banapore posted on 31-3-2010 07:41 PM

Kereta dicuri..camne claim.???

salam..
Dua hari lepas kereta adik aku yg di pinjam dan sambung bayar kpd saudara belah suaminya hilang...adik aku beli kereta lain jadi kereta tu kira sambung bayarlah oleh saudaranya..tapi masalahnya skang nama insuran (etiqa) adik aku shj..nama pemandu yg guna tak ada..yg kedua adik aku takde lesen,beli kereta barupun suami jadi drivernya...
jadi bagaimana nak settle masalah camni..rasa pening gak.
Saper ada pengalaman tolong bantu.

banapore posted on 31-3-2010 09:18 PM

Tak ada ke org yg sudi menjawab??

AHMADVW posted on 31-3-2010 09:24 PM

Post Last Edit by AHMADVW at 31-3-2010 21:26

yg penting buat police report dulu, and then trus ke insurans company, dlm police report tu pun kene auta sikit,, sebb bkn owner yg buat hilang,,

medangmru posted on 31-3-2010 09:29 PM

Yaaaaaaa......takkan nak terus terang dlm report polis....auta2 sikit....kalau terus teramng alamatnya makin panjanglah proses nak claim insuran...:lol:

banapore posted on 31-3-2010 10:08 PM

Nak auta macam mana?..sebab owner takdak lesen..repot owner bawak boleh lagi..tapi pihak insuran boleh terima ke org yg takde lesen nak claim?

ilahkhatibrani posted on 31-3-2010 11:03 PM

Post Last Edit by ilahkhatibrani at 31-3-2010 23:04

maksud dorang..wat polis report...tapi dlm report tu tulis keter hilang bukan diatas kecuaian pemilik kereta...hmm pandai2 letak alasan apa..asalkan alasan tersebut tidak menunjukkan pemilik..yang cuai..dlm hal nie ...pandai2 lah nak auta..hmm pemilik takder lesen..aduhai...masalah jugak nie....hmm takder ker kawan kerja polis..cuba tanya pendapat dorang...

banapore posted on 1-4-2010 08:04 AM

Tadi bila cek cover note insuran..pembawa kereta tersebut ada namanya ada dlm insuran sebagai nama kedua...entahlah masih belum buat apa2 lagi..cuma risau tak dapat claim...

ryo_takahashi1 posted on 1-4-2010 09:25 AM

7# banapore biasnya mmg ada nama kedua.. sbb pertambahan satu nama tak kena bayar....

so, tak payah tunggu, gi je buat report...

btw... kalo hilang takpe takde valid lesen pun... tapi kalo kemalangan mmg tak boleh la...

banapore posted on 1-4-2010 10:10 AM

8# ryo_takahashi1

betul kata anda tadi saya call insuran etiqa saper2 leh report maksudnya org yg membawalah termasuk yg bukan dlm list insuran...ni i kena push adik suruh cepat buat report..pening i.

AHMADVW posted on 1-4-2010 10:25 AM

tu lah lain kali xde lesen jgn bwk kete, kalu telanggar orang kan susah:sleepy:

banapore posted on 1-4-2010 11:35 AM

yg takde lesen tu tak pernah bawak sebab diapun malas belajar kereta hanya namanya di guna utk mudah buat pinjaman..asalnya sumi bawak..lepas tu bagi org sambung bayar..so nama asal di insuran wajiblah nama peminjam,nasib baik ada letak nama pembawa sekali.

Maisarah posted on 2-4-2010 06:03 PM

nak sng cite, pi buat report kete tu ilang masa parking depan umah dlm keadaan semuanya berkunci dgn sempurna.xyah cite byk2 sbb utk kes ilang x byk kerenah sgt melainkan jgn kau mention terlupa kunci atau bg kwn yg x dikenali pinjam pehtu ilang, yg ni consider hilang atas kecuaian.

kpd sapa2 yg ada terlibat mslh kemalangan atau kehilangan kete, better pi mintak advise kat mana2 agency dulu sblm buat police report sbb once korang dh tersilap bg keterangan dlm report ianya boleh mempengaruhi claim yg korang nk buat.

tuahayam posted on 2-4-2010 06:52 PM

tingat dulu kes ilang motor.. masa tu motor aku 1st party.. tp single rider.. bukan full rider. means.. hanya pemilik motor tu sahaja dibenarkan membawa motor tersebut..

lepas tu adik aku bawa motor aku tu. motor kena curi.. lepas cari tak jumpa.. terus aku wak report polis ..

dlm statement aku .. aku bagitau.. adik saya bawa motor..

5 jam lepas tu.. sarjan yg incharge kes aku tepon aku.. dia tanya insurans aku single rider ke all rider.. aku jawab la single rider.. dia terus bagitau..  nak claim insurans susah ni sbb single rider n dlm report aku tulis adik aku yang bawa.. lepas tu aku tanya dia abih tu camne nak buat..

mujur dia baik ati n bagitau.. nanti dia akan cuba kot2 dpt ubah statement tu .. kira potong perkataan adik.. hehe.. terima kasih abang polis..

n sebulan lepas tu tanpa banyak soal aku terus dpt ganti rugi..

medangmru posted on 2-4-2010 09:17 PM

Pengalaman menarik dr Tuah ayam....:$

AHMADVW posted on 4-4-2010 11:19 AM

tingat dulu kes ilang motor.. masa tu motor aku 1st party.. tp single rider.. bukan full rider. means.. hanya pemilik motor tu sahaja dibenarkan membawa motor tersebut..

lepas tu adik aku bawa moto ...
tuahayam Post at 2-4-2010 18:52 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

abg polis tu ada pkai badge sy anti rasuah tak:lol:

tuahayam posted on 4-4-2010 03:45 PM

15# AHMADVW

tak bersua muka pun ngan polis tu.. sekali tu je dia tepon. lepas tu terus senyap.. haha

Maisarah posted on 5-4-2010 02:26 PM

13# tuahayam
ada satu kes customer aku ni dia bg kwn anak dia pinjam kete honda civic sdgkan anak dia sendiri baru je kenal bdk tu tp ntah cemana boleh percaya bg pinjam kete plk. pastu bdk tu bwk kete tu x pulang2, samapai ke hari ni x dpt dikesan. tiba2 bank call bgtau cc dia digunakan sampai rm8k dlm sehari tu. rupa2nya cc pun dia tggl dlm kete.

oleh krn panik derang cuma igt nk pi report je. tau2 dia dtg bwk report kt aku nk wat claim, aku tepuk dahi je le:doh3:

bagus punya statement dia bg pinjam kete kat org x dikenali pastu ilang x dpt dikesan dgn cc nya sekali digunakan. nak tukar statement x boleh dh. kira kete tu burn camtu je le, cuma boleh withdraw ncd je lekot2 nk bwk pi kete lain nnt.

sepatutnya dia buat 2 report yg berasingan. report pertama, dia hilang kereta masa parking. report yg kedua cc yg hilang kena curi dan digunakan oleh bdk tu.

sian tgk owner kete tu, sampai 2 kali pengsan sbb terkejut. mula2 pengsan bila dpt tau kete dia hilang pastu pengsan semula lps bank call psl cc tu.:$

TumblerTK posted on 5-4-2010 02:42 PM

woo,sampai skang org xde lesen leh beli keta ek...

banapore posted on 9-4-2010 02:17 PM

13# tuahayam


bro hari tu berapa lama baru dapat claim?..masa call tanya syarikat insuran diorang kata sekurang2nya 6 bulan lamanya..
yg kedua kalau ada hutang bank masih kena terus bayarkan ke sampai dapat claim dan nilai insuran dapat 100% ke 90% je atau ikut balance hutang yg tak melebihi nilai polisi?
pertanyaan ini untuk saya dan pembaca juga.

banapore posted on 16-6-2010 07:14 PM

Untuk makluman pembaca saya dah dapat claim insuran kereta saya yg di curi..kereta saya beli tahun 1997 kira2 usianya 13 tahun baru hilang...insuran yg cover etiqa..saya rekmen insuran ni sebab mereka bayar dalam masa hanya 2 bulan dan tak banyak cerewet..dulu saya ingatkan boleh sampai 6 bulan minima atau lebih...satu lagi yg bestnya dia bagi claim 98% dari nilai yg di insurankan sedangkan kalau ikut harga pasaran saya hanya layak mendapat paling tinggi 85%..

Sekian.

medangmru posted on 16-6-2010 07:59 PM

woo,sampai skang org xde lesen leh beli keta ek...
TumblerTK Post at 5-4-2010 02:42 PM http://eforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

salah satu srategi penjual kete ..nak lakukan kete yg tersadai...mungkin yg beli kete tu takder lesen tp kete dipandu oleh yg berlesen tp takder duit nak beli...:lol:

medangmru posted on 16-6-2010 08:06 PM

Untuk makluman pembaca saya dah dapat claim insuran kereta saya yg di curi..kereta saya beli tahun 1 ...
banapore Post at 16-6-2010 07:14 PM http://eforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

tahniah !!:D

azradiza posted on 17-6-2010 09:23 AM

Untuk makluman pembaca saya dah dapat claim insuran kereta saya yg di curi..kereta saya beli tahun 1 ...
banapore Post at 16-6-2010 19:14 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

really?? bagus gak  etiqa nih.. aku pun dah 2 tahun amik insurance nih .. tapi tak penah amik tau in detail ape yg diorg cover sebab tak penah involve ngan something critical ... ader la skali tu bateri kong kat parking lrt, terus call etiqa auto assist dtg jumpstart ... anyway, thank god tt dapat claim balik for the stolen car ...

banapore posted on 17-6-2010 01:01 PM

Reply 23# azradiza

Kereta baru saya sekarangpun cover insuran etiqa,kelebihannya insuran boleh bayar ansuran bulanan,syarat kena ada credit card maybank,free interest.
Pernah try beli melalui internet myeg{3 insuran berlainan} compare dgn etiqa myeg lebih mahal dan tiada kemudahan bayar bulanan free interest macam etiqa.

tukul posted on 22-6-2010 08:44 PM

Reply 17# Maisarah


sedari maisarah

nak claim insurance ni ada tempoh tertentu tak dr tarikh kecurian???

tq in advance yer
Page: [1] 2
View full: Kereta dicuri..camne claim.???