Pr|nCeSS^M|cKeY posted on 21-7-2006 11:30 PM

[MERGED] DIABETES (KENCING MANIS)

miki nak tahu pasal penyakit kencing manis....

ok mcm ni...mak miki ada penyakit ni...
dah hampir 23 tahun...then 2 thn lepas penyakit ni bertambah kronik...
3 jari kaki mak miki kene potong...
sblm ni dia sihat je....selalu buat keje kg...
tp selepas jari kaki dia kene potong...
dia jadi cepat letih...nak jalan jauh2 pun dia dah tak larat...

kat sini miki nak tanya...
mcm mn cara yang terbaik nak jaga mak miki ni...
sbb kat rumah hanya ada miki ngan mak miki je...
mcm mn nak jaga pemakanannya...
elokkah jika dia makan ubat2an yg selain dr doktor syorkan???

[ Last edited by  blackmore at 30-3-2008 03:59 PM ]

rebas posted on 22-7-2006 01:03 AM

selalunya penyakit diabetes kalau dah 20 tahun lebih ada banyak komplikasi...
esp kalau control of gula dalam darah tak berapa bagus..
i rasa mother you mungkin dah ada komplikasi buah pinggang that's why dia letih, kurang selera, tak larat, ..

my advise ,..jaga dia dgn baik..
kalau kene follow up dgn doc.. make sure you yrself ikut sekali.. tanya doc ttg possible kidney failure..
kena jaga makan minum dia..
jaga perasaannya.. most of time lepas kaki kene op ada yg depress..
tambah2 lagi bila kene makan ubat segenggam setiap hari..!
ubat2 lain ..saya rasa kalau nak ambil ..tanya doctor anda dulu.. ..

[ Last edited by  rebas at 22-7-2006 01:05 AM ]

Mr.Forensics posted on 22-7-2006 01:24 AM

aku ada diabetes gak tapi genetik nyer sebab
setakat ni perkembangan okay jer
tadek a plak macam aku terasa aku ni diabetic

dulu2 masa kecik mmg kena inject insulin
tapi aku dah stop masa aku umur 12 tahun
letih den nak menginjek setiap ari
last2 aku tinggalkan insulin tu...
sebab aku dgr org kata taleh bergantung sgt pada insuluin ni nanti jadi something lak.
entah apa agaknyasomething tuh aku pun dah tak ingat
tapi mostly mcm complication lorr.

skrg dah lama aku tinggalkan ubat
dah tak makan per2 ubat
dah tak pasan lak whtr aku ada diabetes.
sometimes kaki kalau tersepak benda2 mmg luka
tang tu baru aku pasan yang aku ada diabetes...
mujur tadek per2 jadik uff.

blackmore posted on 22-7-2006 01:29 AM

Originally posted by Mr.Forensics at 22-7-2006 01:24 AM
aku ada diabetes gak tapi genetik nyer sebab
setakat ni perkembangan okay jer
tadek a plak macam aku terasa aku ni diabetic

dulu2 masa kecik mmg kena inject insulin
tapi aku dah stop masa aku ... ...weiii!!...ko biarkan macam gitu jer ke???...or ko taking other alternative meds???...:ting:

Mr.Forensics posted on 22-7-2006 01:55 AM

Originally posted by blackmore at 22-7-2006 01:29
...weiii!!...ko biarkan macam gitu jer ke???...or ko taking other alternative meds???...:ting:
uff..tadek aa..aku biarkan je...dah lama rasanya seingat aku amik ubat ni

blackmore posted on 22-7-2006 02:28 AM

Originally posted by Mr.Forensics at 22-7-2006 01:55 AM

uff..tadek aa..aku biarkan je...dah lama rasanya seingat aku amik ubat ni ...beb...ada baiknya ko start taking good care of yourself...pi check ngan dr...kalau dari kecik ko dah kena pakai insulin...that means ko nie type 1 diabetes...bermakna your pancreas is not producing insulin which is needed to lower your blood sugar...

...seriously...diabetes is something yang ko tak bley amik ringan...sebelum it further destroy your other major organs...ada baiknya ko pi jumpa dr for consultation...

rani posted on 22-7-2006 09:07 AM

Originally posted by Pr|nCeSS^M|cKeY at 21-7-2006 11:30 PM
miki nak tahu pasal penyakit kencing manis....

ok mcm ni...mak miki ada penyakit ni...
dah hampir 23 tahun...then 2 thn lepas penyakit ni bertambah kronik...
3 jari kaki mak miki kene potong.. ...

kiranya mak i lagi lama kena diabetes ni. sejak 1980 dia dah dpt diabetes. asik berulang-alik ke spital je masa tu. 5 thn lepas dia terjatuh dlm rumah, hanya tersadung karpet dan tulang betisnya retak. kena masukkan besi 3 btg dlm tu...simen la jugak sampai ke atas paha. 2 thn lps doc ckp buah pinggang pulak dah mula terjejas.

kaki dia mmg dah numbness, kdg2 blh tak sedar yg kakinya tak pakai kasut (kasut terlucut). cuma dia ckp, kalau tercucuk kaca/benda2 yg tajam, barula terasa. sejak dari eksiden tu sampai la skrg ni besi dah buang pun....dia masih takleh jalan jugak.

skrg ni i kasi dia minum susu Igg plus tu. 2 minggu lps ambik susu tu, dia demam dan letih sepanjang hari. tapi lps tu dia ckp perut dah tak kena gastrik, mata dah cerah dan bdn rasa lbh bertenaga dari dulu. skrg ni pun dia masih amalkan susu tu.

i penah belikan dia supplemen amway tapi dia malas nak makan sbb terlalu byk nak kena ambik. bila i belikan susu ni, alhamdulillah dia pun mmg suka susu dan tak penah missed walau sehari pun.

penah gak belikan Pharmaton ginseng kat farmasi. yg ni pun bagus gak utk ilangkan letih2 bdn tapi selera makan mencanak2. cpt naik bdn.

CashewNuts posted on 22-7-2006 10:50 AM

Pengalaman saya masa jg hubby kat spital......

Pesan pakcik yg kaki dah kene potong MAKAN UBAT SPITAL TU....
Nak makan ubat lain xpe tp jgn berhenti makan ubat spital.
Hubby sayapun diabetic gak. Makan mcm2 tp ubat spital on.....

rani posted on 22-7-2006 10:58 AM

Originally posted by CashewNuts at 22-7-2006 10:50 AM
Pengalaman saya masa jg hubby kat spital......

Pesan pakcik yg kaki dah kene potong MAKAN UBAT SPITAL TU....
Nak makan ubat lain xpe tp jgn berhenti makan ubat spital.
Hubby sayapun diabetic g ...


:setuju: ubat spital jgn tinggal. supplemen pun elok gak utk kesihatan dan kecergasan tubuh bdn pesakit diabetis sbb diaorg ni slalu letih2.

Pr|nCeSS^M|cKeY posted on 22-7-2006 02:19 PM

Originally posted by rebas at 22-7-2006 01:03 AM
selalunya penyakit diabetes kalau dah 20 tahun lebih ada banyak komplikasi...
esp kalau control of gula dalam darah tak berapa bagus..
i rasa mother you mungkin dah ada komplikasi buah pinggang t ...

thanks rebas...
miki selalu ikut dia bila dia ada app ngan doctor...
tp doc ckp takde penyakit lain...
2 bln lepas bila jumpa doc...dia ckp...mata mak miki mcm ada selaput...
tp peringkat awal lagi...
then bulan lepas...doc syorkan dia suntik sendiri...
masalah mak miki ni penakut sikit...
dia taknak guna...
dia lebih suka mkn ubat je...
kadang2 pening nak pujuk dia...

Pr|nCeSS^M|cKeY posted on 22-7-2006 02:24 PM

Originally posted by Mr.Forensics at 22-7-2006 01:24 AM
aku ada diabetes gak tapi genetik nyer sebab
setakat ni perkembangan okay jer
tadek a plak macam aku terasa aku ni diabetic

dulu2 masa kecik mmg kena inject insulin
tapi aku dah stop masa aku ...

owh mr.forensics...biar betul...
so skrg tak mkn ubat langsung?
takde effect apa2 ke?

tp penyakit ni mmg tak blh sembuhkan?

arysa posted on 22-7-2006 02:45 PM

arwah ayah aku dulu ada sakit darah tinggi, jantung, diabetis, buah pinggang...tapi alhamdulillah sampai dia meninggal takde satu anggota kaki dia yg kena potong...

makcik sebelah rumah aku pun diabetis...kena potong kaki gak...

KakiPancinG posted on 22-7-2006 07:53 PM

aku dah hampir 6 tahun kena diabetes..
Type 2.. kena plak awal .. masa umur dlm 20an

ikut pengalaman aku, walaupun amik alternative medication, jangan la sesekali stop amik ubat hospital. dulu aku ada try amik ubat kampung ni, stop ubat spital, badan aku terus jam, kat opis pukul 12 tgh hari dah lesu, body x leh nak produce insulin langsung.

sekarang ni aku aku hanya makan ubat yg Dr prescribe dgn multi vitamin jer, yg aku nampak ketara, lepas aku amik multivitamin, badan aku mmg terasa berbeza dgn amik ubat diabetes alone.

Aku juga kontrol pemakanan. Aku banyak research resepi makanan dan minuman kat internet yg khas utk diabetics. Di samping tu aku ada purchase buku tentang amalan permakanan utk pesakit diabetes. Apa yg kita perlu makan dan apa yg tak boleh makan ada disenaraikan. Cuba cari buku yg diterbitkan di Malaysia. ia lagi banyak membantu kerana disenaraikan makanan yang relevan dgn diet kita di Malaysia. SEbagai contoh, pengidap diabetes bukan tak boleh makan buah spt durian , rambutan dan sebagainya sebagaimana anggapan sesetengah pihak, kalau durian limit dia satu ulas shj sekali makan, rambutan limit dia 4 bijik. Self discipline kena kuat utk hidup sihat sebagai seorang diabetics.

NUFERA posted on 22-7-2006 10:33 PM

Boleh cuba dengan produk NUFERA (Produk BIOTEKNOLOGI - Malaysia)
Ia mampu mengubati penyakit diabetes. (Bolehlah elak dari kena potong!)
Sila PM saya kalau nak bercakap dengan doktor (Khidmat nasihat PERCUMA).
Bagi masalah penyakit lain pun boleh juga.


|| Hidup lebih sihat dan ceria dengan NUFERA ||

[ Last edited by  NUFERA at 22-7-2006 10:40 PM ]

Pr|nCeSS^M|cKeY posted on 23-7-2006 08:50 PM

Originally posted by rani at 22-7-2006 09:07 AM


kiranya mak i lagi lama kena diabetes ni. sejak 1980 dia dah dpt diabetes. asik berulang-alik ke spital je masa tu. 5 thn lepas dia terjatuh dlm rumah, hanya tersadung karpet dan tulang betisny ...

rani...
Igg plus tu ada jual kat kedai ke kene order???

arysa posted on 24-7-2006 12:18 PM

Originally posted by KakiPancinG at 22-7-2006 07:53 PM
aku dah hampir 6 tahun kena diabetes..
Type 2.. kena plak awal .. masa umur dlm 20an

ikut pengalaman aku, walaupun amik alternative medication, jangan la sesekali stop amik ubat hospital. dulu  ...
:setuju:
bukan tak boleh makan lansung makanan yg manis2 atau yg tinggi karbohidrat contohnya...
boleh...tapi kenalah kontrol...jgn berlebihan...
kalau orang lain makan 2 potong kuih (misalan), kita makanlah sepotong aje...

cam arwah ayah aku, nak ikutkan he ate all kinds of food...cuma pengambilan tu dikurangkan...sekadar merasa cukuplah...

JET LI posted on 24-7-2006 01:15 PM

hai

a'kum...

Jet tahu ada satu klinik di Taman Melawati disebelah EDI lama itu. Nama klinik itu Farali kalau tak silap Jet. Buat yang ada penyakit kencing manis yg kronik dah potong atau yang menunggu masa dipotong , bawa2lah pergi ke klinik ini dulu. Minta nasihat atau rawatan. Manalah tahu , berkurangan sakit itu.

wasalam...

boss.ika posted on 24-7-2006 02:23 PM

cuba GYMNEMA HERBAL TEA keluaran Diabetea Sdn Bhd, ada kat kebanyakan farmasi...botol empatsegi warna hijau ....teh herba ni khas utk diabetic problem....kalau minum hari tu, hari tu jugak dia buang gula dr badan kita.
my parent amalkan mmg berkesan, paras gula dlm darah terkawal, berat badan pun terkawal....tapi lepas minum badan akan terasa panas sikit, tapi jangan minum masa perut kosong, nanti pening...

lagi satu amalkan makan beras perang atau beras herbaponi...jangan makan roti putih sbb roti putih kandungan kalorinya tinggi walau sekeping pun, gantikan dgn roti wheatgrain yg warna perang tu....amalan minum green tea/teh hijau setiap hari pun boleh membantu juga.

[ Last edited by  boss.ika at 25-7-2006 10:01 PM ]

NUFERA posted on 24-7-2006 02:59 PM

NUFERA - mampu mengubati hampir 100 jenis penyakit kronik/tak kronik termasuklah kencing manis yang di bincangkan kat sini.
Boleh cuba dengan Rawatan Neutraceutical menggunakan NUFERA yang dihasilkan secara BIOTEKNOLOGI. Maklumat lanjut boleh tanya dengan Dr. Abd Razak Ibrahim. Beliau telah merawat ramai penyakit diabetes. (Khidmat nasihat adalah PERCUMA - Kalau nak no. tel dia PM saya)

[ Last edited by  NUFERA at 7-8-2006 01:33 PM ]

Pr|nCeSS^M|cKeY posted on 25-7-2006 12:14 AM

Originally posted by NUFERA at 24-7-2006 02:59 PM
NUFERA - mampu mengubati hampir 100 jenis penyakit kronik/tak kronik termasuklah kencing manis yang di bincangkan kat sini.
Boleh cuba dengan Rawatan Neutraceutical menggunakan NUFERA yang dihasil ...

pusat rawatan ni kat mana?
ada disetiap negeri ke?
miki kat kelantan

Pr|nCeSS^M|cKeY posted on 25-7-2006 12:18 AM

Originally posted by boss.ika at 24-7-2006 02:23 PM
cuba GYMNEMA HERBAL TEA keluaran Diabetea Sdn Bhd, ada kat kebanyakan farmasi...botol empatsegi warna hijau ....teh herba ni khas utk diabetic problem....kalau minum hari tu, hari tu jugak dia buan ...

boss.ika...thanx for the info...
teh ni takde effect lain ke selain badan rasa panas???

miki nak try cari la...

ssbrosi posted on 25-7-2006 08:42 AM

Reply #18 boss.ika's post

Boleh tak beri minum air barley(jenis besar)yang kita rebus sendiri tanpa gula.

NUFERA posted on 25-7-2006 10:17 AM

Originally posted by Pr|nCeSS^M|cKeY at 25-7-2006 12:14 AM


pusat rawatan ni kat mana?
ada disetiap negeri ke?
miki kat kelantan

Miki,
Pusat Rawatan NEUTRACEUTICAL ni di Ampang, KL. Tapi yang pentingnya adalah NUFERA tu. Kesannya memang cepat dan takde kesan sampingan. Keberkesanannya, paling cepat 2 hari dan paling lama 6 bulan. Bergantung kepada keadaan individu tu. Kalau kes kencing manis ni, dah ramai yang puas hati... Anything kalau nak tahu lebih lanjut, PM lah yea......

[ Last edited by  NUFERA at 7-8-2006 01:36 PM ]

boss.ika posted on 25-7-2006 11:35 AM

Originally posted by Pr|nCeSS^M|cKeY at 25-7-2006 12:18 AM


boss.ika...thanx for the info...
teh ni takde effect lain ke selain badan rasa panas???

miki nak try cari la...
tiada side effect...cuma effect pada paras gula/tenaga, suhu & berat badan.
dua jenis daun herba (Gymnema Slyvestre & Camellia Sinesis) dlm teh ni adalah herba yg punya khasiat semulajadi iaitu menurunkan paras gula dlm badan...dan herba ni mmg jenis panas sikit....tapi tak boleh overdose, terutama bagi yg takde diabetes, sbb bila paras gula & tenaga terlalu rendah boleh pass out/pengsan.


tapi just nak ingatkan, tak semua org sesuai dgn certain herba-herba/akar kayu....try dulu, kot2 ada alergy / alahan ke...

[ Last edited by  boss.ika at 25-7-2006 09:58 PM ]

boss.ika posted on 25-7-2006 11:53 AM

Originally posted by ssbrosi at 25-7-2006 08:42 AM
Boleh tak beri minum air barley(jenis besar)yang kita rebus sendiri tanpa gula.
boleh kot...good for inner cleansing, dan menurunkan body temperature.
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: [MERGED] DIABETES (KENCING MANIS)