zuraida8177 posted on 10-6-2011 01:39 PM

Di mana kedai menjual peralatan membuat biskut raya secara pukal

Saya ingin bertanya kepada forumer yang mengetahui di area Ipoh ni dimanakah tempat untuk kita mendapatkan bahan-bahan secara pukal untuk membuat kuih - muih raya.Walaupun puasa pun belum tetapi sekarang saya telah mengambil tempahan dan ada org yang membuat tempahan sbb yang tempah dengan saya ni bukan hanya tertumpu utk hari raya sahaja tetapi bila-bila masa.
  Oleh kerana kalau kita membeli tepung yang dibungkus kecil-kecil (1kg) maka harganya mahal dan tak sesuai untuk buat bisnes.Sebenarnya saya baru mula nak buat bisnes biskut raya.Pasal tu saya tak tahu di mana untuk saya mendapatkan segala keperluan untuk membuat biskut raya secara pukal dengan harga yang berpatutan.
  Agak-agaknya di Ipoh ni di manakah terdapatnya kedai yang saya maksudkan itu.Terima kasih kepada yang sudi membantu.

maleo posted on 10-6-2011 02:36 PM

mak saya selalu membeli dekat depan the store yg dulu ocean..dekat dgn pejabat pos..x igt nama kedai

CDrosak posted on 10-6-2011 03:00 PM

;Ppergi jer kat lorong haji taib..mmg kedai jual barang2 kek...kalo ko pompuan ok lah tapi kalo ko lelaki ...pelaco maknyah akan kaco ko...areanya dekat2 belakang mydin cow kit...kalo bulan posa pujn pelaco tu kerja jugak...kat sana barang wat kek mmg murah..mai lah datang sini{:2_77:}

maleo posted on 10-6-2011 03:09 PM

pergi jer kat lorong haji taib..mmg kedai jual barang2 kek...kalo ko pompuan ok lah tapi kalo ko l ...
CDrosak Post at 10-6-2011 15:00 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


   lorong hj taib kat ipoh kat mane der:lol:

shinzai posted on 10-6-2011 03:18 PM

Reply 3# CDrosak

Wow..kat ipoh pun ada lorong haji taib ke...boleh bagitau kat area mana.........;P ;P :lol:

zuraida8177 posted on 10-6-2011 03:48 PM

Reply  CDrosak

Wow..kat ipoh pun ada lorong haji taib ke...boleh bagitau kat area mana.........; ...
shinzai Post at 10-6-2011 15:18 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


      Mungkin CD rosak tak baca dengan teliti bahawa saya ni mencari kedai membuat peralatan membuat biskut raya secara pukal di Ipoh bukan di KL.Mungkin juga beliau ingat jalan Ipoh yang kat KL tu.Apapun saya ucapkan terima kasih pada CDrosak sbb sudi bagi tahu pasal kedai Lorong Haji Taib tu.tapi idak le teman ni nak gi sampai ke sana.

shinzai posted on 10-6-2011 03:52 PM

Mak saya selalu beli kat kedai runcit..order kat kedai tu satu guni..pasal mak n kakak saya pun jual kuih gak...saya pernah ikut diorang g taiping(kenduri rumah saudara) dalam masa yang sama diorang singgah kat mana tah...kedai tu memang jual alt2 n bahan untuk buat kuih...

zuraida8177 posted on 10-6-2011 03:54 PM

pergi jer kat lorong haji taib..mmg kedai jual barang2 kek...kalo ko pompuan ok lah tapi kalo ko l ...
CDrosak Post at 10-6-2011 15:00 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    Memang la saya ni perempuan sbb tu sibuk duk menanya pasal barang2 nak buat biskut raya ni.CDrosak tahu kedai2 di sana menawarkan harga yang berpatutan macam mana?Pernah membeli ke barang2 dikedai tersebut?
    Tapi saya ni cuma mencari kedai yang menjual peralatan membuat biskut raya secara pukal setakat area Ipoh Perak je.Nak gi sampai ke KL tu jauh bebeno.Tak berbaloi.Lagi pun saya jual tak sampai RM20 pun kalau ada yang beli terus dr saya.Kalau beli dari pengedar saya tu mahal la sikit.

zuraida8177 posted on 10-6-2011 03:57 PM

mak saya selalu membeli dekat depan the store yg dulu ocean..dekat dgn pejabat pos..x igt nama kedai
maleo Post at 10-6-2011 14:36 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


      Ada lagi ke kedai tu sekarang?Sbb selalau juga lalu tapi tak peraan pun ada kedai perlatan jual biskut dan kek ni.Tak per nnt ada masa nak gi servey.Nak perhatikan betul2.terima kasih atas maklumat.:)

maleo posted on 10-6-2011 04:02 PM

Ada lagi ke kedai tu sekarang?Sbb selalau juga lalu tapi tak peraan pun ada kedai perlat ...
zuraida8177 Post at 10-6-2011 15:57 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


   ade lg rasenye sbb teman dah lama x pegi.. dulu pegi pun tggu dlm kete je mak teman yg beli barang..teman tlg bawak dia je:lol:..kedai tu nama cina..tp mmg jual barang2 nak buat biskut raya...mak ckp nak buat almond london kena guna tepung hong kong...pastu kdai tu je yg ade jual..kedai lain mcm susah je.

zuraida8177 posted on 10-6-2011 04:04 PM

Mak saya selalu beli kat kedai runcit..order kat kedai tu satu guni..pasal mak n kakak saya pun jual ...
shinzai Post at 10-6-2011 15:52 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


      Kedai runcit..maksudnya kedai tu bukannya khas menjual peralatan utk buat biskut dan kuihkan?Beli satu guni yang berat 50kg atau 80kg?Angkat sendiri ke tepung tu?Mesti dapat tempahan beribu-ribu lemon.Sekarang ni mesti dah sibuk membuat biskut rayakan?

zuraida8177 posted on 10-6-2011 04:10 PM

ade lg rasenye sbb teman dah lama x pegi.. dulu pegi pun tggu dlm kete je mak teman yg beli ...
maleo Post at 10-6-2011 16:02 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    Harus cari kedai tu...pastu mike tak tolong mak mike ngangkat barang2 ke?kesian dia..

CDrosak posted on 10-6-2011 04:18 PM

Memang la saya ni perempuan sbb tu sibuk duk menanya pasal barang2 nak buat biskut raya ni ...
zuraida8177 Post at 10-6-2011 15:54 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif


    {:2_78:} tu lah sian ko...aku ingat ko nak jual untung dapan ribu riban...memang berbaloi kalo turun ke el tapi kalo cam tu beli kat ipoh jer lah

zuraida8177 posted on 10-6-2011 04:26 PM

tu lah sian ko...aku ingat ko nak jual untung dapan ribu riban...memang berbaloi  ...
CDrosak Post at 10-6-2011 16:18 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


      Baru nak mencuba2 buat bisness.Untung sikit2 dan pulang modal pun dah Alhamdulillah,syukur.Saya letak harga ni pun harga pengenalan je.Nak untung ribu riban ni nak kena buka kilang dan upah pekerja serta bagi tumpuan sepenuh masa.Saya ni kerja.

maleo posted on 10-6-2011 04:47 PM

Harus cari kedai tu...pastu mike tak tolong mak mike ngangkat barang2 ke?kesian dia..
zuraida8177 Post at 10-6-2011 16:10 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


   xde la beli byk sgt..buat kuih raya utk mkn sendiri je..bkn jual

puteri_impian posted on 10-6-2011 05:02 PM

bli kat wah seng....jln walacode (betul ke aku eja nia:re:)
kat pejabt pos,depan umah flat&depan klinik kesihatan.....tpi kat situ selalu jem...walaupn jem put suka g situ..kalo masuk situ mau 2 ke 3 jam round2 dlm 2 smpi fening;P barang murah macm2 ade:$

puteri_impian posted on 10-6-2011 05:03 PM

Reply 2# maleo


    wah seng name kedainye maleo:loveliness:  put rajin gi sana bli brng2 wat kek:P

maleo posted on 10-6-2011 05:26 PM

Reply  maleo


    wah seng name kedainye maleo  put rajin gi sana bli brng2 wat kek ...
puteri_impian Post at 10-6-2011 17:03 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


   ya betul2 wah seng...dkt waller court...entah2 kite pernah teserempak...;P

puteri_impian posted on 11-6-2011 11:32 PM

Post Last Edit by puteri_impian at 11-6-2011 23:33

Reply 18# maleo


    teman kalo masuk situ bole terkena sawan;P yer la...nengok barang sumer nk beli....bkn kta bln pose&nak raye jer...sebln skali teman pgi,smpi cik habang teman suh bwak tilam,bantal gan selimut tido sane:laugh3: :$
ha"ah kn tah@ penah berselisih bahu;P

zuraida8177 posted on 13-6-2011 12:40 PM

Reply  maleo


    teman kalo masuk situ bole terkena sawan yer la...nengok barang sumer nk be ...
puteri_impian Post at 11-6-2011 23:32 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    Memang betul2 murah ke harga barang2kat situ?Sabtu lepas saya dah gi cari kedai yang seperti diceritakan oleh salah sorang forumer dlm ni walaupun tak tahu nama kedai tu.Saya parking kereta depan hotel Lotte dan berjalan kaki.Ada dua kedai menjual barang membuat kek dan biskut.
   Masa saya pergi tu dah jam 6.50 petang.saja je gi ronda2.Saya bertanya dgn pemilik kedai menjual piala di mana kedai menjual peralatan membuat kek dan biskut.Dia tunjuk kedai sebelah dia dan satu lagi Wah Seng.Kedai sebelah uncle tu tak ingat pulak namanya tapi tak der org walaupun tak tutup.Wah Seng memang dah tutup.
  Agak2nya jam berapakah waktu perniagaan Wah Seng dan dia beroperasi dari hari apa ke hari apa?Harap boleh bantu saya.Agagknya boleh tak Puteri_Impian senaraikan harga barangan yang Puteri beli di sana kat sini.Tak payah la semua macam harga buttercup,tepung gandum rose,jem nenas dan apa2 je lah.Kalau boleh.

catalina posted on 13-6-2011 01:29 PM

wah seng kt ipoh ada 2

satu yg dekat jln anderson tu
satu lg dekat ayam mas - lorong ke hugh low street ( hala ke pekan lama)
ada perbezaan harga utk 2-2 wah seng ni
ada yg murah di branch 1 ada yg murah di branch 2
jd kena pilih btul2...

kalau nk cari butter kdg2 better cari di supermarket jea sbb ada ms2nya rega di wahseng lebey mahal drp di supermarket
kena ingat, wah seng ni satu2nya kedai supply bhn2 kek/biskut yg bsr di ipoh
dia pon supply pd hotels/restoren so harga mmg lah mahal pd brg tertentu...
klu nk cari tepung murah2 better gi trus ke kedai2 borong di pekan lama atau di tepi pasar besar ipoh...lih bargain rega...klu di wahseng rega dh tetap

ada satu lg kedai supply bhn kek dia jln memory lane ahad...kedai merit klu x silap...tp brg2nya x byk sgt berbanding wahseng.

di iph garden south pon ada gak....dekat ngan tangki air tu.

catalina posted on 13-6-2011 01:31 PM

Memang betul2 murah ke harga barang2kat situ?Sabtu lepas saya dah gi cari kedai yang seper ...
zuraida8177 Post at 13-6-2011 12:40 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


nk murah beli buttercup tin - ada yg kt rasanya sama jea...aritu buttercup wahseng 3.80tpg rose ada jual 5kilo - baper belas x ingat dh
jem nenas last year 1 kilo 9.40

puteri_impian posted on 13-6-2011 01:43 PM

Reply 21# catalina


    yup...wah seng ade 2,3 tempat kat area pekan...yg kat memori lane 2 kedai nye area mane erk?? sbb x dpt imagin kat belah mana...besanya put akan beli kat wahseng yg beso 2...bkn ape..kat c2 brng nya tersusun..x besepah..nk cri brng pn senang.....kat ipoh gaeden 2 kedainya kat depan rumah 2 ker??/ intrico kan??? ya hampun...put x mampu ok nak bli kat c2.,...mahai yg hamat:shakehead3:

puteri_impian posted on 13-6-2011 01:49 PM

Reply 20# zuraida8177


    yup..murah berbndng pasaraya......
alamak..nak listkan ker??:re:  selalunya kalo g sane si habang yg bayo kan;P ;P so put main hambik jer keperluan&agak2 yg put nak:lol:
kadng2 ahad wahseng kat situ ttp.....

catalina posted on 13-6-2011 03:09 PM

Reply  catalina


    yup...wah seng ade 2,3 tempat kat area pekan...yg kat memori lane 2 kedai  ...
puteri_impian Post at 13-6-2011 13:43 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


kt tgh pekan ipoh ari ahad ada pasar kansatu row ngan tu...bukan bari kedai gambar
baris yg ada stokis rokok tu..x byk kedai kt situ
klu jln pelan2 lih nmpk
Page: [1] 2 3
View full: Di mana kedai menjual peralatan membuat biskut raya secara pukal