011 00:48 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


    ahaha...i like ur statement..harsh, but true indeed:$

TapaiMasam posted on 10-8-2011 09:48 AM

cume nak kan kepastian..betul kew Minyak Yu Yee cap limau tu haram ye?
sebab MIL chin ade cakap, yang ade sorang cina tego sdare die kat spital, mase tu die tengah sapu minyak yu yee kat baby
so cina tu kate la, kenapa u mlayu pakai itu minyak...minyak tu ade pakai babi punye minyak la...

ChintaRizq Post at 9-8-2011 08:41 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


Owh kawan me pon ckp menda yg sama....mak dia skrg dh x pkai minyak yu yee..
Mak dia pegi farmasi cina nak beli minyak yu yee..cina tue ckp melayu xleh pkai minyak yu yee sbb ade kandungan babi dlmnye...
kandungan ape tue me x tnye lah pulak...
sejak tue me belikn minyak angin lain utk anak me..

Brutal posted on 10-8-2011 05:37 PM

mmg takde diorang apply ngan JAKIM untuk perakuan halal...
sebab kalau dulu, perakuan halal ni cuma untuk makanan dan bahan2 tambah dalam makanan...mana ada perakuan halal untuk minyak angin? sebab kena badan? habis tu takkan baju, seluar dalam, laptop, remote TV, handle beskal semua nak kena ada tanda halal?

perakuan halal untuk benda bukan makanan ni tak silap aku bermula masa kes ubat gigi dulu...lepas kecoh2 pasal tu la baru la start semua benda lain kena ada tanda halal...

*p/s: alamak....tile umah aku ni takde tanda halal arrr...adakah kemungkinan  ada tulang vavi dalam tile umah aku ni??????

medangmru posted on 10-8-2011 10:04 PM

Tataw nak tepek mane post neh...
cume nak kan kepastian..betul kew Minyak Yu Yee cap limau tu haram ...
ChintaRizq Post at 9-8-2011 08:41 AM http://eforum6.cari.com.my/images/common/back.gif


    cina tu mcm nak propa jer............:L

wawin posted on 11-8-2011 09:33 AM

kalau rasa was2 jgn pakai. saya tak pernah pakai minyak ni utk baby. saya guna mustika ratu, mmg mujarab.

ChintaRizq posted on 11-8-2011 10:41 AM

kalau rasa was2 jgn pakai. saya tak pernah pakai minyak ni utk baby. saya guna mustika ratu, mmg muj ...
wawin Post at 11-8-2011 09:33 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    wawin..mustika ratu minyak ape ek name die?

ChintaRizq posted on 11-8-2011 10:43 AM

Reply 16# Brutal


    btol la brutal dedlo mane deorang nak chek halal ke x kan pasal mende2 slaen makanan..
la neh jew la baru heboh...kalau camtu abes la sume bende nak kene chek neh...

wawin posted on 11-8-2011 10:55 AM

wawin..mustika ratu minyak ape ek name die?
ChintaRizq Post at 11-8-2011 10:41 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif


    minyak telon, mmg utk baby, botol ada cover warna kuning. skrg xtau warna apa, sbb anak yg kecik dah 5 thn...:loveliness: sapu jugak kt tapak kaki baby. anak2 saya semua tido aman damai kalau sapu minyak ni.

ChintaRizq posted on 11-8-2011 11:14 AM

Reply 21# wawin


    okeh wawin..nnti chin nak cari la minyak laen..hmmm banyak da sangat kan org cakap minyak yu yee tu haram jew..kang da jadi curiga...jadi xpayah pakai terus

lizaliza posted on 12-8-2011 09:52 AM

nie aku dengar dari radio...soal jawab produk halal haram dalam radio...kalo tak silap radio Jakim,
ada seorang tu bertanya tentang product minyak Yu yi cap limau dan minta pihak Jakim mengesahkan  samaada halal atau haram. So masa tu dalam bulan 3 kalo tak silap, jakim mengesahkan pengilang tu masih lagi dalam permohonan untuk kelulusan halal, dan selagi tiada keputusan halal oleh Jakim, umat islam tidak boleh mengandaikan ianya halal. so itu yang aku dengar dan bagi aku statusnya meragui dan ustaz tu pon nak menyelamat diri dari nak kata haram pada benda yang belum terbukti secara terang-terangan ianya haram, tetapi sekiranya ia benar-benar halal, aku rasa dah tentu dia bagi kompemation kata halal. Lagi satu sykt tu...memang marah kat radio jakim pasal terpaksa menjawab produk keluarannya halal atau tidak. Ikut pengilang...kata halal, ikut Jakim kata belum ada keputusan, baru masuk permohonan. So sila decide sendiri sesuatu yang ragu-ragu lebih baik ditinggalkan.

ChintaRizq posted on 12-8-2011 09:56 AM

nie aku dengar dari radio...soal jawab produk halal haram dalam radio...kalo tak silap radio Jakim,
...
lizaliza Post at 12-8-2011 09:52 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    liza, tengs for the good info...

kazaraf posted on 12-8-2011 10:56 AM

tp bg aku dlm hal ni, cina yg tegur tu bagus & fhm sensitiviti umat islam.
sbb tu dia bgtau...
wpun kita xtau betul ke tak guna minyak babi, tp yg aku nmpk cina tu faham keperluan org islam.
Page: [1] 2
View full: Minyak Yu Yee cap limau tu haram ke?