anisanim posted on 10-12-2010 02:06 PM

Sym 200 & Sym 250 - ada yg tahu ttg scoot ni tak?

Salamz to forumer, kalau ada sesiapa yg memiliki or pernah tahu ttg motor SYM ni boleh la kongsi pengalaman.. dari segi handling, maintenance n spare part dia..my hubby minat nk beli motor ni utk ulang alik gi kije dr S/Alam ke KLIA coz naik keta lagi mahal.. x gitu?

ryo_takahashi1 posted on 10-12-2010 03:31 PM

Salamz to forumer, kalau ada sesiapa yg memiliki or pernah tahu ttg motor SYM ni boleh la kongsi pen ...
anisanim Post at 10-12-2010 14:06 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

tak silap ada thread sym seblom ni... nanti aku try merge time rajin nanti... hehehe...


bitau hubby.. SYM250 adalah tidak berbaloi utk dibeli sama sekali...
utk SYM200 pulak... bitau dia try Elegan200... enjin sebijik sym200 tapi dgn harga lebih murah... melainkan dia mmg minat dgn design sym200 tu...

anisanim posted on 11-12-2010 06:45 PM

elo mod ryo... yg previous post saya yg tepek , tapi salah tempat kt kereta.. dah delete tapi x tau la still appear or not.. buat pengetahuan mod, my hubby  minat dgn motor jenis scooter.  kalau elegen200 tu scooter maybe buleh saya cdangkan kt dia..

kenapa x berbaloi sym 250. coz dia baru sebut2 nk beli sym250. boleh tuan bagitau bbrapa sebab...^_^  ada kaitan dgn costing bertambah slps beli motor tu ker?

Alt-F4 posted on 11-12-2010 11:59 PM

250 punya mahai melampau.. pastu dia punya part pun mahai lagi berbanding 200..

kalo nak.. ambik je elegen 200..

anisanim posted on 12-12-2010 02:35 PM

mekasih...alt4 4 yr reply...

Alt-F4 posted on 12-12-2010 11:58 PM

anisanim.. aku punya cadangan la... beli la moto kawasaki 250r touring bike tu... boleh la laju sikit berbanding scoot.. dia punya mentenen pun rendah. myk pun save byk berbanding scooter..

so amacam??

anisanim posted on 13-12-2010 12:53 AM

tq utk cdgn ..anis nk gi skodeng gambo moto yg disuggest tu..hehe.. nti direply kay

RizalRE posted on 13-12-2010 12:37 PM

member aku seopis ni hari2 ulangalik Putrajaya-PetalingJaya. dia pakai sym200. pesal dia tak angkat elegen? dia kata sbb badan dia BESAR dan TINGGI.
tapi ikut kata dia, SYM200 compare dgn elegant:
Sym200 lebih stabil, lebih besar, lebih mahal, payah cilok
Elegant lebih laju, lebih murah, mudah cilok

tapi setuju la, sym250 tu macam overkill la. tapi kalau hati dah berkenan, sambar la.

bro Alt-F4, ninja250 tu bagus gak cadangannya. semoga tak sampai 6 bulan terus tukar cbr1000r. hahahah

anisanim posted on 13-12-2010 02:47 PM

anis dah tengok moto ninja 250 dlm website.. wooooOOOoooooo x bleh nti dipecut x hengat blakang.. hehe..  

rizalEL  & alt 4.. hby kate dh gi tengok kt kedai motor elegan n sym tu..dia kte sym lebih sesuai dgn badan dia coz dia tinggi... sym ader lebih spec dr elegan ( tats y lebih mahal tu kot..)  bila ditanye nape x pilih je 200 compared dgn 250..dia kate enjin lebih power..

haiyork... senang citer, hati dia dh berkenan ler tu. sbb lampu dpn sym250 lagi anggun kut.. for me sym200 pun dh ok...

anyway guys... thanks yer utk pendapat yg bnyk memberi info.. ( my hubby pun ader baca posting ni  n ucap  thanks too..)

nti kalau dia dh decide nk amek yg mane.. i'll post ere..

tuan_wu posted on 13-12-2010 03:17 PM

scoot mmg kuat myk banding ngan moto biasa :sweat3:

ryo_takahashi1 posted on 13-12-2010 03:32 PM

anis dah tengok moto ninja 250 dlm website.. wooooOOOoooooo x bleh nti dipecut x hengat blakang.. he ...
anisanim Post at 13-12-2010 14:47 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

kalau dia dah minat sym250 terpulang lah.... tapi rasanya overprice la moto tu...
dan satu lagi... body sym200 juga tak bezanya dgn sym250...
dan paling aku tak berapa suka, sym takde tempat letak kaki (platform) macam model elegan200... ele200 ni kaki lebih bebas...


elegan ni mmg motor sym pun ... cuma tukar brand ajer.... model elegen 200 tu adalah model asas SYM Joyride Evo200...

tuah_r posted on 13-12-2010 08:14 PM

sebab ryo punya cadangan terdahulu..aku skang mmg aim elegan 200...tunggu taun depan..dapat 2011 and tunggu ASB punya dividen..hahaha...

selepas sorang2 kawan aku pakai wave 125 ada prob..aku mmg berpatah arang dgn wave 125 nie...

anisanim posted on 14-12-2010 12:03 PM

wokey ryo.. noted..

tuah_r posted on 15-12-2010 03:02 PM

so dahdecide ker?

RizalRE posted on 16-12-2010 01:31 PM

Reply 12# tuah_r

honda.... demo lo ni tak serupa dulu. :@

anisanim posted on 17-12-2010 01:13 PM

Reply 14# tuah_r


    salam jumaat buat semua..

uols... gud news is huby dh confirm posting kije ..alhamdulillah rezeki tahun baru..

n  decision dia nk amek Sym 250. ok ler..dari layan at first nk amek Aprilla .. yg rega Rm58K.... dia survey rega 2nd kt Mudah  rm15800.. nk skodeng plak yg baru.. org kata motor area Klang ( Jalan Kapar) murah sket compared Shah Alam.. betul ke org Klang?

ryo_takahashi1 posted on 17-12-2010 02:46 PM

Reply  tuah_r


    salam jumaat buat semua..

uols... gud news is huby dh confirm posting kije ..alhamdulillah rezeki tahun baru..

n  decision dia nk amek Sym 250. ok ler..dari layan at first nk amek Aprilla .. yg rega Rm58K....
anisanim Post at 17-12-2010 13:13 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

Ya Allah.... tolong cakap kat hubby.. lupakan aje la sym tu... amik aje la APRILIA SHIVER tuuuuuuuuuuuuuu....
amik jangan tak amik.. SYM250 bukan best pon banding dgn SHIVER 750 tu.... {:1_152:} 50k ajer... free helmet dgn jacket worth RM1500...


harap2 la hubby ko baca posting aku ni... ;P

anisanim posted on 17-12-2010 03:13 PM

Reply 17# ryo_takahashi1


    huhuhu... statement ryo ni x leh kasik huby baca (lompat suka ati ader yg sokong dia..)

ai x kisah lau ada dpt duit 'durian runtuh' nk beli aprillia tu..x bley la lagi.. lari budget nti.. hehe

kena ukur baju di badan sendiri kan..lainla ryo nk jadi penaja bersama.. amatlah dialu2kan :lol:

Alt-F4 posted on 17-12-2010 03:17 PM

dah alang2 beli mahai2.. angkat je la honda goldwing.. hahaha

ryo_takahashi1 posted on 17-12-2010 03:37 PM

dah alang2 beli mahai2.. angkat je la honda goldwing.. hahaha
Alt-F4 Post at 17-12-2010 15:17 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

ppergghhh.... lagi hebat racun ni... :lol:

anisanim posted on 17-12-2010 03:47 PM

hehehehe.. korang berdua ni mmg la..

seb baek huby  x masuk berforum d  cari...  smlm dia acah2 ckp nk riki moto Aprilla tu ai dah kasi 'jelingan manje' menusuk kalbu...

baru je ai  stuju dgn 250 from 200.. ni nk angkat 750 plak.. huhu...

ryo_takahashi1 posted on 17-12-2010 03:48 PM

Reply  ryo_takahashi1

huhuhu... statement ryo ni x leh kasik huby baca (lompat suka ati ader yg sokong dia..)

ai x kisah lau ada dpt duit 'durian runtuh' nk beli aprillia tu..x bley la lagi.. lari budget nti.. hehe

kena ukur baju di badan sendiri kan..lainla ryo nk jadi penaja bersama.. amatlah dialu2kan
anisanim Post at 17-12-2010 15:13 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

errkk.. haku nak beli kapcai pun pikir 126 kali... ;P
takper... lagi racun utk SHIVER...
http://www.motorcyclespecs.co.za/Gallery%20B/Aprilia%20Shiver%20750%2007%20%202.jpg


http://www.totalmotorcycle.com/photos/2009models/2009-Aprilia-Shiver750a.jpg


The main characteristics of the Aprilia Shiver 750 are:
" 90กใ V2 engine with four valves per cylinder, double overhead camshaft and liquid cooling
" Ride-by-wire electronic throttle technology with 3 different mappings (Sport, Touring and Rain);
" Electronic fuel injection with latest generation injectors;
" Mixed gear and chain valve timing;
" Modular steel trellis and aluminium side plate frame for high torsional rigidity;
" Aluminium swingarm with reinforcement truss and lateral shock absorber;
" 43 mm upside down fork;
" Racing brakes with radial caliper at front;
" Latest generation two channel ABS

anisanim posted on 17-12-2010 03:54 PM

it makes me shivering la ryo... hahaha..kekdahnye mmg cantik..memula mase dia tu tunjuk gambo moto ni ai ingat tu scrambler :lol:.. ai kate "abg ni biar betul nk naik scrambler ..." hehe....

nti lau huby beli shiver ai kaswik tau uols kt forum ni..

p/s:alt 4.. moto honda wings tu  herga berapa?

RizalRE posted on 17-12-2010 04:02 PM

shiver? menggigil kapla lutut. :drool3:
tatau cmn maintenance nya nanti

danedzya posted on 17-12-2010 05:14 PM

moto honda wings tu  herga berapa?
anisanim Post at 17-12-2010 15:54 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif

kalo beli baru , dapatlah Inspira 2bijik...:lol:
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: Sym 200 & Sym 250 - ada yg tahu ttg scoot ni tak?