msread posted on 20-6-2011 11:38 AM

Nak tanya pasal GPS kerete, pls help.

Post Last Edit by msread at 20-6-2011 11:42

Sapa kat sini yang ada pasang GPS kat kereta? cuba citer skit.... harga berapa, brand apa yang bagus, kat mana nak beli dan lain-lain lg... bercadang nak pasang kat kereta, ni tengah survey ni.... tq.

sar9eant posted on 20-6-2011 12:30 PM

tak pernah pasang..
guna google map dlm fon @ garmin mobile je..pun dlm fon jg..
biasanya org guna garmin utk kereta punya..
bleh juga guna papago..

carikerbau posted on 20-6-2011 12:43 PM

Saya dah guna Garmin dan PapaGO, kedua2 nya dalam telefon. Saya lebih suka Garmin sebab petanya (map) selalu di update berbanding dengan map PapaGo. Saya pentingkan map lebih dari softwarenya (pembaca map), kerana kalau map tak update, software hebat macamana pun tentu tak berfungsi dengan baik kerana mapnya tak baik.

akubaik3 posted on 20-6-2011 12:45 PM

nak tanya
gps ni kene bayar caj perkhidmatan x, kot2 die ade sambungan internet ke ?

carikerbau posted on 20-6-2011 12:54 PM

nak tanya
gps ni kene bayar caj perkhidmatan x, kot2 die ade sambungan internet ke ?
akubaik3 Post at 20-6-2011 12:45 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
GPS tak perlu sebab dia pakai satelite. Kalau telefon kita ada GPS satelite receiver (sama macam gps yang kita pasang dalam kereta) kita boleh terima isyarat dari GPS satelite, kira free. Kadang2 masuk terowong (macam smart tunnel) isyarat terputus sekejap.
Tapi kalau Google Maps dalam telefon kena bayar caj mobile internet sebab guna internet sama macam kita guna google maps kat PC.

carikerbau posted on 20-6-2011 01:06 PM

GPS tak perlu sebab dia pakai satelite. Kalau telefon kita ada GPS satelite receiver (sama macam g ...
carikerbau Post at 20-6-2011 12:54 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Maaf, jawapan saya kurang jelas. Izinkan saya buat pencerahan.
GPS software (Garmin atau PapaGO) ada map yang tersimpan dalam software. GPS receiver guna satelite untuk track kedudukan kita.
Google maps pun guna GPS receiver untuk track kedudukan kita, cuma map akan didownload dari internet. Proses download ini yang dikenakan caj internet, manakala track kedudukan tidak menggunakan internet tapi menggunakan GPS satelite.
Penggunaan GPS satelite untuk Google map dan GPS software adalah percuma.

mrsakit posted on 20-6-2011 01:58 PM

Saya dah guna Garmin dan PapaGO, kedua2 nya dalam telefon. Saya lebih suka Garmin sebab petanya (map) selalu di update berbanding dengan map PapaGo. Saya pentingkan map lebih dari softwarenya (pembaca map), kerana kalau map tak update, software hebat macamana pun tentu tak berfungsi dengan baik kerana mapnya tak baik.
carikerbau Post at 20-6-2011 12:43 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

http://l.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/113.gif

matdue77 posted on 20-6-2011 02:22 PM

Dah guna GPS Garmin hampir 2 tahun, guna model Garmin nuvi 1460, review : Ok, takde masalah... peta selalu update kat www.malfreemaps.com (peta free), peta yang official Garmin pun ada update tapi lambat... dalam 5-6 bulan sekali...

Tapi kalau skrg ni ade org tanye, ok Garmin ke Papago, aku akan cadangkan PAPAGO... Carik yang HD punye... tak mahal mana dah...

mrsakit posted on 20-6-2011 02:23 PM

Prefer garmin berbanding papago...papago punya map belom meluas lagi tak setanding dgn garmin...kalo nak beli...beli jer garmin model yg terendah dan termurah...nak beli yg mahal maka terpulang...kalo map yg ada *.JCV (Junction View)...itu map sudah outdated...papago ada jcv manakala garmin sesetengah model ada..dan ada yg xde...tp garmin kalo the latest map guna MFM takde jcv...yg ada jcv tu map dr MALSING tp outdated...kalo nak murah lagi..kalo hp guna BB atau windows mobile...yg ada gps...leh install jer...dulu mula2 beli mmg map originally dr malsing yg ada jcv...tapi saya buang..replace dgn MFM...

al-asil posted on 20-6-2011 02:28 PM

Dah guna GPS Garmin hampir 2 tahun, guna model Garmin nuvi 1460, review : Ok, takde masalah... peta selalu update kat www.malfreemaps.com (peta free), peta yang official Garmin pun ada update tapi lambat... dalam 5-6 bulan sekali...

Tapi kalau skrg ni ade org tanye, ok Garmin ke Papago, aku akan cadangkan PAPAGO... Carik yang HD punye... tak mahal mana dah......
matdue77 Post at 20-6-2011 14:22 http://eforum5.cari.com.my/images/common/back.gif

papago ada komuniti yang selalu update map macam garmin ke? kat mana nak dapat?

carikerbau posted on 20-6-2011 02:35 PM

papago ada komuniti yang selalu update map macam garmin ke? kat mana nak dapat?
al-asil Post at 20-6-2011 14:28 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

ada, kat malfreemap juga... tapi coverage tak sebaik Garmin map

matdue77 posted on 20-6-2011 02:46 PM

Prefer garmin berbanding papago...papago punya map belom meluas lagi tak setanding dgn garmin...kalo ...
mrsakit Post at 20-6-2011 02:23 PM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


Sebab utama aku cadangkan PAPAGO instead of Garmin skrg ni adalah masalah 'politik' antara MALFREEMAP, MALSINGMAP dan Garmin sendiri...

Macam aku, sebab utama aku beli Garmin adalah aku terpaksa travel ke KL, jadi untuk seorang tak familiar dengan jalan KL yang bersimpang-sur dengan jalan bertingkat kat simpang yang tak boleh u-turn, JUNCTION VIEW adalah sebab utama aku nakkan GPS, tapi masalahnya Garmin dah macam buat perjanjian dengan MALSINGMAP yang hanya MALSINGMAP sahaja yang diberikan Integration Tool untuk masukkan JUnction View dalam peta keluarannya SEDANGKAN Malsingmap punya map HANYA diupdate sekitar 5-6 bulan sekali, berbanding dengan peta MALFREEMAP yang diupdate SEMINGGU sekali, TIDAK pula diberikan kebenaran oleh Garmin untuk masukkan Junction View yang terlatest atas alasan ada pertikaian dengan MALSINGMAP tadi...

Jadi kat sini lebihnya PAPAGO sebab petanya yang dikeluarkan oleh MALFREEMAPS tersedia dengan Junction View yang TERBARU TANPA ada sebarang sekatan... Aku rasa situasinya skrg ini masih lagi macam ini, since aku dah lama tak aktif dalam komuniti GPS ni so aku tak tahu skrg macamana...

Terasa nak letgo Garmin aku tapi takut rendah plak regenye, sebab masa beli dulu dalam RM1100 gitu...

mrsakit posted on 20-6-2011 03:00 PM

papago ada komuniti yang selalu update map macam garmin ke? kat mana nak dapat?
al-asil Post at 20-6-2011 14:28 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

MFM pun dah support papago sekrg nih...toksah dok risau :lol:

zzcbr posted on 20-6-2011 03:04 PM

GPS kete teman kalau key in  utk cari jalan ke batang berjuntai, silap2 dia tunjuk ke Thailand, Kemboja, Vietnam, lepas tu ke Okinawa:$

al-asil posted on 20-6-2011 03:04 PM

ooo gitu ke. nanti la aku pegi jenguk2 mfm tu

mrsakit posted on 20-6-2011 03:08 PM

Sebab utama aku cadangkan PAPAGO instead of Garmin skrg ni adalah masalah 'politik' antara MAL ...
matdue77 Post at 20-6-2011 14:46 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

kat mobile saya dah ada kedua2nya sekali..takyah nak beli seperate unit yg mahal2 tuh :lol:

garmin pun boleh papago pun boleh..MFM pun dah support papago with junction view sekali...
so leh tukar citarasa mana yg suka...papago pun ok juga...tp cuma papago ni hanya rerouting jer bisu...

matdue77 posted on 20-6-2011 04:13 PM

kat mobile saya dah ada kedua2nya sekali..takyah nak beli seperate unit yg mahal2 tuh

g ...
mrsakit Post at 20-6-2011 03:08 PM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

Ramai org tak perasan yang ini, software yang dalam alat original Garmin (hardware) dan dalam handphone (termasuk dalam GPS pelbagai guna buatan China) adalah berbeza...

Dalam hardware Garmin, itu guna full-blown full features Garmin software manakala dalam henpon/gps China itu guna Garmin Mobile XT... Ada banyak bezanya...

Ttg Papago untuk Mobile aku tak berapa pasti tapi rasenye sama macam Garmin jugak...

Dulu aku pun macam ko, semua tu ada dalam henpon, dah tak payah beli alat orginal Garmin, but im wrong, TOTALLY wrong! Kenapa? This is why...

Ade sekali aku terpaksa ke KL drive sendiri dari Terengganu (FYI, sebelum itu, aku dah lama tak ke KL, sejak 1989 kot) dan aku mmg tak pernah drive ke KL sebelum itu, jadi aku pinjam Nokia E90 superior aku kat opis sebagai guide aku sebab dalam henpon tu ada GArmin Mobile XT, so aku bawak ke KL, TANPA alat Pemegang dia, kena pegang pada tangan kanan aku, tangan kiri aku kena change gear, oleh kerana aku selalu kena pulas stering, henpon tu naik turun menyebabkan ianya HILANG RECEPTION, korang bayangkan masa tgh navigate kalau tak silap Jalan Tun Abdul Razak, dia boleh hilang reception DAN skrin putih (hang!!!), bila nak start balik boleh plak cakap bateri dah nak out SEDANG aku tengah navigate jalan sibuk gile time tu, oh ya, waktu tu malam! Argghhhh! Nak start balik henpon makan masa tapi aku kena bergerak, bila dah terlepas simpang, dia terpaksa re-route, sekali lagi dia boleh hang (sebab processor henpon berapa lajulah sangat!) then bila dah siap re-route terpaksa re-route lagi sebab JALAN yang dia baru saje calculate tu dah pun TERLEPAS! Can you imagine that??!! Last-last aku berenti kat tepi, dengan pong pang pong pang horn kat belakang (aku tak pedulik dah) aku tunggu dia re-route untuk kali keberapa dah, then aku start jalan...

After that, aku dah bersumpah dah, kali ni kalau aku kena ke KL lagik CONFIRM aku kena beli dedicated GPS... Aku taknak berada dalam nightmare macam tu lagi... Sumpah taknak...

mrsakit posted on 20-6-2011 05:30 PM

Ramai org tak perasan yang ini, software yang dalam alat original Garmin (hardware) dan dalam ha ...
matdue77 Post at 20-6-2011 16:13 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

Oh guna Garmin Mobile XT...memang ketagih resource pada hp yg low spec...mcm install windows vista kat pc intel pentium II :lol:
tapi saya pakai nuvifone ...apps bukan jenis xt...satu2nya android leh masuk garmin...android lain takleh..coz garmin kasi license kat asus ajer...
bukan tamo pakai separate unit...tak suka byk2 gadget...takut leceh...dlm nuvifone pun ada junction view juga...tp buang..coz map dah outdated...kalo nak tgk junction view...tukar ke papago jer...dlm nuvifone tu jugak...selalu kat celah2 kampung utara ke selatan ke...best refer guna garmin...mmg best guna nuvifone a lot of multipurpose apps can be use...sebab tu laa tak minat iphone :lol:...coz dah ada ipad2

matdue77 posted on 21-6-2011 11:19 AM

Reply 18# mrsakit

Oh... dah guna nuvifone dah tak perlu garmin unit dah... nuvifone yang mana entah, performance dia sama dengan nuvi 1460 macam yang aku punya... So dah elok dah yang tu...

mrsakit posted on 21-6-2011 11:26 AM

Reply 19# matdue77

har har tu laa pasal...mula2 mmg nak cari henpon...dulu pakai henpon yg old trend...then ni laa 1st time beli henpon yg ada lcd skrin besar trend sekrg...mmg time tu tgh usha hp apa yg boleh guna secara optimize...so inilah jawapannya...

Abg_Naz posted on 22-6-2011 03:11 PM

Aku mula berjinak dengan GPS ni apabila beli kereta baru Alza AV. Mai sekali dengan Lokatoo B1000 GPS Navigation. Jenuh la jugak nak suai kenal dengan software dari Lokatoo nih.. Nasib baik benda ni ada bersangkut paut dengan knowledge aku dalam bidang IT, so, agak cepat la aku belajar. Dalam 2 minggu pertama tu, straight forward user la aku nihh..guna apa yang ada..lama kelamaan, selepas selongkar dalam website dan rujuk kepada kawan-kawan.. akhirnya aku mengubah GPS Lokatoo aku dengan berbagai software seperti Garmin, Papago 3, 5 SE dan 7, TomTom, IGO, Powermap, Route99, Sygik, Mapking,dsb siap sekali dengan map hacking lagi... isk isk... Tapi setakat yang aku guna, Papago, PowerMap dan Garmin la yang best... dengan sebab-sebab yang dinyatakan oleh bro-bro diatas....

babycha posted on 1-11-2011 03:23 PM

masa beli kete pesona ari tue dapat free garmin GPS.
tp baru2 nie GPS jadi cam bingung pulak. x bole searching
ade sape bole tolong advise? takut laa kalau2 GPS free nie jangka hayat hye sethn aje...:mad:

tekken posted on 1-11-2011 04:49 PM

err...nak tanya pasal SAT-NAV ni kan...GPS nih..
dia kena subscribe to telco ke tak??ke subscribe dgn operator yg kuarkan bendalaha nih..PAPAGo?garmin?

otai_g posted on 2-11-2011 08:25 AM

pakai ovimaps kat nokia c7 pun dah gempak.

map 3d view. bleh scrool without lag.

awesome bebeh..

x caya gi try kat nokia centre..

diyes posted on 6-11-2011 01:01 AM

masa beli kete pesona ari tue dapat free garmin GPS.
tp baru2 nie GPS jadi cam bingung pulak. x bol ...
babycha Post at 1-11-2011 15:23 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


   babycha beli persona ape? Elegan ke? sbb mase saya beli dlu SE, dapat Lokatoo je. Huhu
Page: [1] 2 3 4
View full: Nak tanya pasal GPS kerete, pls help.